YouTube testează 1080 Premium, o nouă setare de calitate video rezervată abonaților

23.02.2023
YouTube testează 1080 Premium, o nouă setare de calitate video rezervată abonaților

Deși părea că a renunțat la idea plafonărilor setărilor de calitate pentru versiunea gratuită de YouTube, Google revine cu noi „experimente” menite să crească numărul abonaților YouTube Premium.

După testele cu reclame interminabile inserate înaintea clipurilor YouTube, făcute pentru a „măsura” cât de mare este răbdarea utilizatorilor înainte să treacă la abonamentul Premium, Google a plusat și cu un experiment care restricționa opțiunea pentru rezoluție 4K. Dacă planul reușea, opțiunea de calitate 4K (și peste) urma să fie trecută pe lista de avantaje rezervate abonaților YouTube Premium, Google câștigând încă un argument pentru convingerea celor încă neabonați.

Un nou experiment pare să reconfirme intențiile Google pentru extinderea abonamentului Premium și în zona de „calitate”, la fel cum se întâmplă deja la platforme precum Netflix. Nici reacțiile negative din partea utilizatorilor care descoperă că nu mai pot viziona clipuri YouTube la calitate maximă nu este de ajuns pentru înduplecarea companiei care și-a văzut erodate veniturile din publicitate, pe de o parte ca rezultat al încetinirii economiei blocale, dar și din pricina „piedicilor” ridicate de autoritățile europene care au introdus noi legi pentru protejarea intereselor consumatorilor.

Potrivit capturii de ecran de mai sus, YouTube va avea în curând două categorii de setări pentru calitatea imaginii: Standard și Premium. Vestea bună este că, cel puțin până la rezoluția 1080p, primul nivel nu reduce claritatea actuală a imaginii. Deși eticheta Enhancet Bitrate face aluzie doar la o mai bună calitate a imaginii prin creșterea bitrate-ului video, putem presupune că și nivelul de calitate 1080p60 este trecut sub eticheta 1080 Premium. Astfel, 1080p „standard” probabil că va include doar rezoluția 1080p și 30 cadre pe secundă. În mod similar, și alte rezoluții precum 2160p60, ar putea rămâne doar cu privilegiu rezervat abonaților YouTube Premium.

Noile indicii privind restricționarea setărilor de calitate apar după ce CEO-ul Susan Wojcicki, aflat de peste nouă ani în funcție și-a anunțat plecarea de la conducerea YouTube. Probabil că perioada următoare va fi una cu multe surprize pentru fanii YouTube, unele nu tocmai plăcute.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult