Uniunea Europeană înăspreşte pedepsele împotriva infracţionalităţii online

05.07.2013
Uniunea Europeană înăspreşte pedepsele împotriva infracţionalităţii online

Parlamentul European a adoptat un nou set reguli, impunând pedepse mai dure pentru hackerii care desfăşoară atacuri împotriva statelor membre UE.

Uniunea Europeană înăspreşte pedepsele împotriva infracţionalităţii online

Potrivit noilor reglementări, pedepsele pentru accesarea neautorizată a elementelor de infrastructură informatică cu importanţă strategică (ex. alimentare cu energie electrică, transport în comun, agenţii guvernamentale) pornesc de la un minim de 2 ani închisoare. Suplimentar, interceptarea ilegală a comunicaţilor desfăşurate în mediul online, interferarea cu datele transmise, respectiv producţia şi comercializarea de unelte care pot facilita astfel de activităţi sunt interzise prin lege.

Parlamentul European speră ca astfel să descurajeze şi folosirea reţelelor de tip Botnet, aplicând pedepse de până la 3 ani închisoare atât celor responsabili de crearea acestora, dar şi complicilor care facilitează extinderea reţelelor distribuind aplicaţii software infectate cu malware. Suplimentar, responsabilitatea pentru orice infracţiuni sau daune cauzate de reţele Botnet va fi pusă în seama companiilor care beneficiază de pe urma folosirii acestora.

Potrivit Reuters, statele membre UE au 2 ani la dispoziţie pentru a transpune în legi aceste reglementări, excepţie făcând doar Danemarca – ţară care a optat pentru menţinerea setului de legi deja existent.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult