Uniunea Europeană va înfiinţa o autoritate de reglementare pentru monitorizarea companiilor gigant

24.04.2015
Uniunea Europeană va înfiinţa o autoritate de reglementare pentru monitorizarea companiilor gigant

Urmând investigaţiei antitrust declanşată împotriva gigantului Google la începutul acestei luni, experţii Uniunii Europene iau acum în considerare înfiinţarea unei noi autorităţi de reglementare, al cărei rol va fi monitorizarea şi ţinerea sub control a puterii exercitate de Google, Facebook şi alte companii gigant, active în mediul online.

Uniunea Europeană va înfiinţa o autoritate de reglementare pentru monitorizarea companiilor gigant

Potrivit dezvăluirilor făcute în publicaţia The Wall Street Journal, oficiali de rang înalt ai Uniunii Europene au înaintat un document în care sunt menţionate 32 ˝platforme online˝ – majoritatea din Statele Unite – care pot exercita o influenţă majoră asupra economiei. Documentul sugerează posibilitatea înfiinţării unui nou ˝cadru de supraveghere˝ pentru monitorizarea activităţii acestor companii, cu reguli care să împiedice comiterea de abuzuri de tipul celor care fac obiectul investigaţiei aflată deja în derulare (ex. favorizarea propriilor servicii în detrimentul celor oferite de alte companii). În plus, noua autoritate ar putea opri companiile gigant din a-şi folosi influenţa pentru a împiedica vânzătorii să-şi ofere produsele la preţuri mai mici prin intermediul altor furnizori de servicii.

Pentru a asigura respectarea acestor reglementări, documentul sugerează înfiinţarea unui corp de control cu autoritate la nivelul întregi Uniuni Europene, capabil să verifice activitatea companiilor şi să acţioneze ca intermediar în soluţionarea oricărei dispute.

Totuşi, pentru a fi implementat, planul pentru înfiinţarea unei autorităţi speciale de reglementare trebuie mai întâi propus în mod formal guvernelor europene şi aprobat.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult