Wikipedia primește o interfață nouă, cu elemente dinamice

20.01.2023
Wikipedia primește o interfață nouă, cu elemente dinamice

Wikipedia a primit un update de interfață, care a fost anunțat de către Wikimedia Foundation în urmă cu mai bine de doi ani. Aceasta este prima actualizare a design-ului „Vector” din ultimii 11 ani, iar utilizatorii au la dispoziție momentan opțiunea de a încerca noua interfață sau de a rămâne la „Vector legacy”.

Interfața Wikipedia dorește îmbunătățirea lizibilității și navigării în pagină

Unul dintre cele mai evidente schimbări este micșorarea logo-ului din partea de sus a paginii. Tab-urile „Article” și „Talk” au fost mutate sub titlul articolului. În bara de căutări, utilizatorii vor vedea și o imagine mică lângă titlu, care nu pare să fie foarte utilă, întrucât nu se pot distinge prea multe la acea dimensiune.

Fundația Wikimedia care administrează site-ul a prezentat câteva noi caracteristici care fac pagina principală mai personalizabilă. Există un nou design pentru meniul de cuprins, acesta fiind mutat într-un sidebar care poate fi micșorat și care permite scroll instantaneu la diferite secțiuni ale unui articol. Această caracteristică este „lipicioasă”, adică și va rămâne pe loc, chiar dacă dai scroll, oferind acces rapid la capitole de oricând. Atunci când ascunzi sidebar-ul poți vedea pe pagină doar informația din articol, fără alte elemente care ar putea distrage atenția.

Există și alte schimbări menite să crească lizibilitatea pe Wikipedia. Acesta are acum o lățime mai mică pentru zona în care este afișat articolul. Wikimedia spune că planifică mărirea dimensiunii implicite a fontului în viitor, dar aceasta va depinde de feedback-ul utilizatorilor.

Nu toate paginile au trecut automat la noul „look”

Este important de menționat că unele pagini Wikipedia încă folosesc vechiul format Vector, în ciuda schimbărilor anunțate. Se pare că este programată o lansare treptată, care va fi aplicată în următoarele câteva săptămâni pe întregul serviciu.

Wikipedia este una dintre cele mai populare pagini web din internet, cu peste 58 de milioane de articole în mai multe limbi. Wikipedia este a 7-a pagina cea mai vizitată din lume, după Google Search și site-uri de social media precum YouTube, Facebook și Twitter.

Update-ul Wikipedia este un pas important pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor, dar probabil că le va lua ceva timp utilizatorilor să se obișnuiască cu schimbările, așa cum se întâmplă la fiecare schimbare de acest gen în mediul online. Cu siguranță, nu toți utilizatorii vor aprecia noutățile, iar, în funcție de cum afectează acestea comportamentul de utilizare, unele elemente vor fi modificate din nou, până când ajung într-o formă care să fie apreciată de cât mai mulți cititori.

sursa: Gizmodo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult