Tribler, aplicaţia BitTorrent care promite intimitate şi descentralizare integrală

Tribler, aplicaţia BitTorrent care promite intimitate şi descentralizare integrală

Închiderea faimosului site Pirate Bay a demonstrat încă o dată cât de vulnerabil va rămâne protocolul BitTorrent atât timp cât arhitectura sa nu va deveni complet descentralizată. Aplicaţia de transfer Tribler a încercat să rezolve câteva dintre problemele de disponibilitate şi securitate ale protocolului BitTorrent, iar grupul de cercetători olandezi din spatele acesteia au anunţat că au îmbunătăţit-o şi cu o reţea proxy anonimă menită să protejeze intimitatea utilizatorului.

De-a lungul timpului, protocolul BitTorrent a primit câteva extensii menită să-i îmbunătăţească securitatea sau disponibilitatea, pe această listă regăsindu-se criptarea datelor, autentificarea, suportul pentru tracker-e multiple, Peer Exchange, Distributed Hash Table sau Magnet Links. Toate aceste îmbunătăţiri au redus dependenţa de serviciile centralizate şi vulnerabile ale tracker-elor, însă efectele dispariţiei unui site important precum Pirate Bay scot la iveală deficienţele care încă există.

Dezvoltat de-a lungul ultimilor zece ani de către un grup de cercetători din cadrul universităţilor Delft şi Vrije din Olanda, aplicaţia pentru transfer Tribler implementează o serie de servicii suplimentare care îi permit să funcţioneze independent de tracker-ele de astăzi. Funcţionând la fel ca sistemul de distribuţie DHT, reţeaua creată de clienţii Tribler stochează informaţii despre fişierele partajate şi oferă servicii de căutare, oferind astfel o alternativă complet descentralizată la serviciile Web care oferă fişierele .torrent/.magnet sau opţiunile de căutare. În plus, aplicaţia permite şi verificarea calităţii fişierelor prin crearea unor canale unde utilizatorii pot vota fişierele descărcate.

Suplimentar, cea mai recentă versiune a aplicaţiei a fost îmbogăţită cu o nouă opţiune care permite înregistrarea clientului într-o reţea de anonimizare. Similară faimoasei reţele Tor, aceasta permite utilizatorilor să publice, să transfere şi să partajeze fişiere fără a-şi face publică adresa IP şi fără a fi vizibili în swarm-ul clasic BitTorrent. În funcţie de precauţia utilizatorului, acesta va putea opta pentru viteze mai bune de transfer sau pentru o intimitate superioară, însă producătorii afirmă că, o dată cu creşterea numărului de utilizatori, şi ratele maxime de transfer vor deveni consistente chiar dacă utilizatorii vor opta pentru cea mai agresivă metodă de protecţie a intimităţii.

Deoarece Tribler este gândit în principal pentru securitate şi intimitate, produsul nu poate rivaliza din punct de vedere al opţiunilor cu alte produse consacrate precum Transmission sau uTorrent. Cei interesaţi însă de intimitatea lor sau pur şi simplu curioşi pot descărca aplicaţia de pe site-ul producătorului. Aplciaţia este disponibilă pentru plaformele Windows, OS X şi Linux, iar producătorii au promis că vor dezvolta o versiune şi pentru platforma Android.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News