Istoria jocurilor de noroc și personalități care i-au marcat evoluția

06.09.2020
Istoria jocurilor de noroc și personalități care i-au marcat evoluția

Jocurile de noroc au o istorie lungă și interesantă, cu origini vechi, datând încă din antichitate. Putem spune că popularitatea gamblingului a crescut exponențial cu trecerea timpului, iar în toată această perioadă regulile domeniului au fost constant îmbunătățite prin contribuția unui număr impresionant de personalități, între care și oameni de știință renumiți.

Primele indicii ale apariției jocurilor de noroc datează încă din perioada paleolitică, anterioară istoriei scrise. Cu toate acestea, iată că azi ne putem bucura de jocuri de noroc de ultimă generație chiar din confortul propriei locuințe. Un exemplu de cazino online din România care are printre cele mai generoase oferte de jocuri este Maxbet online.

Întorcându-ne mult în timp, observăm că în Mesopotamia, primele zaruri pe șase fețe au fost identificate în proximitatea anilor 3000 înaintea erei noastre. În China, casele de jocuri de noroc erau întâlnite încă din primul mileniu înaintea erei noastre, iar pariurile pe animale de luptă erau deosebit de comune. Jocurile de loto și dominourile (precursorii lui Pai Gow) au apărut în China încă din secolul al X-lea.

Știința și jocurile de noroc

Trecerea de la concepția că jocurile de norocul țin strict de șansa fiecăruia, la cea conform căreia în spatele jocurilor de noroc stau principii științifice a fost una lungă, influențată însă de studii importante.

O investigație științifică serioasă a legilor întâmplării, cunoscută sub denumirea de teoria matematică a probabilității, pare să fi început în perioada Renașterii, când au avut loc atât de multe alte inițiative de pionierat în știință. Iar unele dintre primele cercetări au fost făcute de aceeași mari gânditori care subminau superstițiile și care au deschis calea spre știința modernă, nume cunoscute precum Johannes Kepler sau Galileo Galilei.

Vom descoperi în cele ce urmează câteva personalități din domeniul științei care au avut contribuții semnificative la evoluția jocurilor de noroc. Un prim exemplu este Kepler, care în calitatea sa de astronom, era preocupat de stele, nu de jocuri de noroc. Însă când a apărut o nouă stea strălucitoare, în 1604, a colectat punctele de vedere ale altor astronomi și a aprobat teoria conform căreia o stea apare datorită oportunității concordanței atomilor. Apoi, pe baza unor calcule complexe, Kepler a încercat determinarea timpului și probabilității matematice pentru ca o situație similară să se repete, principiu extrem de actual și acum, în cazul jocurilor de noroc. Cu toții am vrea să aflăm care ne sunt șansele de câștig și în ce perioadă.

Contribuția lui Galileo la teoria probabilității are o relație mai directă cu jocurile de noroc decât cea a lui Kepler. Galileo s-a abătut de la munca sa impresionantă din alte domenii științifice pentru a răspunde la întrebarea banală a unui prieten de joc. Prietenul a vrut să știe de ce, cu trei zaruri, numărul 10 este aruncat mai des decât numărul 9. Galileo a pregătit o analiză a șanselor și a arătat că din 216 cazuri posibile, numărul 10 are avantajul de joc față de numărul 9 în raportul dintre 27 de cazuri la 25, deoarece există 27 de combinații de zaruri care formează numărul 10 și formează doar  9. Bine de știut, nu-i așa?

Dar omul care a făcut poate cele mai ample demonstrații ale teoriei probabilității a fost Girolamo Cardano. În timp ce era student la Universitatea din Padova, Cardano a început să adune informații pentru lucrarea sa. Studentul Cardano a avut o mulțime de oportunități pentru studierea subiectului, căci venitul său provenea în principal din jocurile de noroc, până când a obținut o faimă de medic, matematician, filozof și inventator.

Cartea este o compilație de teme care au stat la baza evoluției ulterioare a industriei. Aspectele morale, istorice, practice și aritmetice ale jocurilor de noroc sunt toate dezbătute pe parcursul mai multor capitole. În manuscris există, de asemenea, instrucțiuni pentru a juca primero (un joc de cărți similar cu pokerul) și indicii privind urmărirea înșelătoriilor care folosesc cărți cu săpun și oglinzi în inele degetelor pentru a reflecta suprafețele de joc.

Primele cazinouri din Italia

 Cele mai vechi case de jocuri de noroc care ar putea fi comparate în mod rezonabil cu cazinourile au apărut la începutul secolului al XVII-lea în Italia. De exemplu, în 1638, a fost înființat la Veneția cel mai vechi casino din prezent, pentru a asigura un mediu de joc controlat în mijlocul haosului din timpul carnavalului anual. Cazinourile au și-au făcut apoi apariția în toată Europa continentală în timpul secolului al XIX-lea, în timp ce în SUA erau în vogă preponderent case mult mai informale jocuri de noroc.

Apariția Blackjack-ului

Există teorii care sugerează că cele mai vechi forme de blackjack proveneau dintr-un joc spaniol numit ventiuna, deoarece acest joc a apărut într-o carte scrisă de Miguel de Cervantes, autorul lui Don Quijote în 1601. Din păcate lucrurile nu pot fi știute cu exactitate deoarece inventatorii jocurilor de noroc au fost rareori notate în scrierile istorice.

Jocul francez de vingt-et-un din secolul al XVII-lea este cu siguranță un strămoș direct al jocului modern. Jocul a ajuns în SUA împreună cu coloniștii timpurii din Franța, iar numele „blackjack” a fost o inovație americană legată de promoțiile speciale din cazinourile din Nevada în anii ’30. Pentru a atrage clienți în plus, s-au plătit 10 – 1 cote dacă jucătorul câștiga cu un Jack (popă) de treflă sau inimă neagră împreună cu un As de inimă neagră. Șansele speciale nu au durat mult, dar numele este încă la noi astăzi.

Saltul în lumea cazinourilor virtuale a fost făcut în anul 1994.

Jocurile online au câștigat teren și mai ales capital mai rapid ca orice altă industrie. La doar 5 ani de la apariție, piața cazinourilor online ajunsese la o valoare de peste un miliard de dolari. Primele cazinouri de dealer live au apărut în 2003 și au fost oferite de Playtech, furnizorul de software reușind să creeze un hibrid între cazinourile terestre și lumea virtuală.

Jocurile de noroc și telefonul mobil

Pe tot globul, utilizatorii de Internet se îndepărtează treptat de desktop-uri și fac tranziția către dispozitivele mobile pentru tot mai multe activități online. Același lucru s-a întâmplat și în cazul gamblingului, iar dorința de mobilitate și accesibilitate a fost înțeleasă de majoritatea furnizorilor de jocuri de noroc. La momentul actual, prin intermediul dispozitivelor mobile, un jucător are la dispoziție nenumărate variante de joc, de la sloturi la jocuri de cărți.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult