Wikileaks dezvăluie: smartphone-ul, pradă uşoară pentru hackeri

05.12.2011
Wikileaks dezvăluie: smartphone-ul, pradă uşoară pentru hackeri

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a pus la dispoziţia publicului nu mai puţin de 287 documente cu informaţii clasificate, din care reiese existenţa unei adevărate industrii a spionajului internaţional, care dispune de resurse şi mijloacele necesare pentru spionarea în masă a utilizatorilor de telefoane mobile.

Wikileaks dezvăluie: smartphone-ul este pradă uşoară pentru hackeri

Assange a explicat celor participanţi la discursul ţinut în cadrul City University din Londra, cum mai mult de 150 organizaţii private din 25 de ţări pot spiona cu uşurinţă telefoanele mobile, interceptând mesaje şi apelurile purtate de utilizatori, conturile de email, istoricul păstrat de browser-ul web şi alte informaţii, accesând de la distanţă telefoanele ţintă. Conform ZDNET, câteva organizaţii au chiar opţiunea de a trimite mesaje SMS în numele utilizatorilor, direct de pe telefoanele acestora.

Documentele prezentate de Wikileaks adresează ” realitatea industriei internaţionale de spionaj” şi explică cum tehnologiile folosite pentru spionarea utilizatorilor de telefoane mobile au fost dezvoltate în ţări ca Statele Unite, Canada, Australia şi Marea Britanie. Conform ZDNET, tehnologiile create ar putea fi vândute către mai multe regimuri din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, care le folosesc în interesele proprii. Conform informaţiilor furnizate de Wikileaks, noile mijloace de spionaj au fost utilizate deja în Bahrain pentru a urmări activiştii pentru drepturile omului prezenţi în regiune.

SS8 – o firmă cu sediul în Statele Unite, Hacking Team şi VUPEN Security sunt doar câteva dintre companiile acuzate că au creat aplicaţii malware capabile să deturneze telefoane din categoria smartphone. Software-ul poate înregistra „fiecare utilizare, mişcare şi chiar imagini şi sunete” din încăperea unde se află telefonul.

Informaţiile prezentate în documentele Wikileaks sunt cu atât mai convingătoare în contextul dezvăluirilor recente, conform cărora milioane de telefoane din categoria smartphone conţin o aplicaţie spyware numită Carrier IQ, ce permite operatorilor de telefonie mobilă să-şi spioneze utilizatorii.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News