SpaceX va oferi servicii de conectivitate Starlink către armata SUA

16.03.2021
SpaceX va oferi servicii de conectivitate Starlink către armata SUA

Starlink, serviciul de internet prin satelit de la SpaceX, este o propunere interesantă pentru utilizatorii casnici din zone în care serviciile la internet sunt scumpe și lente, sau unde acoperirea de telefonie mobilă este slabă. Totuși, compania plănuiește să lucreze și alături de agenții de stat în SUA, urmând să ofere servicii de conectivitate inclusiv Forțelor Aeriene Americane, conform unor noi informații publicate de CNBC.

Serviciile de internet Starlink ar putea fi folosite și în scopuri militare

SpaceX lucrează în prezent alături de Ball Aerospace pentru a dezvolta tehnologia Starlink pentru a fi instalată și pe aeronave. Deja au fost confirmate planurile companiei de a instala antene de internet prin satelit pe vapoare și mașini de dimensiuni mari, însă vitezele de deplasare sunt diferite față de cele ale avioanelor. SpaceX a cerut deja o modificare pentru autorizația sa de a testa această tehnologie experimentală către FCC, cu scopul de a putea testa și alte cazuri de utilizare.

US Air Force finanțează deja testele Starlink, care implică transmisia de date de la două stații terestre către cât și de la un vehicul în mișcare către aeronave. Aceste teste sunt realizate însă pe infrastructura standard care oferă internet către consumatori. Ball Aerospace este compania care va furniza antenele pentru conectivitate la Starlink pentru aeronave, fiind necesară o tehnologie diferită față de cea pentru utilizatorii casnici.

După terminarea testelor incipiente, este plănuită instalarea antenelor pe o aeronavă Air Force. Acestea vor fi de dimensiuni mai mici, care să nu afecteze aerodinamica avionului. Totuși, din estimările SpaceX, testarea nu ar trebui să dureze mai mult de 4 sau 6 luni.

Momentan Starlink nici nu este lansat într-o versiune finalizată și deja SpaceX prinde contracte cu statul american pentru furnizarea de servicii. Totuși, vor mai trece câțiva ani până când constelația de sateliți de internet a lui Elon Musk va funcționa la capacitate maximă.

sursa: CNBC

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult