Twitter acuză Meta că i-a „furat” angajații concediați pentru proiectul Threads și amenință cu procese

07.07.2023
Twitter acuză Meta că i-a „furat” angajații concediați pentru proiectul Threads și amenință cu procese

În opinia lui Elon Musk, recrutarea de către Meta a foștilor angajați Twitter și folosirea experienței acestora pentru accelerarea dezvoltării platformei rivale Threads echivalează cu furtul de secrete comerciale și braconaj de personal, antreprenorul american amenințând că va da în judecată compania.

Potrivit scrisorii adresată CEO-ului Meta, Mark Zuckerberg, compania este acuzată că și-a însușit ilegal secrete comerciale prin angajarea foștilor angajați Twitter. Astfel, Meta ar angajat în mod intenționat persoane care aveau acces la informațiile confidențiale și secretele comerciale ale Twitter. Deși acuzațiile vor trebui cumva dovedite, cert este că și echipa Instagram (cea care s-a ocupat cu dezvoltarea Threads) admite că lansarea noii platforme sub umbrela unei aplicații de sine stătătoare a fost o decizie riscantă, însă fără a detalia exact care sunt acestea.

Potrivit acuzațiilor care probabil vor face obiectul unei acțiuni judecătorești,  Meta a recrutat în mod deliberat foștii angajați Twitter pentru a dezvolta o aplicație imitatoare numită „Threads”, cu intenția de a valorifica secretele comerciale și proprietatea intelectuală ale Twitter, pentru a accelera dezvoltarea propriei aplicații a lui Meta.

Cert este că baza legilor SUA, recrutarea angajaților de la companii aflate în competiție directă și care ar putea avea acces la informații confidențiale creează un veritabil teren minat pentru Meta, din punct de vedere juridic. Faptul că este vorba de angajați concediați anterior de către Twitter nu schimbă foarte mult datele problemei, dacă aceștia au avut acces la informații confidențiale iar experiența dobândită ar putea ajuta noul angajator să „trișeze”, recreând proprietatea intelectuală a companiei rivale. Însă avocații plătiți de Elon Musk vor avea o sarcină nu tocmai ușoară, de a demonstra că dezvoltatorul Threads și-a însușit secrete comerciale și proprietatea intelectuală a Twitter.

Un motiv de îngrijorare major este posibilitatea ca Meta să colecteze date despre conturile de Twitter, în ideea de reconstitui listele de Follow pentru utilizatorii care se conectează pe Threads. Spre exemplu, afișând acestora sugestii de conectare care permit readucerea contactelor urmărite pe Twitter. Mai ales în aceste zile, când milioane de noi utilizatori se conectează (fie și din curiozitate) pe platforma Threads, o funcție care să recreeze cu minim de efort contactele adunate în ani de zile pe Twitter ar putea elimina principala motivație de a reveni pe platforma lui Elon Musk.

Conform Termenilor și condițiilor, accesarea cu crawlere este permisă numai dacă respectă regulile din fișierul robots.txt, care interzice în mod specific accesarea cu crawlere a urmăritorului sau a datelor de urmărire. Scrapingul serviciilor Twitter fără permisiunea acestora este strict interzisă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult