Spania ar putea interzice folosirea tehnologiilor de criptare end-to-end pentru protejarea comunicațiilor

23.05.2023
Spania ar putea interzice folosirea tehnologiilor de criptare end-to-end pentru protejarea comunicațiilor

După ce un sondaj întreprins de Consiliului European a arătat că majoritatea țărilor UE ar susține un proiect legislativ care să permită scanarea automată a mesajelor private cu scopul detectării activităților ilegale, un document confidențial arată că Spania pregătește o inițiativă pentru interzicerea tehnologiilor de criptare end-to-end.

Adoptată la scară largă în ultimii ani, inclusiv de servicii de mesagerie cu număr foarte mare de utilizatori, precum WhatsApp, Messenger și Telegram, tehnologia de criptare end-to-end a devenit cel mai redutabil obstacol în calea infractorilor și guvernelor care ar dori să intercepteze schimburile private de mesaje, apeluri de voce și video. Primii sunt motivați de dorința de a face profit prin colectarea de informații valoroase (ex. datele cardului bancar, secrete corporative), în timp ce a doua categorie ar dori să practice mai eficient cenzura la scară largă, să afle din timp despre nemulțumirile care ar putea degenera în mișcări anti-guvernamentale, să suprime orice formă de disidență. În cazul UE, argumentele ridicate sunt combaterea terorismului și a crimei organizate, răspândirea materialelor care redau scene de pornografie infantilă și abuzuri împotriva minorilor. Însă din păcate, interzicerea tehnologiilor de criptare end-to-end deschide calea pentru oricare dintre activitățile sus amintite, subminând intimitatea comunicațiilor private pentru toți cetățenii UE. Totodată multe alte servicii, precum online banking și email, ar putea fi vulnerabilizate prin interzicerea tehnologiilor de criptare end-to-end.

De ani de zile, statele UE au dezbătut dacă platformele de comunicații criptate end-to-end, cum ar fi  WhatsApp și Signal, ar trebui protejate ca o modalitate prin care europenii își exercită dreptul fundamental la confidențialitate, sau slăbite pentru a împiedica infractorii să poată comunica și organiza activitățile ilegale fără grija de a fi deconspirați. Însă potrivit unui document confidențial, obținut de publicația WIRED, majoritatea țărilor UE intenționează să susțină o propunere care amenință să remodeleze criptarea și viitorul confidențialității online.

Dintre cele 20 de țări UE reprezentate în documentul scurs către WIRED , majoritatea s-au declarat în favoarea reglementării unei forme de scanare a mesajelor criptate, poziția Spaniei fiind cea mai extremă. „În mod ideal, în opinia noastră, ar fi de dorit să se împiedice din punct de vedere legislativ furnizorii de servicii din UE să implementeze criptarea end-to-end”, au spus reprezentanții spanioli în document.

Criptarea end-to-end este concepută astfel încât numai expeditorul și destinatarul comunicațiilor (ex. mesaje text) să le poată vedea conținutul. Acest lucru exclude toate celelalte părți, de la escroci la poliție și chiar și compania care furnizează platforma digitală. Susținătorii forțelor de ordine propun adesea crearea de mecanisme tehnice prin care criptarea end-to-end poate fi ocolită pentru investigații, dar criptografii și alți tehnologi au susținut de mult timp că acest lucru ar introduce slăbiciuni care subminează în mod inerent criptarea end-to-end, punând confidențialitatea utilizatorilor risc. Mai mult, ei au  concluzionat în mod repetat că această expunere extinsă ar afecta în cele din urmă siguranța și securitatea digitală a grupurilor vulnerabile, inclusiv a copiilor, mai degrabă decât să le apere.

”Slăbirea sau eliminarea criptării end-to-end pentru toată lumea nu ar fi doar o măsură disproporționată, ci ar fi ineficientă pentru atingerea obiectivului de a proteja copiii”, spune Iverna McGowan, secretarul general al filialei europene a Centrului pentru Democrație și Tehnologie, organizație non-profit care militează pentru protejarea drepturilor digitale.

Din cele 20 de țări incluse în document, 15 și-au exprimat sprijinul pentru ideea scanării comunicațiilor criptate end-to-end pentru CSAM, încadrând acest tip de scanare ca un instrument vital ce ar permite autorităților să câștige lupta împotriva abuzului asupra copiilor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult