YouTube permite acum transmisii live în format HDR pentru dispozitivele compatibile

09.12.2020
YouTube permite acum transmisii live în format HDR pentru dispozitivele compatibile

De câțiva ani, termenul HDR este pe buzele tuturor celor care au măcar un mic interes în domeniul video și în gaming. Producătorii de televizoare și studiourile de filme pun mare accent pe această nouă tehnologie de afișare, care poate să redea mai multe detalii pe ecran decât semnalul „standard” de până acum. YouTube a fost una dintre primele platforme online care a oferit suport pentru clipuri HDR, încă din 2016 acceptând acest format, iar acum este prima platformă care permite transmisii live în HDR.

Chiar dacă monitoarele pentru PC se adaptează mai greu la formatul HDR, pe smartphone-uri și pe televizoare, această tehnologie este omniprezentă. Chiar și telefoanele de medie, cu prețuri de sub 400 de euro, au acum ecrane HDR, dar este în continuare o lipsă de conținut. YouTube permite urcarea de clipuri HDR, însă foarte puțini creatori de conținut realizează astfel de materiale, problema fiind acum în producție, editarea și exportarea de materiale HDR fiind complicată.

Stream-urile HDR sunt acum posibile pe YouTube, însă probabil că nu vor deveni prea populare în viitorul apropiat

Odată cu „normalizarea” conținutului HDR însă, prin lansarea modelelor iPhone 12 care pot filma direct în format Dolby Vision, YouTube se așteaptă la mai multe materiale de acest gen. În consecință, YouTube pornește acum capabilitatea de a face streaming în HDR, dar momentan doar de pe un PC. Compania a publicat o listă cu encoderele care permit transmisia în HDR și setările necesare pentru a beneficia de acest format, cât și o listă cu dispozitive compatibile.

Se pare că cei care vor să transmită în HDR au nevoie de software-ul Mirillis Action! În versiunea 4.12.2 si un computer cu cip grafic GeForce din seria GTX 10 sau Radeon RX 5700, cu un procesor Intel din generația 10 sau mai nou. Aplicația Mirillis are capabilitatea de a selecta formatul HDR10 pentru transmisie.

Pentru a vizualiza conținutul, ai nevoie de un televizor cu HDR, un telefon Android cu capabilitate de redare HDR, un Chromecast Ultra sau un PC sau Mac cu display HDR conectat și setarea HDR activată.

Cu siguranță, nu vor apărea foarte multe stream-uri independente în format HDR, ci mai degrabă vom vedea concerte și alte stream-uri de acest gen.

sursa: Google

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult