Utilizatorii serviciului Tor, discriminaţi pe internet

25.02.2016
Utilizatorii serviciului Tor, discriminaţi pe internet

Internetul vizibil devine pe zi ce trece tot mai mic pentru utilizatorii serviciului Tor, potrivit unui nou studiu publicat de Internetsociety.org. Din cauza faptului că serviciul este folosit pentru activităţi ilegale în Deep Web, utilizatorii care folosesc Tor pentru a se bucura de un grad mai ridicat de intimitate în internetul vizibil sau pentru a scăpa de cenzură au de suferit.

Cercetătorii au scanat toate adresele IPv4 disponibile şi au descoperit că 1,3 milioane de site-uri nu permit accesul prin intermediul Tor sau îl restricţionează. 

Mai mult, 3,67% din site-urile prezente în clasamentul Alexa 1000 le interzic utilizatorilor serviciului accesul. Platforme web foarte populare precum Google şi Yahoo! nu blochează Tor, dar accesul utilizatorilor la anumite pagini şi servicii este restricţionat. 

Tor este folosit în multe ţări în care accesul la conţinutul de pe internet este cenzurat.

„Multe site-uri blochează Tor pentru a se feri de abuzuri şi atacuri, dar acest lucru îi afectează pe utilizatorii din ţările în care internetul este cenzurat, care nu au alte modalităţi de a accesa conţinut liber”, arată realizatorii studiului.

Tor le permite internauţilor să rămână anonimi prin criptarea datelor transmise şi rutarea acestora prin diferite servere proxy. Când o persoană vizitează un site, site-ul vede doar adresa IP a „nodului de ieşire”, un server care poate fi situat oriunde în lume.

Proiectul a fost început de U.S. Naval Research Laboratory, iar acum este dezvoltat de organizaţia non-profit Tor Project.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult