Runes of Magic – un fel de World of Warcraft dar gratuit

23.07.2009
Runes of Magic - un fel de World of Warcraft dar gratuit

În vremea când aveam timp să mă joc, eram un împătimit de World of Warcraft. Am jucat WoW mai bine de 3 ani şi am savurat fiecare clipă în care făceam party-uri, raid-uri, omoram eliţi sau făceam instanţe. Ca să nu mai spun de PVP, sarea şi piperul jocurilor de gen. Bine, asta cu excepţia cazurilor în care un copil de nivel 80 se plictiseşte şi face genocid cu cei de nivel mic.

Oricât de savuros ar fi, World of Warcraft are un mare defect: trebuie să plăteşti în fiecare lună pentru a te juca. Şi acum e criză iar bugetele noastre sunt afectate serios. Aşa că ne îndreptăm atenţia către Runes of Magic, un MMORPG gratuit. Da, este gratuit: nu trebuie să plăteşti nici jocul în sine, nici vreun abonament lunar.

Runes of Magic

Dezvoltat de taiwanezii de la Runewaker Entertainment, Runes of Magic nu are doar genul de joc în comun cu WoW. Dacă ai jucat WoW vei remarca foarte multe asemănări, de la numele şi rolul claselor, la sistemul de joc şi questuri până la interfaţa grafică. Şi asta nu este de rău. Dacă ai jucat WoW îţi va fi foarte uşor să te adaptezi. Iar partea bună este că RoM (Runes of Magic) nu se limitează la a reproduce elemente din WoW, ci vine cu numeroase îmbunătăţiri. Am descoperit o serie de elemente extrem de interesante şi totodată binevenite.

Download şi instalare

Kit-ul de instalare ce poate fi descărcat de pe site-ul oficial are 3.4 GB. Instalarea propriu-zisă nu durează foarte mult. În schimb, la prima lansare vei aştepta "o eternitate" până când îşi va descărca ultimele patch-uri.

Runes of Magic

Cerinţele de sistem pentru RoM sunt:

  • Procesor Intel Pentium 4 2.0 GHz sau echivalent
  • 512 MB RAM
  • minim 3.8 GB spaţiu pe harddisk
  • placă grafică compatibilă DirectX 9.0c cu 128 MB RAM
  • conexiune la Internet, evident

Clase

RoM oferă doar 6 clase, deocamdată. Acestea sunt: Warrior, Scout, Rogue, Mage, Priest şi Knight. Warrior, Rogue, Mage şi Priest sunt similare claselor cu acelaşi nume din WoW – Warrior-ul face damage mare, Priest-ul are rol de healer etc. Scout-ul şi Knight-ul sunt echivalenţii Hunter-ului respectiv Paladin-ului din WoW. Pe viitor, producătorul are de gând să introducă două clase noi: Warden şi Druid.

Runes of Magic

În WoW am avut întotdeauna ca şi caracter principal Hunter-ul. De aceea, în RoM am ales să joc cu Scout-ul. Ca mecanică de joc între cele două clase sunt multe asemănări dar şi destule deosebiri. În primul rând, infama zonă moartă din WoW pare să lipsească. Scout-ul trage cu arcul fără jenă şi în lupta corp la corp, ceea ce este un mare avantaj. După cum cei care au jucat WoW ştiu, Hunter-ul se bazează pe damage-ul făcut de la distanţă şi este extrem de vulnerabil în lupta corp la corp cu clase precum Warrior sau Rogue.

PVE şi PVP

Ca şi în WoW, în RoM se regăsesc cele două stiluri de joc. În PVE (player versus environment) jucătorul se concentrează asupra monştrilor din joc, a quest-urilor, a profesiilor şi a creşteri în nivel. Apropos de profesii, în RoM nu eşti limitat la doar două profesii principale. În PVP (player versus player) trebuie să fii întotdeauna atent la atacurile altor jucători.

Runes of Magic

La fel stă situaţia şi în cazul serverelor. Dacă alegi un server PVE, nu vei face PVP decât atunci când activezi această opţiune. În schimb, pe un server PVP eşti tot timpul în bătaia focului mai mult sau mai puţin prietenos.

PVP-ul organizat este şi el prezent prin intermediul Arenelor şi al Battleground-urilor. O idee nu foarte bună este introducerea la grămadă în Battleground a caracterelor indiferent de nivelul acestora. În aceeaşi luptă ajung caractere de nivel 12 şi 50.

Gameplay

Nu am jucat decât 15 nivele cu Scout-ul şi nu mă grăbesc să dau un verdict. Însă totul pare foarte simplu şi se realizează foarte rapid: creşterea în nivel, învăţare şi practicarea profesiilor. Practic, dacă te concentrezi puţin poţi ajunge la nivelul 10 după doar după câteva zeci de minute.

Şi ai toate motivele să te grăbeşti către nivelul 10 pentru că acolo lucrurile încep să devină şi mai interesante. La nivelul 10 este o obligatorie o vizită în oraşul Varanas. Acolo îţi poţi alege clasa secundară. Sistem dual clas este unul dintre cele mai interesante aspecte ale jocului. În acest fel poţi învăţa şi combina abilităţi care provin din repertoriul a două clase separate. De exemplu, un Scout care îşi alege ca şi clasă secundară Rogue, cu abilităţi de stealth poate deveni mult mai eficient.

Runes of Magic

Nu lipsesc din peisaj mount-urile (animalele de transport) şi pet-uri (animalele de companie). Spre deosebire de WoW, în RoM nu trebuie să depăşeşti un anumit nivel pentru a câştiga dreptul la un mount. Poţi încăleca un cal încă de la primul nivel. Mount-ul poate fi dobândit permanent sau doar închiriat pentru o anumită perioadă. Pet-ul în RoM are doar rol decorativ. El te va însoţi pretutindeni dar nu va participa la lupte şi nici nu va ţine Aggro pentru Scout cum este cazul Hunter-ului în WoW.

Farmec propriu

Runes of Magic are câteva caracteristici interesante, pe care nu le regăseşti în WoW. În primul rând, opţiunile de configurare a caracterului din punct de vedere estetic sunt numeroase şi disponibile chiar în joc.

În al doilea rând, în RoM poţi fi proprietarul propriei tale case, nu mai trebuie să dormi prin baruri. O poţi mobila şi poţi depozita o parte din bunurile dobândite pe teren. Unde mai pui că îngrijitoarea este foarte sexy!

Runes of Magic

Runes of Magic oferă un nivel destul de ridicat de configurare a interfeţei grafice. Minimap-ul este înconjurat de butoane, fiecare cu rolul lui precis. Cu ajutorul acestora, poţi afişa sau ascunde anumite obiecte (lista de quest-uri, caracterele care dau questuri, practicarea profesiilor etc.).

Dincolo de toate astea, mi-au plăcut în mod special două facilităţi, ambele legate de quest-uri. Prima este tooltip-ul care conţine informaţii legate direct de questuri. De exemplu, dacă duci cursorul asupra unui animal, în tooltip-ul afişat ţi se va indica faptul că animalul respectiv trebuie ucis pentru încheierea unui quest.

O altă facilitate interesantă este Auto Movement. Să zicem că un quest te trimite la un anumit NPC (non playing character). În log-ul de questuri, dacă dai clik pe numele NPC-ului, caracterul tău va începe automat să meargă către acesta. Uneori mai dă şi rateuri, dar de regulă se dovedeşte o funcţie foarte utilă.

Runes of Magic

Verdict

Runes of Magic are nevoie de timp pentru a deveni mai bun şi a beneficia de o comunitate care să-l susţină. Deocamdată, este lipsit de informaţii precise legate de funcţionarea abilităţilor, de suportul unei comunităţi, de documentaţia necesară începătorilor şi celor care vor să devină experţi.

Indiferent dacă ai jucat sau nu WoW, dacă îţi plac MMORPG-urile, trebuie să încerci neapărat Runes of Magic. Are potenţial şi, în timp, ar putea deveni un rival adevărat pentru WoW.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News