Uniunea Europeană a prelungit serviciul de roaming gratuit până în anul 2032

01.07.2022
Uniunea Europeană a prelungit serviciul de roaming gratuit până în anul 2032
foto: publicdomainpictures.net

Cetățenii UE vor beneficia pentru cel puțin încă 10 ani de roaming gratuit în spațiul comunitar, fără ca apelurile și traficul de date să le fie taxat suplimentar în rețelele vizitate.

Toate taxele de roaming au fost abolite în întreaga Europă în iunie 2017, după câțiva ani de reduceri ale prețurilor, dar reglementările urmau să expire în acest an. Pregătind din timp reînnoirea de 5 ani, autoritățile UE au reușit nu doar să extindă la 10 ani programul de roaming gratuit, ci si o consolidare a reglementărilor care trasează criteriile de funcționare a serviciului de roaming european.

Deși mulți operatori de telefonie mobilă s-au opus introducerii sale, serviciul de roaming european a adus numeroase beneficii cetățenilor UE, care-și pot folosi telefoanele mobile fără teama de a fi taxați în mod abuziv la folosirea altor rețele decât cea din țara de origine. Sistemul bazat pe impunerea unor tarife rezonabile și omogene la nivelul întregii Uniuni, garantează inclusiv accesul în roaming la servicii de internet mobil.

Aplicată în 27 de state membre ale Zonei Economice Europene, planul permite acces faci la servicii de roaming prin simpla achiziționare a unei extraopțiuni sau pachet de roaming, direct de la furnizorul tău obișnuit de telefonie mobilă. Deși, puțin restrictiv în privința unor aspecte precum numărul de minute incluse pentru convorbiri sau traficul de date mobile, respectivul pachet include din start toate costurile aferente utilizării serviciului de roaming, pre-negociate la nivel european. Astfel, ești complet ferit de costuri-surpriză în deplasările tale, iar la nevoie este de ajuns să te îndrepți către operatorul de telefonie din țara ta pentru extinderea/prelungirea beneficiilor în roaming.

Așa cum spune și numele inițiativei din anul 2017,  „roam like at home”, te poți folosi de telefonul mobil pentru convorbiri și acces la internet fără să-ți pese că te afli în altă țară. Totodată, beneficiile garantate acoperă inclusiv calitatea serviciilor, care trebuie să fie la același nivel în țara vizitată ca și în țara de origine (desigur, în limita posibilităților tehnice oferite de infrastructura din țara respectivă. Astfel, dacă ai contractat un pachet cu acces la internet 5G în România, ar trebui să beneficiezi de acces 5G și în țara în care îți petreci concediul, în măsura în care locația vizitată dispune fizic de acoperire 5G.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult