Yahoo! şi-a concediat directorul general, prin telefon

07.09.2011
Yahoo! şi-a concediat directorul general, prin telefon

Carol Bartz a fost concediată din funcţia de conducere deţinută în cadrul Yahoo!, marcând astfel finalul unei perioade de doi ani şi jumătate în care acţiunile companiei au stagnat, iar relaţiile cu principalul partener din China, Alibaba, au devenit tot mai distante.

Carol Bartz

Decizia luată de preşedintele consiliului de administraţie al companiei, Roy Bostock, a fost comunicată telefonic fostei angajate, într-un gest menit să ilustreze dezacordul faţă de performanţele acesteia.

Până la desemnarea unui nou lider, directorul financiar Tim Morse va prelua interimar funcţia de director general.

Anunţul concedierii lui Carol Barts a oferit răspunsul aşteptat pentru mulţi dintre jucătorii de pe Wall Street, ridicând acţiunile companiei cu 6% după doar o singură sesiune de tranzacţionare la bursă.

Deşi rămâne încă o populară destinaţie pe internet, Yahoo! are de înfruntat o concurenţă aprigă din partea unor jucători cu greutate, cum ar fi Facebook sau gigantul Google.

Decizia luată în unanimitate de Consiliul de Administraţie al companiei are menirea şi de a ameliora relaţiile cu Alibaba, o companie chineză deţinută în proporţie de 40% de Yahoo!. Măsura pare să nu aibă însă efectul dorit, după ce o sursă din conducerea Alibaba a declarat pentru Reuters că demiterea CEO-lui Yahoo nu poate rezolva disputa dintre cele două companii.

Yahoo! mai deţine în parteneriat cu operatorul japonez de telecomunicaţii mobile Softbank, compania Yahoo! Japan, ridicând valoarea totală a activelor companiei în Asia la o sumă estimată între 7 şi 9 miliarde de dolari.

În prezent, preţul unei acţiuni la Yahoo! este de circa 13 dolari, faţă de 125 dolari în ianuarie 2000, dată care marchează începutul unei lungi perioade de declin pentru companie.

Carol Bartz a devenit CEO-ul Yahoo! în ianuarie 2009, după un mandat de succes la cârma gigantului software Autodesk, aducând speranţe de revigorare în urma eşecului înregistrat de Jerry Yang în negocierile purtate cu Microsoft pentru preluarea companiei. Propunerea de achiziţie contra sumei de 47.5 miliarde de dolari a fost respinsă de Jerry Yang, acesta considerând prea mic preţul oferit de Microsoft.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News