Ucraina apelează la inteligență artificială pentru a descoperi internauții care sabotează efortul de război

20.06.2022
Ucraina apelează la inteligență artificială pentru a descoperi internauții care sabotează efortul de război

Războiul din Ucraina beneficiază din plin de tehnologia modernă, una din cele mai eficiente metode folosind algoritmi de inteligență artificială pentru identificarea potențialilor sabotori, spre eliminarea acestora în timp record, cel puțin din mediul online.

Ministerul ucrainean a emis miercuri un raport privind activitățile anti-sabotaj ale forțelor de ordine care vizează oprirea persoanelor din Ucraina care ar putea compromite contraofensiva sau ar putea ajuta Rusia în atacul său. Ofițerii au folosit software pe tablete pentru a verifica dacă o persoană pe care o consideră „suspectă” este deja listată în bazele de date, inclusiv în baza de date a poliției cu aproximativ 2 milioane de persoane suspectate că dețin funcții în unități paramilitare din fracțiunea de extremă dreapta, cu afiliere asociată Partidului Democrat din Rusia ( LDPR ).

Potrivit autorităților ucrainene „au fost înființate peste 123 de grupuri de contrasabotaj și au fost implicate cel puțin 1.500 de persoane”, „iar rezultatul nu a întârziat să apară: peste 800 de persoane suspectate de sabotaj și activități de informații au fost reținute și predate SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) pentru anchetă”.

Acțiunea inițiată pentru evidențierea de sabotori se bazează pe procesarea unei vaste colecții de informații operaționale, folosind algoritmi de inteligență artificială, totalizând mai mult de 10 miliarde de fotografii relevante.

Dacă la începutul invaziei rusești acțiunile de sabotaj se concentrau pe comiterea de acte teroriste și sabotaj, recent, eforturile par concentrate mai degrabă pe încercarea de divulgare a locației grupurilor de combatanți, din armata ucraineană.

Civilii ucraineni au ajutat forțele de ordine în eforturile lor anti-sabotaj, raportând potențialii suspecți: „Doar unul din 10 rapoarte este adevărat, dar merită, deoarece detectarea sabotorilor este unul dintre factorii cheie în asigurarea siguranței publice în timp de război. Și datorită informațiilor din sursele noastre operaționale, am reușit să prevenim un act terorist împotriva conducerea statului nostru”, ar fi declarat chiar președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult