Studiu BSA: folosirea de software nelicenţiat poate expune la ameninţări costisitoare de securitate informatică

25.05.2016
Studiu BSA: folosirea de software nelicenţiat poate expune la ameninţări costisitoare de securitate informatică

Conform celui mai recent studiu global referitor la software al BSA, utilizatorii de calculatoare din România folosesc software nelicenţiat la cote alarmante, în ciuda faptului că a fost demonstrată o strânsă legătură între software-ul nelicenţiat şi atacurile informatice.

Studiul, denumit Seizing Opportunity Through License Compliance (Capitalizarea oportunităţilor prin licenţiere corectă), evidenţiază faptul că în România nivelul de programe software instalate pe computere fără licenţe corespunzătoare se ridică la 60%. Aceasta reprezintă o scădere de 2% comparativ cu 2013, cifră indicată de studiul BSA anterior.

Aşa cum indică raportul, în cadrul unei companii este extrem de important să se conştientizeze ce software rulează”, a declarat Victoria A. Espinel, Preşedinte şi CEO al BSA | The Software Alliance. “Mulţi dintre Directorii de Tehnologia Informaţiei (CIOs) nu cunosc pe deplin ce programe pentru calculator sunt folosite pe sistemele lor sau dacă acestea sunt legitime.“

Studiul, care include în sfera de analiză consumatori, manageri IT şi companii utilizatoare de PC-uri, subliniază că gradul de folosire de software nelicenţiat este încă ridicat şi că atât persoanele fizice, cât şi companiile se joacă cu focul atunci când folosesc programe pentru calculator nelicenţiate, din pricina strânsei legături care există între utilizarea de software nelicenţiat şi atacurile informatice.

Atunci când se utilizează software nelicenţiat, probabilitatea de incidenţă malware creşte spectaculos, iar costurile gestionării incidentelor malware pot fi uriaşe. De pildă, numai în 2015, atacurile informatice au adus companiilor prejudicii de peste 400 de miliarde USD.

Studiul mai arată, printre altele, că:

  • 39 de procente din software-ul instalat pe computerele din întreaga lume în 2015 nu era licenţiat corespunzător, ceea ce reprezintă doar o scădere modestă faţă de cele 43 de procente în 2013, conform studiului BSA precedent;
  • Chiar şi în anumite sectoare-cheie, utilizarea neautorizată de software este surprinzător de frecventă. Studiul indică o rată de 25 de procente la nivel mondial în domeniul bancar, de asigurări sau în domeniul bursier/al valorilor mobiliare.
  • Directorii de Tehnologia Informaţiei (CIOs) estimează că 15% din angajaţi instalează software pe reţeaua internă fără cunoştinţa lor, dar subestimează gravitatea situaţiei; un număr aproape dublu – adică 26% dintre angajaţi – arată că instalează software neautorizat în reţea.

În ciuda acestor cifre, raportul relevă o conştientizare sporită a problemei:

  • Directorii de Tehnologia Informaţiei (CIOs) s-au declarat îngrijoraţi în primul rând de pierderea de informaţii aferentă unui asemenea incident de securitate.
  • Ei au mai spus că tocmai evitarea pericolelor de securitate informatică este un motiv extrem de important pentru care trebuie să se asigure că software-ul din reţeaua lor este autorizat şi licenţiat pe deplin.
  • În cadrul studiului aprofundat pe angajaţi, 60% au menţionat riscurile de securitate asociate cu software-ul nelicenţiat ca un motiv primordial pentru a folosi software autorizat şi licenţiat pe deplin.

Studiul adaugă şi că firmele pot diminua riscurile de securitate informatică pe care folosirea de software nelicenţiat le presupune prin verificarea faptului că toate programele pentru calculator sunt achiziţionate din surse legitime, precum şi prin implementarea unui program intern de gestionare a activelor software (SAM – software asset management). Organizaţiile care vor pune în aplicare SAM vor şti exact ce programe sunt în reţea şi dacă sunt legitime şi licenţiate; vor optimiza utilizarea de software prin folosirea acelor programe care se potrivesc cel mai bine activităţii lor; vor dispune de reguli şi proceduri privind achiziţia, utilizarea şi retragerea de programe din uz; şi vor avea programul SAM perfect integrat în afacerea lor.

În ceea ce priveşte zonele geografice, studiul de anul acesta evidenţiază următoarele:

  • Regiunea cu cea mai mare rată de utilizare de software nelicenţiat este Asia-Pacific, cu o rată de 61 de puncte procentuale, o scădere de un procent faţă de situaţia din 2013, din precedentul studiu BSA.
  • A doua regiune ca rată a folosirii de software nelicenţiat este Europa Centrală şi de Est, cu 58 de puncte procentuale (o diminuare de trei procente faţă de 2013), urmată de Orientul Mijlociu-Africa, cu 57 de puncte procentuale (în scădere cu două procente faţă de 2013).
  • America de Nord rămâne zona cu rata cea mai scăzută, anume 17 procente, cu toate că şi aceasta se ridică la o valoare comercială semnificativă, de 10 miliarde USD. 
  • În Europa de Vest, rata totală a scăzut cu un punct, ajungând la 28 de procente.

Vezi şi Windows 10 poate bloca rularea de aplicaţii şi jocuri piratate

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Recomandare video