Versiunile Wikipedia în alte limbi decât engleză, exploatate pentru propagarea teoriilor conspiraționiste

19.11.2021
Versiunile Wikipedia în alte limbi decât engleză, exploatate pentru propagarea teoriilor conspiraționiste

Exceptând postările în limba engleză, Wikipedia a devenit teren fertil pentru propagarea teoriilor conspiraționiste pe tema schimbărilor climatice, administratorii platformei acuzând lipsa capacității de moderare a conținutului localizat.

Spre deosebire de alte surse de informare, Wikipedia este ca o carte deschisă în care oricine își poate aduce propria contribuție, vizitatorii aflați în căutarea unei informații anume având posibilitatea să adauge propria contribuție, editând pagina creată pentru subiectul respectiv. În mod normal, modificările aduse sunt verificate mai târziu de unul dintre moderatorii voluntari, asigurând că publicul larg este întâmpinat cu informații verificate. Totuși, Wikipedia pune informația pe primul loc, asta însemnând că modificările aduse unei pagini rămân valabile până ce un moderator are ocazia să le infirme, eventual, restabilind versiunea anterioară a paginii respective. În mod ideal, acest proces nu ar trebui să dureze prea mult. Dar dacă postarea respectivă a fost trimisă unei pagini redactate într-o limbă mai puțin comună, pentru care Wikipedia nu dispune de suficiente resurse de moderare, lucrurile pot lua o turnură urâtă.

Luăm drept exemplu postările în limbile Swahili, Kazakhe și Bielorusă, pentru care Wikipedia nu dispune de un număr suficient de moderatori. Profitând de reacția întârziată a operatorilor Wikipedia, anumite organizații cu interese obscure au deturnat această platformă de informare considerată în general de încredere, folosind-o pentru a propaga propriile teorii ale conspirației menite să discrediteze probleme altfel cât se poate de reale, precum încălzirea globală. Același narativ a fost introdus și pentru publicul Croat, mai mult de o treime dintre postările Wikipedia pe teme climatice promovând deja puncte de vedere derivate din teorii ale conspirației.

Wikipedia

Cu articole publicate în peste 300 de limbi, Wikipedia a devenit un fel de enciclopedie universală la care majoritatea utilizatorilor de internet au apelat, de cele mai multe ori fără să realizeze asta. Faptul că platforma poate fi deturnată cu atâta ușurință pentru propagarea de informații false ridică mari motive de îngrijorare, iar faptul că oricine dispune de o conexiune la internet poate interveni pentru a-și expune propriul punct de vedere este în sine o problemă. Concepută în vremuri mai „inocente” ale internetului, Wikipedia riscă tot mai mult să devină un complice fără voie în propagarea teoriilor conspiraționiste, dacă nu sunt luate măsuri urgente pentru combaterea acestui fenomen.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult