Valve ne arată ce se găsește la interiorul consolei portabile Steam Deck. VIDEO

07.10.2021

Steam Deck, consola portabilă de la Valve, compania din spatele platformei de gaming de PC Steam și din spatele jocurilor Half-Life, Counter-Strike, Team Fortress sau DOTA2, se lansează la sfârșitul acestui an. În timp ce alte companii, precum Apple, încearcă din răsputeri să descurajeze dezasamblarea dispozitivelor pe care clienții le cumpără, Valve a publicat un clip oficial de tip „ghid”, în care desface Steam Deck, însă sugerează utilizatorilor care vor primi consola să nu facă asta acasă, oferind și câteva motive destul de convingătoare.

Consola Steam Deck a fost deja dezasamblată, chiar de compania producătoare

În timp ce consola Steam Deck este destul de ușor de desfăcut, fiind prinsă în șuruburi obișnuite, compania spune că a reușit să îmbunătățească rezistența structurală a consolei folosind șuruburi care se prind direct în carcasa din plastic. Astfel, cei care desfac Steam Deck din orice motiv, vor renunța la o parte din rezistența consolei la șocuri mecanice. Totuși, cunoscând acest lucru, cât și riscul de incendiu în cazul deteriorării bateriei și riscul de a strica dispozitivul din cauza energiei electrostatice, poți desface Steam Deck fără probleme.

Compania mai spune și că ceea ce vedem în acest clip este un model de pre-producție, deci anumite componente ar putea fi mutate înainte de lansarea oficială și ar putea apărea câteva diferențe în componentele interne.

steam deck stick

Totuși, Valve oferă indicații clare pentru utilizatori în cazul în care au nevoie să schimbe stick-urile analogice și SSD-ul M.2 pe format 2230, și promite că după lansare, va oferi și o sursă oficială din care clienții își vor putea cumpăra componente compatibile cu Steam Deck. Asta pentru că stick-urile analogice sunt realizate special pentru acest dispozitiv și nu va funcționa cu altele deja existente, în timp ce SSD-ul a fost ales special pentru a putea avea loc în interiorul consolei, dar și pentru a nu interfera cu antenele WiFi folosite.

Livrările încep în luna decembrie

Steam Deck va începe livrările în luna decembrie a acestui an și pornește de la un preț de 419 euro pentru varianta de bază cu 64 GB stocare pe format eMMC. Variantele superioare, cu 256, respectiv 512 GB stocare, folosesc SSD-uri NVMe și vin la pachet cu huse oficiale și câteva bonusuri digitale. Varianta de top are și un ecran anti-glare, cu sticlă specială. Consola va rula o versiune de Steam OS nouă, bazată pe Linux, care va putea rula majoritatea jocurilor de pe Steam folosind Proton, un strat de compatibilitate, care permite execuția de cod pentru Windows pe Linux.

Precomenzile pentru Steam Deck au fost un succes, aparent, întrucât cei care comandă o consolă acum se pot aștepta să o primească abia după jumătatea anului 2022. Acest lucru ar putea fi influențat și de criza de semiconductori la nivel global, cât și de capacitatea limitată a fabricilor de procesoare. Cipul care stă la baza Steam Deck este un model AMD cu CPU bazat pe nuclee Zen2 pe 7nm și un GPU pe arhitectură RDNA2. Procesoare similare, dar semnificativ mai performante sunt incluse și în consolele Xbox Series S/X și PlayStation 5.

sursa: Valve

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult