Acer Aspire R14 Ultra REVIEW – cel mai subţire convertibil din lume

Acer Aspire R14 Ultra REVIEW - cel mai subţire convertibil din lume
Prezentare

Motorizat de noua platformă Kaby Lake de la Intel, Acer Aspire R14 Ultra redefineşte conceptul de laptop ultra-portabil oferind dimensiuni comparabile unei tablete, dar performanţele unui laptop care poate fi folosit zi de zi.

Prezentare

Apărută ca o versiune îmbunătăţită a actualei familii de procesoare Sky Lake, Kaby Lake reduce substanţial consumul de energie, făcând posibilă o nouă generaţie de laptopuri compacte şi PC-uri mai eficiente, oferind performanţe îmbunătăţite fără a creşte prea mult consumul de energie.

Acer Aspire R14 Ultra

Pentru a face mai uşoară diferenţierea noilor model de procesoare, Intel a împărţit gama Kaby Lake în 5 serii distincte, toate folosind procesul de fabricaţie pe 14 nm. Cea care ne interesează în cazul de faţă este însă seria Kaby Lake-Y, cea mai eficientă din punct de vedere al consumului de energie, reprezentată de modelul Core m7-7Y75. Încadrat la un consum TDP de numai 4.5W, acesta oferă două nuclee de procesare la 1.3 GHz (1.6GHz în modul boost) cu suport pentru tehnologia HyperThreading, respectiv un GPU din seria Intel HD Graphics 615.

Având în vedere consumul redus de energie, Acer a optat pentru un sistem de răcire pasiv, căldura generată fiind disipată direct de carcasa din aluminiu. Funcţionarea complet silenţioasă vine însă cu un dezavantaj, căldura transferată carcasei metalice neputând fi disipată la fel de eficient ca în cazul folosirii unui ventilator. Astfel, dacă procesorul aflat la interior este solicitat timp mai îndelungat (ex. compresie video sau arhivare de fişiere), temperatura carcasei poate ieşi din nivelul confort. Din fericire acest compromis îşi face simţită prezenţa doar în cazuri extreme, folosirea normală a laptopului generând temperaturi apropiate de cea a mediului ambiant.

Fără nevoia de a acomoda un sistem de răcire elaborat, carcasa noului Aspire Ultra este mult mai subţire, măsurând cu puţin peste 5 mm la partea inferioară şi nu mai mult de 10 mm după ce luăm în calcul şi ecranul. Cu dimensiuni comparabile unei tablete cu ecran mare, includerea repertoriului obişnuit de conectori USB, VGA sau LAN este exclusă, aceştia depăşind cu mult grosimea carcasei. În schimb, ne alegem cu numai doi conector USB-C, dintre care unul serveşte şi la încărcare acumulatorului folosind adaptorul AC. Astfel, conectarea unui monitor extern sau a banalului stick USB devine problematică, fiind necesară folosirea unor adaptoare externe. Singurul cruţat este conectorul de tip jack 3.5 mm pentru căşti. Devenită inutilă pentru cei mai mulţi dintre noi, unitatea CD/DVD nu avea ce căuta în carcasa unui laptop atât de subţire.

Parte din gama premium de laptopuri Acer, Aspire R14 Ultra se prezintă cu finisaje de bună calitate, aplicate unei carcase integral metalică.

Laptop convertibil,  Aspire R14 Ultra fixează ecranul de 14” cu ajutorul unor balamale dublu-articulate, care permit rotirea la 180° pentru folosirea portabilului în modul tabletă.  Prevăzut cu interfaţă touch, ecranul de tip Full HD este încadrat cu o ramă foarte îngustă, măsurând aproximativ 5 mm în lateral şi 15 mm la partea superioară. O distanţă ceva mai mare a fost păstrată la partea de jos, ajutând la manevrarea comodă a portabilului în modul tabletă.

Cântărind 1195 grame, Aspire R14 Ultra încă se pretează mai degrabă pentru rolul de laptop, dar este comod de manevrat şi folosit chiar şi în rolul de tabletă, cu ecranul pliat pe spatele carcasei. Având în vederea construcţia extrem de suplă, puţină flexibilitate în corpul carcasei sau a ecranului este de la sine înţeleasă. Per total, avem parte de o construcţie suficient de solidă, care nu va da prea multe emoţii în folosirea de zi cu zi.

Ridicând ecranul putem vedea o tastatură de dimensiuni normale, fătă iluminare LED dar asistată cu un trackpad de dimensiuni apreciabile, care integrează butoanele pentru click stânga/dreapta sub suprafaţa touch.

Ecranul de 14” este plasat sub un scut din policarbonat întins şi peste rama carcasei, ajutând folosirea confortabilă a interfeţei touch. Renunţarea la sticlă are avantaje, ecranul fiind mai subţire şi mai uşor, dar totodată mai vulerabil la zgârieturi, fapt ce impune atenţie sporită atunci când folosim portabilul în modul tabletă. Panoul IPS cu rezoluţie Full HD impresionează prin calitatea imaginii şi unghiuri ample de vizualizare, experienţa vizuală oferită fiind într-adevăr una de nivel premium.

Pe lista dotărilor mai intră un set de difuzoare stereo poziţionate sub restpad, webcam cu microfon pentru sesiunile de videoconferinţă şi modul WiFi AC pentru acces la internet. Contrar aşteptărilor pentru un portabil atât de subţire, difuzoarele redau sunet clar şi puternic, la un nivel de calitate potrivit atât pentru vizionarea de filme cât şi muzică.

Tot pentru a nu compromite supleţea şi rigiditatea carcasei, Acer a ales pentru Aspire R14 Ultra un acumulator nedemontabil, care nu poate fi înlocuit decât la centrul de service.

Acer Aspire R14 Ultra – detalii tehnice

  • Nume model: R7-471T-M613
  • Ecran: 14”, 1920×1080 pixeli, glare, interfaţă multi-touch (până la 10 degete simultan)
  • CPU: Core m7-7Y75 (1.3 GHz nominal, 1.6 GHz Boost), dual-core
  • GPU: Intel HD Graphics 615
  • RAM: 8 GB DDR3 (7,87 GB utili)
  • Stocare: SSD 256 GB
  • Unitate optică: fără
  • Reţea: 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4
  • Conectori: 2x USB-C, ieşire pentru căşti
  • Sistem de operare: Windows 10 Home 64 bit
  • Dimensiuni: 320 x 230 x 10 mm
  • Greutate: 1195 grame
  • Altele: tastatură chiclet, webcam HD, difuzoare stereo

 

Părţi pozitive

Laptop 2-in-1 cu multiple opţiuni de utilizare
Elegant şi subţire
Ecran şi difuzoare de bună calitate
Performanţe bune

Părţi negative

Opţiuni insuficiente pentru conectarea de periferice

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult