Tranzacţiile în Bitcoin ar putea intra în blocaj. Dacă preţul coboară sub pragul critic de 3800 dolari, activitatea de minare devine neprofitabilă

Tranzacţiile în Bitcoin ar putea intra în blocaj. Dacă preţul coboară sub pragul critic de 3800 dolari, activitatea de minare devine neprofitabilă

Aflată deocamdată la stadiul de zvon, informaţia cum că proprietarii celor mai mari „ferme” de monede virtuale din China au început să scoată aparatura din priză se regăseşte în măsurătorile oficiale privind viteza (Hash Rate) cu care sunt procesate tranzacţiile Bitcoin. Tot oficial, aflăm şi despre falimentul Giga Watt, una dintre cele mai mari companii din Statele Unite specializată în generarea de criptomonede ieşind in scenă cu datorii către creditori în valoare de milioane de dolari.

Între timp, tot mai mulţi dintre micii întreprinzători care au investit în crearea de „ferme” pentru generarea de monede virtuale admit că de luni bune îşi desfăşoară activitatea în pierdere, agăţându-se de speranţa că revigorarea cotaţiilor de tranzacţionare îi va ajuta să recupereze cheltuielile.

În funcţie de costul local al electricităţii şi tipul echipamentelor folosite, o fermă de monede virtuale specializată în generarea monedei Bitcoin are nevoie ca preţul de tranzacţionare să nu coboare prea mult sub pragul de 5000 dolari pentru ca activitatea să rămână profitabilă. Limita de jos ar în jurul sumei de 3800 dolari, considerată “turn off price” pentru marile ferme de monede virtuale din China, utilate cu echipamente ASIC Miner ultra-eficiente ca Bitmain Antminer S9.

Constând în rezolvarea unor calcule matematice complexe folosind echipamente specializate, crearea (minarea) monedei Bitcoin este o activitate care trebuie susţinută în mod permanent, acesta fiind modul în care tranzacţiile cu monedă virtuală sunt validate şi adăugate în registrul blockchain. Problema este că sistemul a fost conceput astfel încât nivelul de dificultate al algoritmului criptografic folosit în activitatea de minare să crească pe măsură ce tot mai multe monede Bitcoin sunt descoperite. În mod ideal, limitarea numărului de monede noi care pot fi generate prin activitatea de minare duce la creşterea preţului de tranzacţionare, acoperind costurile în creştere suportate de minerii virtuali. Însă dacă costul generării monedei virtuale depăşeşte nivelul recompensei, există posibilitatea ca minerii să oprească activitatea, ducând la întârzierea şi posibil, blocarea tranzacţiilor în moneda respectivă.

Teoretic, scăderea numărului de „mineri” care concurează pentru recompensele acordate la procesarea tranzacţiilor şi ajustarea dificultăţii algoritmului criptografic poate ameliora profitabilitatea operaţiunilor de minare. Practic, există riscul ca temerile generate de ameninţarea retragerii din activitate sau falimentul marilor ferme de monede virtuale să amplifice sentimentul de panică în rândul investitorilor, creând un cerc vicios între prăbuşirea cotaţiilor şi lipsa de apetit pentru continuarea activităţilor de minare.

O alternativă pentru recompensarea minerilor ar putea fi creşterea tarifelor percepute pentru procesarea fiecărei tranzacţii în monedă Bitcoin, măsură nu tocmai populară în contextul devalorizării accelerate manifestată în ultimele luni.

Deocamdată, viteza de procesare a tranzacţiilor Bitcoin se află în limite confortabile, însă un eventual eşec al pieţei de a susţine preţul monedei Bitcoin deasupra nivelului de 4000 dolari ar putea înrăutăţi situaţia.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult