Xbox oprește dezvoltarea mai multor jocuri și continuă concedierile în masă

Xbox oprește dezvoltarea mai multor jocuri și continuă concedierile în masă

Microsoft, gigantul care deține Xbox, continuă să concedieze mii de angajați, chiar dacă profiturile și prețul acțiunilor sale au atins maxime istorice. Pentru mulți, îngrijorați de viitorul muncii în era inteligenței artificiale, mesajul este înfiorător: performanța și profitabilitatea nu mai reprezintă o protecție împotriva concedierilor.

Gigantul software, care joacă un rol central în boom-ul inteligenței artificiale generative, trece printr-o nouă rundă majoră de concedieri. Microsoft nu a furnizat până acum o cifră exactă, dar informațiile arată totalul concedierilor reprezintă aproape 4% din forța sa de muncă. Și se estimează că reducerile totale vor fi de aproximativ 9.000 de persoane. În ianuarie, Microsoft a disponibilizat sub 1% din personal din motive legate de performanță, peste 6.000 de locuri de muncă au fost eliminate în mai, iar alte 300 în iunie. În iunie 2024, Microsoft avea, la nivel global, 228.000 de angajați.

Reducerile de personal afectează o serie de niveluri, departamente și zone geografice. O sursă familiarizată cu situația a declarat că divizia de jocuri a Microsoft, care include Xbox, se numără printre cele afectate.

Microsoft a făcut reduceri semnificative la Xbox

Microsoft a făcut, din nou, reduceri semnificative la divizia sa de jocuri, Xbox. În plus, a anulat o serie de jocuri și a închis un studio, pe lângă concedierile în masă.

Conform Bloomberg, Xbox a închis studioul The Initiative și, ulterior, a anulat relansarea Perfect Dark. Jocul Everwild de la Rare a fost, de asemenea, anulat, plus încă un titlu online, neanunțat, de la Zenimax Online Studios, dezvoltatorul The Elder Scrolls Online.

Matt Booty, șeful Xbox Game Studios, a anunțat într-un e-mail către personalul Xbox că ​​reducerile „reflectă un efort mai amplu de a ajusta prioritățile și de a concentra resursele pentru a pregăti echipele noastre pentru un succes mai mare într-un peisaj industrial în schimbare”.

Prin aceste ajustări, Xbox ar fi concediat personal în mai multe dintre studiourile sale. Printre acestea se numără ZeniMax, producătorul Candy Crush King, Raven Software și Sledgehammer Games, studiourile de suport Call of Duty, dezvoltatorul jocului Forza Motorsport – Turn 10 Studios și Halo Studios, care este responsabil pentru franciza Halo.

Nu este prima dată când Xbox a ales să închidă studiouri întregi. Anul trecut, compania a închis Arkane Austin, precum și Alpha Dog Games, Roundhouse Games și, poate cel mai controversat, Tango Gameworks. Din fericire, dezvoltatorul Hi-Fi Rush și The Evil Within a reușit să fie realocat sub editorul sud-coreean Krafton, dar nu toate studiourile au avut acest noroc.

Microsoft concediază pentru că afacerile merg bine

Momentul disponibilizărilor contrastează puternic cu performanța financiară a companiei. Microsoft este a doua cea mai valoroasă companie din lume, cu o capitalizare de piață de 3,65 trilioane de dolari, fiind depășită doar de Nvidia. De asemenea, se află într-o situație financiară excelentă. În cel mai recent trimestru fiscal, profitul său net a crescut cu 18%, ajungând la 25,8 miliarde de dolari, a anunțat compania în aprilie. Veniturile au crescut cu 13%, ajungând la 70,1 miliarde de dolari.

„Cloud-ul și inteligența artificială sunt resurse esențiale pentru ca fiecare afacere să își extindă producția, să reducă din costuri și să accelereze creșterea”, a declarat CEO-ul Satya Nadella în aprilie. „De la infrastructura și platformele de inteligență artificială până la aplicații, inovăm în toate domeniile pentru a livra servicii clienților noștri.” Această inovație ar putea, de asemenea, să facă inutile mii de locuri de muncă.

Deși Microsoft nu a legat oficial aceste reduceri de locuri de muncă de adoptarea rapidă a inteligenței artificiale, momentul respectiv ridică semne de întrebare. La conferința LlamaCon a Meta din aprilie, Satya Nadella, CEO-ul Microsoft, i-a declarat lui Mark Zuckerberg că 20 până la 30% din codul Microsoft este acum scris de instrumente de inteligență artificială.

Iar CTO-ul Microsoft, Kevin Scott, a mers chiar mai departe, prevăzând că până în 2030, inteligența artificială va scrie 95% din tot codul utilizat în cadrul companiei.

Sursa: TechRadar, Gizmodo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Răzvan Crăciun
Răzvan Crăciun
Cu o experiență de aproape 30 de ani în presă, în luna mai 2025 am ajuns din nou în domeniul care m-a pasionat de la început - IT. Cea mai lungă perioadă (mai mult de 15 ani) am petrecut-o la agenția de presă Mediafax, unde am trecut prin piața de capital și IT. Am publicat și în Ziarul ... citește mai mult