Ucraina folosește una dintre ele mai controversate tehnologii AI americane pentru facilitarea efortului de război

14.03.2022
Ucraina folosește una dintre ele mai controversate tehnologii AI americane pentru facilitarea efortului de război

Dezvoltat de o companie americană numită Clearview, sistemul de recunoaștere facială bazat pe inteligență artificială a făcut obiectul unui pachet de legi publicat cu „dedicație” de autoritățile europene, reglementând folosirea tehnologiilor de inteligență artificială în cele 27 de state membre ale blocului comunitar.

Adevărată comoară pentru orice guvern autoritar, platforma Clearview are drept fundație o baza de date foarte cuprinzătoare, conținând fețele a miliarde de oameni „recoltate” din diverse regiuni ale lumii, înlesnind pentru clienții cu buzunare adânci activități de tipul supravegherii în masă a populației.

Confirmând mai întâi că își oferă serviciile în mod preferențial către Guvernul Ucrainian și nu părții adverse, deservind astfel în mod fără echivoc „forțele binelui”, dezvoltatorul american a scos la înaintare un sistem de recunoaștere facială conectat la o uriașă bază de date, conținând peste 10 miliarde de poze cu cetățeni ruși, dintre care 2 miliarde de imagini au fost extrase prin „perierea” unor servicii locale de social media, precum VKontakte.

Pornind de la aspectul umanitar, sistemul Clearview este folosit pentru identificarea automată a soldaților ruși capturați sau „colectați” de pe câmpul de bătălie, punând bazele pentru repatrierea acestora către familii, nu doar țara de origine.

Un alt scop, deocamdată perfect legitim, este identificarea automată a sabotorilor, mercenari și soldați și eventuali mercenari care încearcă se infiltreze în populația generală, sistemul bazat pe simple camere video instalate în locații strategice având deja o contribuție importantă.

Momentan, singurul comentariu oferit Ministerul Apărării din Ucraina este acela că ”descompunerea și mutilarea cadavrelor îngreunează considerabil folosirea tehnologiilor de recunoaștere facială”. Totuși, se pare că verificarea cu ajutorul amprentelor funcționează ceva mai bine.

Un alt argument în favoarea tehnologiilor Clearview este conectarea refugiațiilor ucraineni cu familia lăsată în urmă, indiferent dacă aceștia mai sunt sau nu în viață.

În timp ce tehnologiile Clearview de recunoaștere facială sunt implementate în cât mai multe regiuni din Ucraina, nu este clar dacă sistemul este plănuit ca o soluție high-tech pentru uz excepțional, doar pe perioada războiului, sau verificările automate vor deveni parte din peisajul cotidian al perioadei post-război.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult