ROG Ally, foarte ușor de reparat acasă. Ce se găsește la interiorul consolei ASUS. VIDEO

26.06.2023

În ciuda faptului că ROG Ally nu părea pregătit de lansarea sa de pe 13 iunie din punct de vedere software, majoritatea celor care au cumpărat consola portabilă de la ASUS par a fi mulțumiți de ceea ce oferă în termeni de performanță. Autonomia Ally este o altă discuție, fiind necesare multe încărcări destul de rapide, însă, din fericire, ASUS a aplicat învățăturile din zona de laptop-uri, pentru a asigura ușurință în reparații peste așteptări pentru acest dispozitiv compact. iFixit a desfăcut ROG Ally și a ajuns la concluzia că este mai ușor de reparat și decât Steam Deck.

Noua consolă ROG Ally este foarte ușor de desfăcut și reparat

Deși este un dispozitiv foarte complex și foarte puternic, ROG Ally este totodată un dispozitiv foarte modular, care permite reparații simple. Tot ce ai nevoie pentru a desface consola este o șurubelniță Philips și o pană de chitară pentru a desface clemele care țin cele două jumătăți ale carcasei conectate. De altfel, ai acces rapid la majoritatea componentelor care s-ar putea defecta. Rămâne de văzut doar dacă ASUS va oferi componente de schimb, sau dacă clienții vor trebui să se bazeze pe producători terți.

Cel mai ușor, de exemplu, este să schimbi SSD-ul de 512 GB care vine standard. Asemeni Steam Deck, și ROG Ally folosește un SSD pe format 2230, care poate fi înlocuit în doar câteva minute, fiind ținut conectat de placa de bază cu un simplu șurub. De asemenea, poți schimba foarte ușor stick-urile analogice, care sunt instalate pe PCB-uri independente, iar stick-urile în sine sunt conectate de acestea cu panglici. Deja se lucrează la dezvoltarea de stick-uri analogice cu hall effect (magnetice), care ar fi imposibil de stricat prin metoda „stick drift”.

Probabil cel mai mare avantaj față de Steam Deck, care la rândul său poate fi reparat destul de ușor, este însă faptul că bateria este ținută în carcasă doar cu șuruburi. Astfel, vei putea să o schimbi rapid în cazul în care acesta ajunge la un grad ridicat de uzură. Steam Deck, concurentul de la Valve, are bateria lipită de carcasă cu adeziv. Înlăturarea bateriei este astfel mai complicată.

Singura componentă greu de reparat pe ROG Ally este ecranul LCD, care este lipit de carcasă. Acesta poate fi cu greu fi scos intact, dar dacă ai nevoie de înlocuirea ecranului, probabil acesta este deja deteriorat. Totuși, dacă vrei să faci un „transplant” de carcasă din cea albă originală către una de altă culoare, acest proces ar putea fi foarte complicat.

via Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult