PlayStation 4, realizat integral cu hardware AMD?

05.04.2012
PlayStation 4, realizat integral cu hardware AMD?

Viitoarea consolă PlayStation 4, cu nume de cod Orbis, ar putea avea în componenţă un procesor AMD quad-core şi două nuclee grafice în configuraţie CrossFire.

PlayStation 4, realizat integral cu hardware AMD

Pentru inima noii console, Sony a ales un nucleu AMD APU bazat pe o versiune modificată a procesorului A8-3850, folosit deja pentru configuraţii PC desktop. Acesta are în compoziţie 4 nuclee de execuţie la 2.9 GHz şi un nucleu grafic Radeon HD 6550D. Interesant este că Sony a ales să ignore noile procesoare AMD Bulldozer, alegând în schimb o soluţie bazată pe mai vechia arhitectură AMD K10 Stars, considerată mai potrivită pentru jocuri în ciuda vechimii sale.

Deoarece de unul singur, nucleul Radeon HD 6550D ar face faţă cu greu jocurilor actuale, Sony aduce în ecuaţie şi o placă video dedicată. Acesta provine din seria Radeon HD 7670 şi este bazată pe mai noua arhitectură „Southern Islands”, introdusă odată cu plăcile video din seria Radeon HD 6970/6950. Cele două procesoare grafice ar urma să funcţioneze într-o configuraţie CrossfireX hibridă, cu nivel de performanţă apropiat soluţiei Radeon HD 6690D2, întâlnită deja la unele laptopuri de gaming.

PlayStation 3

Deşi neobişnuită pentru o consolă de jocuri, configuraţia dual-GPU aleasă de Sony promite un nivel de performanţă foarte ridicat, dacă ne raportăm la costurile relativ mici ale hardware-ului folosit. Cert este că AMD a ales să folosească numai hardware din generaţia anterioară, ocolind atât procesorul octo-core cu nucleu Bulldozer, cât şi noul GPU cu arhitectură Graphics CoreNext, folosit pentru seria de plăci video Radeon HD 7870/7970. Motivele pot fi multe: dificultatea implementării suportului pentru procesoare octo-core în jocuri, incompatibilitatea plăcii video dedicate cu nucleul AMD APU şi costurile mai mari de implementare.

Chiar şi aşa, PlayStation 4 se va bucura de un procesor quad-core la 2.9 GHz şi placă video compatibilă DirectX 11, echipată cu 1 GB memorie video dedicată. Printre altele, nucleul grafic Radeon HD 7670 oferă conectivitate HDMI 1.4a, ceea ce înseamnă că vom putea savura jocurile preferate şi în prezenţa unui televizor 3D, sau ecrane cu rezoluţie 4k (4096×2160).

Configuraţia dual-GPU ar putea lăsa loc şi pentru o eventuală versiune Lite a consolei PlayStation 4, oferită la un preţ mai mic şi capabilă să ruleze jocuri folosind un nivel redus al detaliilor.

Aparent, primele jocuri pentru PlayStation 4 sunt deja în lucru, iar consola va ajunge pe rafturile magazinelor anul viitor. Până atunci, informaţiile disponibile rămân simple zvonuri, iar specificaţiile finale ar putea să difere uşor faţă de cele cunoscute acum.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult