Știi cum jocurile de construit ajută copiii? Iată de ce este bine să îi lași să se joace cu astfel de jucării

17.02.2023
Știi cum jocurile de construit ajută copiii? Iată de ce este bine să îi lași să se joace cu astfel de jucării

Se pare că una dintre cele mai educative jucării copii disponibile este și una dintre cele mai atractive! Dacă nu le-ați considerat niciodată super educative, veți înțelege în curând toate beneficiile de a vă lăsa copiii să se joace cu LEGO precum Minecraft LEGO. Abilitățile pe care copiii le învață de la cele mai bune seturi LEGO le pot fi de folos și la vârsta adultă. Și adulții pot găsi în această listă motive pentru a construi fără să se simtă vinovați.

Beneficiile LEGO vor depinde de vârsta copilului care se joacă cu ele: înainte de vârsta de 3 ani, acestea ajută în principal la dezvoltarea motricității fine. De la 3 la 7 ani, aceștia vor lucra la creativitate și la rezolvarea problemelor. În cele din urmă, din adolescență până la vârsta adultă, sunt în principal jocuri de construcție complexe pentru obiecte decorative frumoase.

Beneficiile LEGO pentru copiii cu vârsta sub 3 ani

Promovarea abilităților motorii fine

Pentru copiii mici, seturile LEGO sunt în principal jucării copii excelente pentru dezvoltarea abilităților lor motorii. Aceasta înseamnă că micuțul va folosi anumiți mușchi mici din degete și mâini pentru a face mișcări precise pentru a ajunge, a apuca și a manipula obiecte. Nu uitați să optați pentru seturi LEGO potrivite pentru vârsta lor, precum LEGO Duplo.

Înțelegerea dimensiunii 3D

Fie că este vorba de jocul liber sau de jocul structurat în care copilul trebuie să reproducă un model impus, cum ar fi Minecraft LEGO, aceste tipuri de jucării copii se bazează pe construirea de volume din forme simple. Este un prim pas spre înțelegerea realității și a celor 3 dimensiuni ale sale, o poartă spre geometria în spațiu.

Descoperirea formelor și culorilor

LEGO sunt de diferite forme, dimensiuni și culori. Acest lucru îi permite copilului dumneavoastră să cunoască diferitele obiecte și să înceapă să se familiarizeze cu ele. Când copilul începe să vorbească, puteți numi formele și culorile în timp ce vă jucați. O altă formă de joc este de a sorta cărămizile în funcție de culoare și de a le grupa după culoare. Cu toate acestea, trebuie să fiți atenți la gama pe care o alegeți, deoarece nu toate seturile LEGO se vor potrivi.

Beneficiile LEGO pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani

De la vârsta de 3 ani, puteți trece la cărămizile LEGO clasice precum Minecraft LEGO. Mai mici decât cărămizile Duplo, ele vor însoți copilul până la vârsta adultă.

Ajutarea la stăpânirea scrisului

Datorită prinderii pieselor și a coordonării ochi-mână, LEGO lucrează mușchii necesari pentru a prinde stiloul. Prin urmare, jocul îi va ajuta atunci când învață să deseneze și să scrie, de exemplu atunci când fac un puzzle. Nu degeaba sunt prezente în multe clase de grădiniță.

Dezvoltarea creativității

Construirea unor structuri complexe cu piese Lego de diferite forme, culori și dimensiuni stimulează creativitatea și imaginația. Nu există nicio limită pentru ceea ce pot crea copiii în timpul jocului liber. Într-adevăr, principiul este că totul este posibil, nimic nu este corect sau greșit. Apoi își pot folosi imaginația fără limite, chiar dacă formele se apropie treptat de obiecte reale

Învățarea rezolvării problemelor

Jocul structurat cu LEGO, în care copiii urmează instrucțiuni pentru a asambla o construcție, încurajează dezvoltarea unei serii de abilități:

  • concentrare: numărul pașilor care trebuie urmați crește progresiv și necesită respectarea corectă a secvenței. Pentru a-și finaliza construcția, copiii trebuie să fie din ce în ce mai concentrați;
  • atenție la detalii: dacă uită o mică parte, construcția nu va fi finalizată sau va fi fragilă și se va rupe
  • rezolvarea problemelor: copiii trebuie să observe unde trebuie să plaseze fiecare cărămidă în raport cu celelalte. Dacă se blochează în construcție, trebuie să se întoarcă și să caute unde s-au abătut de la instrucțiuni.

Fără să-și dea seama, copiii înțeleg conceptul de simetrie fără să fie nevoiți să îl numească. Acesta este punctul forte al jocului structurat, în care dorința de a imita, care se află în centrul proiectului, stimulează învățarea. În același mod, tot ceea ce ține de echilibru, forme, dimensiuni și culori se învață construind cu LEGO.

Beneficiile LEGO pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani

Ajutarea cu gândirea matematică

Aceste jucării copii vor ajuta, de asemenea, la dezvoltarea gândirii matematice a copiilor dumneavoastră. Fără să-și dea seama, mintea lor experimentează înmulțirea și împărțirea pe cale senzorială, încercând să înțeleagă cum se potrivesc piesele mari și mici. Fie că se joacă cu Minecraft LEGO sau LEGO City, aceștia își vor dezvolta foarte mult gândirea matematică.

Competențe de planificare

Jocul structurat cu LEGO presupune respectarea instrucțiunilor. Acest lucru este atât distractiv, cât și foarte provocator pentru copii. Chiar și greșelile îi învață să deconstruiască, să revină asupra pașilor, să planifice și să analizeze pentru a ajunge la viziunea finală, fără presiunea de a învăța.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult