SpaceX promite să lanseze Heaven-1, prima Stație Spațială comercială, nu mai târziu de anul 2025

12.05.2023
SpaceX promite să lanseze Heaven-1, prima Stație Spațială comercială, nu mai târziu de anul 2025

Construită de Vast, o companie aerospațială cu sediul în orașul californian Long Beach, Heaven-1 ar putea fi primul pas către un viitor utopic în care ”miliarde de oameni trăiesc și prosperă în spațiul cosmic – un viitor în care populația umană și resursele noastre extind mult peste limitele imaginației actuale”.

Dar mai întâi, compania susținută de SpaceX dar fondată și condusă de miliardarul Jed McCaleb promite inaugurarea unei mini-stații spațiale, care ar trebui să primească oaspeți ”nu mai târziu de luna august 2025”.

Ulterior, vizitele către noua stație spațială vor fi facilitate de capsule Dragon reutilizabile, vehiculul lansat de SpaceX rămânând andocat până la 30 de zile, dublând drept capsulă pentru zborul de întoarcere al vizitatorilor.

Spre deosebire de actuala Stație Spațială Internațională, Heaven-1 ar urma să ofere în cele din urmă și gravitație artificială, dezvoltatorul Vast promițând extinderea stației pentru a forma un cerc de module interconectate. La fel ca în filmele SF, acestea vor putea fi rotite pentru obținerea efectului de centrifugă, simulând gravitația artificială. Ulterior, capsulele Dragon vor andoca la un modul central, sincronizând doar mișcarea mult mai lentă de rotație axială.

În afară de transport, SpaceX va asigura costume spațiale și instruirea viitoarelor echipaje, simulând la sol misiunile pregătite.

„O rachetă comercială care lansează o navă spațială comercială cu astronauți comerciali către o stație spațială comercială reprezintă viitorul misiunilor spațiale pe orbite joase, iar cu Vast facem încă un pas spre transpunerea acestui viitor în realitate”, declară Tom Ochinero, vicepreședinte senior al afacerilor comerciale SpaceX.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult