TikTok a încercat să impună un sistem propriu pentru monitorizarea utilizatorilor iPhone, fără succes

07.07.2021
TikTok a încercat să impună un sistem propriu pentru monitorizarea utilizatorilor iPhone, fără succes

TikTok, una dintre cele mai intrusive aplicații de mobil din câte există, ar fi încercat fără succes să ocolească mecanismele anti-monitorizare introduse de Apple începând cu versiunea iOS 14.5.

Surprinzător de voluminoasă pentru o actualizare distribuită la jumătatea ciclului anual de revizii iOS, versiunea iOS 14.5 a introdus o nouă tehnologie pentru blocarea practicilor abuzive de monitorizare, prinzând în offsaid numeroși dezvoltatori de aplicații și furnizori de publicitate.

Numit App Tracking Transparency, noul set de tehnologii ridică o barieră foarte eficientă împotriva colectării abuzive de informații, lăsând utilizatorii să decidă per aplicație dacă permit sau nu monitorizarea activității în timpul sesiunilor de navigare web și folosirea de zi cu zi a telefonului mobil. În mod predictibil, până la 96% dintre utilizatori optează să blocheze colectarea de informații de către aplicațiile instalate, creând o reală problemă pentru foarte multe business-uri axate pe colectarea sistematică și valorificarea cât mai multor informații despre aceștia.

Potrivit dezvăluirilor apărute în publicația The Wall Street Journal, proprietarul TikTok și-ar fi unit forțele cu zeci de grupuri de business și companii de tehnologie, susținute din umbră de agenția de stat China Advertising Association, țintind dezvoltarea și implementarea de noi mecanisme pentru „amprentarea” digitală a dispozitivelor. Denumită CAID, metoda alternativă de amprentare este testată cu ajutorul mai multor aplicații de iOS, algoritmi sofisticați țintind stabilirea identității și urmărirea clandestină a activității utilizatorilor de iPhone.

Printre companiile implicate în testarea sistemului CAID se regăsesc și giganți precum Procter & Gamble, Deloitte LLP și TikTok.

Apple reușește să blocheze primul atac major la adresa filtrului său App Tracking, deocamdată

Potrivit Financial Times, apariția sistemului CAID a pus Apple într-o situație dificilă, compania trebuind să aleagă între tolerarea acestor practici clandestine și luptă deschisă împotriva intereselor unora dintre cei mai mari jucători din industrie. Printre aceștia se numără și Partidul Comunist Chinez, clar deranjat de „libertatea” recent acordată utilizatorilor iPhone în fața principalelor instrumente de monitorizare.

Deocamdată, compania americană rămâne ferm pe poziții, blocând actualizările recente pentru aplicația TikTok, care includeau tehnologiile de amprentare CAID. Totuși, asta nu înseamnă că Apple va bloca după același criteriu orice aplicație neconformă de iOS. Mai ales în cazul aplicațiilor adresate unui anumit public sau regiune a lumii, putem aștepta ca regulile să se aplice în mod „relaxat”, compania americană având până la urmă și interese proprii de protejat.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult