YouTube acuzat de cenzură la adresa criticilor guvernului chinez

27.05.2020
YouTube acuzat de cenzură la adresa criticilor guvernului chinez

Serviciul YouTube este acuzat de cenzură pentru mesaje care critică guvernul chinez, chiar dacă în mod oficial chinezii nu pot accesa platforma operată de Google. Compania spune că este vorba despre o eroare, care în ultimele șase luni ștergea automat mesaje care conțineau două expresii în limba chineză. Aceste mesaje sunt cenzurate automat și în China, pe serviciile locale de social media.

Ce înseamnă mesajele cenzurate de YouTube

The Verge anunța zilele trecute că YouTube cenzurează mesaje în limba chineză din comentariile de pe platforma sa. Era vorba despre două mesaje în mod special: „五毛” (wumao) și „共匪” (gonfei), folosite de obicei de către cetățenii chinezi care critică guvernul chinez. Oricare dintre aceste mesaje care erau publicate pe platforma YouTube cu litere chinezești dispăreau după câteva secunde. YouTube nu cenzura însă scrierea în litere latine sau traducerea în engleză.

„Wumao” este un termen care se traduce în „partidul 50 de cenți”. Cei care folosesc acest termen se referă la armata de troli plătită de guvernul chinez pentru a răspândi propagandă online. Fiecare postare a acestor agenți de stat are scopul să conducă discuția în direcții pozitive la adresa guvernului chinez și este plătită cu echivalentul a 50 de cenți. Criticii guvernului chinez răspund acestor troli cu „wumao” pentru a-i semnaliza pe troli în discuțiile online.

De altfel, termenul „gongfei” este sinonim. Acesta este tradus în „bandit comunist”, însă sugerează că cel care comentează online este un susținător al regimului, dar nu este obligatoriu plătit pentru comentarii.

Ce face YouTube pentru a opri cenzura

Serviciul YouTube a fost acuzat de cenzură pentru aceste două mesaje încă de anul trecut. Primele plângeri au apărut online în luna octombrie 2019, însă de atunci, compania nu a luat măsuri. Abia când a ajuns în presă acest subiect, compania a ieșit în public să adreseze aceste probleme.

„Se pare că a apărut o eroare în sistemele noastre de moderare și investigăm. Utilizatorii pot să raporteze problemele sau erorile, lucru care ne ajută să ne îmbunătățim produsele”, au declarat reprezentanții Google. Aceștia spun însă că nu a avut loc o schimbare de politică sau la nivelul regulamentului de moderare.

În teorie, problemele ar trebui să fie deja corectate sau vor fi rezolvate în viitorul apropiat.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult