Tariful călătoriei cu Uber, majorat automat dacă comanzi cu bateria telefonului aproape descărcată

23.08.2021
Tariful călătoriei cu Uber, majorat automat dacă comanzi cu bateria telefonului aproape descărcată
Foto: Hepta

Uber este acuzat că folosește aplicația de mobil pentru a detecta călătorii care se grăbesc, folosind criterii arbitrare pentru a crește în mod automat tariful călătoriei.

Ideea este simplă, dacă bateria telefonului folosit pentru a comanda o cursă cu Uber este încărcată peste un anumit nivel, atunci înseamnă că ți-ai planificat din avans călătoria și probabil că nu te grăbești foarte tare. În schimb, dacă telefonul este aproape descărcat, informația este luată drept indiciu pentru un client grăbit, mai puțin predispus să refuze cursa pe criteriul costului prea mare.

Practica suprataxării după criteriul nivelului de încărcare a bateriei telefonului, descoperită în mod întâmplător clienții Uber din Statele Unite, ar fi folosită și la platforma rivală Lyft.

Potrivit exemplului oferit de unul dintre clienții Uber, obișnuit să călătorească frecvent pe aceeași rută la un tarif mediu de 25-30 dolari, tariful solicitat pentru călătorie a fost majorat la 81 dolari, de îndată ce nivelul de încărcare a bateriei a scăzut la 18%. Confirmând suspiciunile, prețul a revenit la valoarea normală imediat ce bateria telefonului a fost încărcată peste pragul de 25%.

Totuși, încercările repetate făcute și de alți clienți Uber pentru replicarea condițiilor ce au dus la majorarea tarifului au dat rezultatul așteptat în doar într-o parte din cazuri. Astfel, putem deduce că „algoritmul” Uber ține seama și de alte criterii ce trebuie întrunite în mod cumulativ, natura acestora fiind mai dificil de anticipat.

Cert este că încă din anul 2016, Keith Chen, pe atunci șeful diviziei economice a Uber, a comentat în mod public pe tema unor observații făcute de compania sa privind comportamentul uman. Mai precis, clienții sunt mai predispuși să accepte tarife de călătorie majorate dacă bateria telefonului lor este pe cale să „moară”. La momentul respectiv, Chen dădea asigurări că Uber nu folosește aceste informații pentru a forța creșterea selectivă a tarifului.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult