140.000 dezvoltatori de jocuri pentru mobil, în faliment după ce China le-a blocat accesul în magazinele oficiale de aplicații

09.01.2022
140.000 dezvoltatori de jocuri pentru mobil, în faliment după ce China le-a blocat accesul în magazinele oficiale de aplicații

Până de curând, business extrem de profitabil, dezvoltarea de jocuri pentru mobil și apoi vânzarea acestora prin intermediul magazinelor de aplicații cu deschidere internațională, precum App Store și Play Store, nu mai este permisă pentru companiile din China.

Instituit cu mai mult timp în urmă, controlul strict exercitat de China asupra dezvoltatorilor de jocuri pentru mobil care-și desfășurau activitatea prin intermediul App store, sau alte magazine de aplicații cu deschidere la piețele occidentale, s-a transformat într-o veritabilă „cortină de fier”. Potrivit regulilor impuse de Beijing, toți dezvoltatorii care produc jocuri de mobil cu intenția de a le distribui prin intermediul marilor magazine de aplicații pot face asta doar cu licență, ce trebuie obținută și reînnoită produs în parte, atât la momentul lansării, dar și pentru orice modificare adusă ulterior. Confruntați cu birocrația insurmontabilă a sistemului de licențe, dezvoltatorii software au renunțat în primă fază la actualizările periodice pentru titlurile de jocuri deja publicate în catalogul AppStore sau Play Store. Însă de acolo, lucrurile au degenerat către blocaj total, autoritățile de la Beijing încetând pur și simplu să mai elibereze licențe pentru dezvoltatorii de jocuri.

Potrivit explicațiilor apărute în presa aservită puterii de la Beijing, legiuitorii au decis să suspende aprobările de licențe pentru jocuri încă din luna iulie 2021, pe motiv că solicitările primite din partea dezvoltatorilor ar fi „puțin prea agresive”. Drept consecință, jocurile de iOS nu au mai fost actualizate și chiar au început să dispară din versiunea pentru China a magazinului App Store, măsurile luate chiar de Apple fiind justificate prin obligația de a respecta legile locale.

Deși pare o evoluție nouă, în realitate China restricționează activitatea acestei industrii din anul 2020, nu mai puțin de 180.000 firme trăgând obloanele încă de la primul val de reglementări. Însă de data aceasta, efectele sunt resimțite chiar și de jucătorii mari ca ByteDance (proprietarul TikTok), Baidu și Tanwan Games, prin valuri succesive de concedieri ale angajaților implicați în dezvoltarea de jocuri.

Deși, pare amuzant, Partidul Comunist Chinez a decis încă din anul 2020 să interzică cetăţenilor din China să joace jocuri online împreună cu gamerii din alte ţări, dar şi să discute online cu aceştia. Decizia ar fi fost luată după ce mai mulţi locuitori ai Taiwan-ului, ţară învecinată cu Republica Populară Chineză, au folosit opțiunile de comunicare din jocuri pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de partidul comunist chinez şi inabilitatea acestuia de a lua măsuri pentru a preveni criza cauzată de noul coronavirus.

Astfel, putem doar presupune că și actualele măsuri sunt motivate tot de insecuritatea Puterii de la Beijing față de tehnologia modernă și posibilitățile deschise de aceasta în direcția facilitării libertății de exprimare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult