YouTube adaugă setare pentru calitate video, scutind utilizatorii de multe frustrări

24.10.2020
YouTube adaugă setare pentru calitate video, scutind utilizatorii de multe frustrări

Una din problemele aduse de pandemia COVID-19 este reducerea automată a setărilor de calitate video YouTube, Netflix, etc. Până acum, soluția a fost setarea manuală a rezoluției video, pentru fiecare clip rulat.

Inversând direcția anunțată în această primăvară, Google va oferi utilizatorilor posibilitatea de a seta un nivel de calitate video implicită pentru vizionarea pe YouTube, respectată apoi în măsura posibilităților tehnice oferite de conexiunea la internet.

Setări mai accesibile pentru calitate video YouTube, dar nu fără limite

Totuși, lucrurile nu sunt chiar atât de clare pe cât și-ar dori fanii cei mai experimentați. În loc de setarea imediată a rezoluției video preferate (ex. 1080p), YouTube va tenta utilizatorii cu patru niveluri predefinite de calitate: auto (rezoluția este ajustată dinamic în funcție de viteza conexiunii la interenet), Higher picture quality (va fi bifată rezoluția cea mai înaltă, chiar și cu riscul consumării accelerate a traficului de date disponibil pentru conexiune de internet mobil), Data saver (favorizează economisirea traficului de date, cu compromisul unei clarități reduse a imaginii) și Advanced. Abia cea din urmă permite alegerea unei rezoluții video preferată, aceasta urmând să fie folosită atunci când este disponibilă, chiar cu riscul întreruperii vizionării datorită conexiunii deficitare.

Mai degrabă, principala noutate este faptul că modul de calitate „Auto” nu mai este bifat în mod implicit pentru fiecare clip video vizionat, YouTube revenind la strategia mai rezonabilă în care fiecare utilizator își poate alege „pe propria răspundere” nivelul de calitate preferat.

Totuși, situația nu este chiar atât de „roză” pe cât s-ar crede, oferta de rezoluții selectabile fiind limitată la 1080p, 720p, 480p, 360p, 240p și 144p. Altfel spus.. fără 1440p, 4K și peste.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult