SpaceX nu dorește să mai ofere Starlink gratuit în Ucraina. Cere autorităților SUA să preia plata facturilor

15.10.2022
SpaceX nu dorește să mai ofere Starlink gratuit în Ucraina. Cere autorităților SUA să preia plata facturilor

La scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, Elon Musk a promis forțelor ucrainene sisteme de internet prin satelit Starlink de la SpaceX, pentru a putea rămâne online în ciuda atacurilor asupra infrastructurii de internet. Acum însă, compania lui Elon Musk cere Departamentului de Apărare din SUA să preia costurile de operare a acestor dispozitive și să susțină financiar cumpărarea de noi unități dacă vor mai fi necesare în viitor.

Elon Musk ar putea opri internetul gratuit prin Starlink oferit ucrainenilor

Conform CNN, compania a trimis o scrisoare către Departamentul De Apărare al SUA, prin care anunța faptul că „SpaceX nu mai este într-o poziție prin care să doneze mai multe terminale către Ucraina, sau să susțină finanțarea terminalelor existente pentru o perioadă nedefinită de timp”. Astfel, SpaceX ar dori să nu mai ofere internetul prin satelit pe gratis către forțele ucrainene, cerând autorităților din SUA să preia „facturile”.

SpaceX a oferit până acum aproximativ 25.000 de echipamente Starlink către trupe, civili, ONG-uri și agenții guvernamentale din Ucraina. Astfel, aceștia au rămas conectați la internet, în ciuda războiului care are loc. Se pare însă că și caritatea are limite în compania lui Elon Musk. Pentagonul a fost rugat să plătească pentru noi unități care vor fi trimise în Ucraina, cât și costurile de menținere a conexiunilor active. Estimările sunt de aproximativ 124 de milioane de dolari pentru acces la internet pentru următoarele luni ale anului și cam 380 de milioane pentru toate abonamentele pentru 12 luni de conexiune. Costurile susținute de SpaceX până acum s-au ridicat la 80 de milioane de dolari, declara Elon Musk anterior.

Miliardarul spune că SpaceX nu încearcă acum să recupereze banii deja cheltuiți pe această operațiune, ci doar că nu poate să ofere pe termen nedefinit internet gratuit către Ucraineni. Anumite terminale din Ucraina înregistrează utilizare de date de 100 de ori mai mari decât cele ale unei gospodării obișnuite conectată la internet.

Decizia ar putea fi influențată de o ceartă cu ambasadorul Ucrainei în SUA


Odată cu aceste declarații, Musk a dezvăluit și că business-ul Starlink nu este încă profitabil. În fiecare lună, SpaceX pierde 20 de milioane de dolari. Motivul ar fi faptul că nu doar terminalele trebuie produse și livrate către clienți, ci și noi sateliți care necesită lansarea în orbită. Mai mult, există costuri de conectare la alte rețele, cât și costuri pentru protecții împotriva atacurilor cibernetice.

Musk mai sugerează și faptul că această decizie ar putea fi una personală, după ce Ambasadorul Ucrainei în SUA i-a transmis miliardarului „to fuck off”. Acest mesaj a fost transmis în urma declarațiilor lui Musk în care sugera ucrainenilor să renunțe la Crimeea și la celelalte regiuni ocupate de Rusia.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult