Twitter introduce cenzura în anumite ţări

27.01.2012
Twitter introduce cenzura în anumite ţări

Libertatea de exprimare este unul din atributele cele mai importante pe care le putem asocia reţelei de socializare Twitter, recunoscută de-a lungul timpului pentru modul decisiv în care poate uni sub un singur ţel grupuri de persoane şi chiar întregi popoare.

Twitter introduce cenzura în anumite ţări

Cel mai recent exemplu în acest sens este chiar revoluţia din Egipt de la sfârşitul anului 2011, dar şi protestele ce avut loc în Republica Moldova începând cu data de 7 aprilie 2009. În ambele cazuri, Twitter a servit drept canal de comunicaţie sigur şi eficient pentru protestatari, contribuind în mod decisiv la organizarea eficientă a protestelor şi informarea corectă a populaţiei. Drept răzbunare, guvernele ţărilor care au avut de suferit din pricina răspândirii libere a informaţiei pe canale neaprobate de regim au decis blocarea accesului la reţeaua Twitter la nivel naţional.

În speranţa de a pătrunde din nou în ţări ca Iran şi Egipt, dar şi alte regiuni ale lumii în care libertatea de exprimare e tratată ca un subiect tabu, Twitter încearcă să înmoaie atitudinea ostilă a regimurilor politice aflate la putere permiţând cenzurarea locală a mesajelor care conţin anumite cuvinte cheie. Comunicaţiile blocate în acest mod sunt înlocuite cu un mesaj de înştiinţare care anunţă utilizatorul de blocarea acestuia.

Partea bună este că Twitter nu şterge definitiv mesajele cenzurate. În schimb, mesajele sunt blocate doar pe teritoriul ţării în cauză, dar conţinutul acestora poate fi urmărit de oriunde altundeva în lume. Cu puţină determinare este teoretic posibilă ocolirea mijloacelor de cenzură impuse de regim, apelând la un server proxy de pe teritoriul altei ţări pentru intermedierea conexiunii la internet.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News