Zoom a blocat contul unui activist pro-democrație la presiunile autorităților din China

11.06.2020
Zoom a blocat contul unui activist pro-democrație la presiunile autorităților din China

Aplicația de teleconferințe Zoom a crescut extrem de mult în popularitate odată cu pandemia de COVID-19. Odată cu popularitatea însă, ies la suprafață și câteva detalii despre originile acestei companii și legăturile sale cu autoritățile din China. Un activist pro-democrație chinez stabilit în SUA, Zhou Fengsuo, a fost blocat de pe serviciul Zoom după ce a ținut o conferință prin intermediul serviciului în care comemora 31 de ani de la protestele din Piața Tiananmen din China.

Zoom a blocat contul unuia dintre liderii protestelor din Piața Tiananmen din China

Zhou Fengsuo nu este un simplu activist chinez, ci este și unul dintre liderii studenților care au protestat în China în urmă cu 31 de ani. Acesta a ținut o conferință prin intermediul Zoom, la care au participat peste 250 de persoane. Printre participanți se regăseau și rude ale victimelor acestui protest, cât și alți activiști din Hong Kong. La scurt timp după acest eveniment online, Zoom i-a blocat contul lui Fengsuo fără avertisment. Este important de menționat că acesta era un cont premium plătit, cu acces la funcții avansate.

Alături de Zhou Fengsuo, un alt activist pro-democrație, Lee Cheuk Yan, fost politician din Hong Kong, a pățit ceva similar cu Zoom. Compania i-a închis contul încă din luna mai, fără avertisment și fără răspuns la plângeri.

Zhou spune însă că este indignat că așa ceva s-a putut întâmpla din partea unei companii americane. Zoom este o companie fondată pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Aceasta este acum cea mai populară platformă de teleconferințe din lume, cu 300 milioane de utilizatori. Astfel, influența chineză nu ar trebui să afecteze operațiunile Zoom internaționale.

Motivația companiei este „respectarea legilor locale”

Între timp, Zoom a deblocat contul lui Fengsuo, însă justifică acțiunile luate spunând că au fost luate pentru a respecta legile „locale”.

„Asemeni altor companii globale, trebuie să ne supunem legilor în vigoare în jurisdicțiile în care operăm. Când o întâlnire are loc în diferite țări, participanții din acele țări trebuie să se conformeze cu legile locale. Dorim să limităm acțiunile pe care le luăm pentru a ne conforma cu legile locale și revizuim și îmbunătățim procesul în aceste situații. Am reactivat acel cont american.”

Practic, Zoom spune că a blocat contul unui utilizator din SUA deoarece acestea discuta despre un subiect tabu în China cu utilizatori din China.

Aceasta nu este prima dată când Zhou Fengsuo are probleme cu companii americane care activează în China. În 2019, accesarea contului său de pe LinkedIn a fost blocat în China. Motivația Microsoft în acel moment a fost „conținutul profilului”. După ce subiectul a ajuns în media, contul a fost deblocat.

Zoom se confruntă însă cu probleme din cauza legăturilor cu China. O mare parte din dezvoltarea aplicației are loc în China, în ciuda faptului că este o companie americană. De asemenea, mai multe instituții au interzis utilizarea Zoom din cauza riscurilor de securitate. O parte dintre apelurile realizate prin Zoom au fost realizate folosind servere din China. Astfel, guvernul local le putea accesa în mod legal.

Guvernul din Taiwan a interzis utilizarea Zoom, iar autoritățile din SUA și Germania recomandă agențiilor lor să nu folosească acest software. De altfel, în China, Zoom nici măcar nu este disponibil în variantă „free”, întrucât ar permite accesarea anonimă a serviciului.

CEO-ul și fondatorul Zoom, Eric Yuan, este cetățean chinez, stabilit în SUA din anii ’90.

(via Axios)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult