YouTube încearcă să închidă Invidious, o interfață alternativă, fără reclame și tracking

17.06.2023
YouTube încearcă să închidă Invidious, o interfață alternativă, fără reclame și tracking

YouTube a reușit anul trecut să închidă aplicația pentru Android YouTube Vanced, care permitea utilizatorilor să acceseze serviciile platformei fără reclame și cu acces la funcțiile Premium pe gratis. Acum, gigantul serviciu de streaming încearcă să mai elimine un serviciu, Invidious, care oferă posibilitatea de a urmări conținutul de pe platformă printr-o altă interfață, care blochează orice tip de reclamă sau script de tracking.

După ce a închis Vanced, YouTube își întoarce privirile către Invidious, o platformă open-source care redă clipuri fără reclame

Practic, Invidious este o interfață alternativă pentru YouTube, care permite accesul la conținutul din platformă dar fără toate elementele implementate de Google. Vorbim aici despre lipsa unui sistem de conturi, lipsa reclamelor, lipsa tuturor metodelor de urmărire a activității și multe alte elemente care pot distrage atenția de la clipurile video. Creatorii acestei interfețe, care este, de altfel, open-source, și poate fi găzduită de către oricine, au primit însă o înștiințare de la YouTube prin care se cere oprirea imediată a serviciilor.

Creatorii Invidious au publicat pe GitHub scrisoarea, care menționează faptul că aplicația sau serviciul lor încalcă acordul semnat pentru acces la API-urile YouTube:

“Am aflat recent despre produsul sau serviciul dvs., Invidious. Clientul dvs. pare să încalce Termenii și condițiile de utilizare a serviciilor API YouTube și politicile pentru dezvoltatori.”

Apoi, Google a listat toate punctele din documentul termene și condiții pe care Invidious le-a încălcat în dezvoltarea acestei interfețe alternative pentru YouTube. Conform scrisorii, Google oferă șapte zile pentru a înceta distribuția Invidious și închiderea serviciilor pe care echipa din spatele proiectului le oferă. Deși nu spune asta explicit, probabil că Google are în vedere chemarea în instanță dacă creatorii Invidious nu se vor conforma cererilor.

invidious youtube

Invidious refuză cererile YouTube

Se pare însă că deși scrisoarea a fost trimisă pe 8 iunie, Invidious încă este online astăzi, 17 iunie. Reprezentanții Invidious spun că nu plănuiesc să schimbe nimic, în ciuda cerințelor Google:

„Ei nu înțeleg că nu am fost de acord cu niciunul dintre termenii și condițiile lor / politicile, ei nu înțeleg că nu folosim API-ul lor.”, a scris TheFrenchGhosty, unul dintre creatorii Invidious.

Echipa susține că a realizat întregul cod sursă fără să folosească API-urile Google și fără să încheie vreun acord cu compania, deci nu ar avea baze pentru a chema Invidious în instanță. Totuși, TheFrenchGhosty ia în calcul și acest scenariu, în care Google își folosește influența și banii pentru a da jos codul sursă Invidious de pe GitHub, în acest caz, co-creatorul serviciului apelează la comunitatea online:

 „Ei nu au nicio bază, dar au banii, așa că acest lucru ar putea merge mai departe. Să presupunem că este doar începutul. Să presupunem că vor cere celor de la GitHub să elimine repozitoriile. Să presupunem că echipa nu va mai putea lucra la Invidious. Știți ce trebuie să faceți. Fie ca Invidious să să prospere, cu sau fără noi… Nu vom face nimic decât dacă trebuie.”, a mai declarat TheFrenchGhosty.

sursa: GitHub

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult