Qualcomm demonstrează Snapdragon G3x Gen 1, primul său procesor pentru console de gaming, alături de Razer

02.12.2021
Qualcomm demonstrează Snapdragon G3x Gen 1, primul său procesor pentru console de gaming, alături de Razer

Pe lângă noul chipset pentru smartphone-uri, Snapdragon 8 Gen 1, Qualcomm a mai anunțat și un nou model de procesor similar în capabilități, însă dedicat consolelor de jocuri portabile. Producătorul de cipuri a apelat la Razer pentru a dezvolta un prototip în jurul noului Snapdragon G3x Gen 1, care oferă partenerilor și dezvoltatorilor de jocuri un model pe care să poată dezvolta astfel de dispozitive în viitor. Nu ar fi tocmai ieșit din comun să vedem un dispozitiv Razer final și alte dispozitive de acest gen pe piață în 2022.

Snapdragon G3x Gen 1 este creat special pentru console de gaming

Qualcomm nu a oferit foarte multe detalii despre capabilitățile noului chipset la nivel tehnic. Nu știm dacă este bazat pe o arhitectură similară cu Snapdragon 8 Gen 1 sau dacă este un design diferit. Ce știm însă este că este realizat pentru a beneficia de pe urma design-ului mai mare al unei console portabile, față de un smartphone. Aceste dispozitive folosesc de obicei sisteme de răcire mai avansate, cu ventilatoare.

razer handheld developer kit snapdragon g3x gen 1 overview

Printre capabilitățile promise de Qualcomm, cipul Snapdragon G3x Gen 1 beneficiază de suport pentru rezoluții 4K până la 144 Hz, HDR 10-bit și posibilitatea de a primi actualizări de drivere pentru GPU. De asemenea, acesta oferă suport nativ pentru sisteme de vibrații avansate, sau chiar afișarea conținutului prin HDMI pe un televizor sau monitor extern.

Razer a produs primul prototip, numit sugestiv „Handheld Developer Kit”

Prototipul dezvoltat de Razer are un design mai degrabă practic, decât atrăgător. Acesta pare să fie inspirat de design-ul gamepad-urilor în stil Xbox, tăiat de la jumătate, care a primit un ecran între cele două părți. Deși ar ptuea fi confortabil în utilizare, acesta pare mare și greu și probabil că nu rămâne confortabil în sesiunile lungi de joc.

La capitolul specificații, avem de a face cu un ecran OLED HDR de 6,65” cu rezoluție Full HD, o cameră frontală de 5 megapixeli, suport pentru 5G, Bluetooth 5.2 și WiFi 6E, patru difuzoare, butoane complete pentru jocuri și un port USB-C pentru redarea pe ecran extern sau pentru conectarea de accesorii. DE asemenea, acest „Handheld Developer Kit” beneficiază de vibrații haptice avansate și suport pentru standardul Snapdragon Sound pentru căști wireless. Totul este alimentat de o baterie de 6.000 mAh.

razer handheld developer kit snapdragon g3x gen 1

În timp ce acest dispozitiv probabil că nu va fi lansat pe piață în această formă, este interesant să vedem ce consideră Qualcomm că va fi standardul pentru jocuri de mobil în 2022. Se pare că ideea din spatele acestor dispozitive este să continue să ruleze sistemul de operare Android, cu jocurile din Play Store, cât și să poată rula jocuri din cloud, de pe platforme precum Stadia, Xbox Game Streaming sau GeForce Now.

sursa: Gizmodo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult