Acer Aspire S7 (393) review

16.02.2015
Acer Aspire S7 (393) review
Performanţe, autonomie, răcire şi concluzii

Performanţe, autonomie şi răcire

Noul Aspire S7 393 este unul dintre primele laptopuri care integrează un procesor Intel Core din generaţia Broadwell-U. Deoarece această familie nouă de procesoare este practic doar o actualizare uşoară a generaţiei Haswell-U dar fabricată într-un mai eficient proces tehnologic pe 14 nanometri, diferenţele de performantă nu sunt senzaţionale. În comparaţie cu modelul echivalent anterior Core i7-4500U, modelul Core i7-5500U ales de Acer are o frecvenţă nominală de tact mărită 2,4 GHz (faţă de 1,8 GHz) şi foloseşte un nucleu grafic HD 5500 care are mai multe unităţi de procesare tactate la o frecvenţă superioară. Ambele modele au un TDP maxim declarat de 15W, însă modelul mai nou se laudă cu un TDP minim configurabil mai scăzut de la 11,5 W la 7,5 W, ceea ce permite atingerea unor autonomii mai ridicate şi disiparea unei cantităţi mai mici de căldură.

Acer Aspire S7 (393): un procesor Core i7 ULV înghesuit într-o carcasă subţire

Saltul de performanţă se remarcă uşor la procesarea CPU şi ceva mai mult la performanţa GPU, Core i7-5500U nereuşind să devină cumva vreo soluţie bună pentru jocuri, dar permiţând totuşi atacarea titlurilor ceva mai pretenţioase în rezoluţii HD şi niveluri minime de detalii. Bineînţeles, laptopul oferă performante foarte bune pentru orice altceva în afară de jocuri, iar puterea ceva mai mare a procesorului grafic este binevenită în aplicaţiile cu suport OpenGL sau DirectX.

Aspire S7 foloseşte două unităţi de stocare SSD mSATA cu capacităţi de câte 128 GB care sunt configurate într-o matrice RAID 0. După cum se observă, deşi interfaţa mSATA este depăşită de mai rapidele interfeţe M.2 sau PCIe, matricea RAID 0 de pe Aspire S7 oferă performanţe excepţionale care fac foarte plăcuta utilizarea unor aplicaţii gurmande precum Photoshop sau Premiere atunci când se lucrează cu fişiere de mari dimensiuni.

  • 3DMark Ice Storm: 45879
  • 3DMark Cloud Gate: 5068
  • 3DMark Sky Diver: 2600
  • 3DMark Fire Strike: 712
  • PCMark Home: 2430
  • PCMark Creative: 2473
  • PCMark Work: 2760
  • Cinebench 11.5 (GPU): 25,99 fps
  • Cinebench 11.5 (CPU): 2,92 pts
  • HDTune (min/max/avg): 826/980/966 MB/s

Bateria cu patru celule şi capacitate de 6280 mAh nu iese cu nimic în evidenţă, însă Aspire S7 a reuşit să ofere o autonomie bună pentru un laptop puternic din gama ultra-portabilă. În condiţiile în care luminozitatea ecranului a fost reglată la 50 de procente, o ajustare care a urmărit obţinerea unei nuanţe curate şi strălucitoare de alb fără a face însă risipă inutilă de energie, Aspire S7 a oferit patru ore de autonomie în regim office semi-intensiv şi aproape cinci ore şi jumătate de redare video Full HD.

  • Autonomie Web: 4:05 ore
  • Autonomie video: 5:20 ore

Deşi sistemul de răcire nu pare prea impresionant atunci când este privit din exterior, inginerii Acer au reuşit să înghesuite în carcasa îngustă a laptopului o pereche de ventilatoare cu turaţie mică care este mai mult decât suficientă pentru răcirea corespunzătoare a unui procesor eficient energetic precum Broadwell.

Acer Aspire S7 (393): un sistem de răcire eficient şi tăcut

Într-un regim normal de utilizare, căldura disipată este neglijabilă iar ventilatoarele sunt abia perceptibile sau nu se învârt deloc. Într-un regim intensiv, inclusiv în cursul clasicelor teste de performanţă 3DMark sau PCMark, ventilatoarele devin sesizabile, însă acestea au un volum sonor tolerabil, o tonalitate joasă nederanjantă şi nu rămân supra-turate prea mult timp fără un motiv justificat. În acest ultim caz, carcasa metalică se încălzeşte uşor în partea superioară pe aproape toată suprafaţa şi ceva mai mult lângă fantele de evacuare de sub balama. Ţinând cont că vorbim totuşi de o configuraţie ULV Core i7 şi de o carcasă cu o grosime de numai nouă milimetri, realizarea celor de la Acer este impresionantă.

Concluzii

Dacă sunteţi în căutarea unui Ultrabook puternic, uşor şi subţire, Acer Aspire S7 393 este una dintre cele mai bune opţiuni disponibile în acest moment. Laptopul are unele mici deficienţe, cum ar fi marginile cam ascuţite, unghiurile de vizibilitate mediocre sau aranjarea cam ciudată a tastaturii, însă oferă un ecran IPS QHD frumos, un procesor Core i7 din generaţia Broadwell-U, o unitate de stocare SSD foarte rapidă şi o carcasă frumoasă, uşoară şi subţire fabricată din aluminiu, plastic şi Gorilla Glass. Acer Aspire S7 393 nu este încă disponibil în România, preţul acestuia urmând să fie de circa 1400 € (cu TVA inclus)

Părţi pozitive

Dimensiuni, greutate şi design
Ecran IPS cu rezoluţie QHD
Platformă Broadwell-U puternică
Stocare internă rapidă
Autonomie bună pentru clasa sa
Sistem audio bun

Părţi negative

Ecran cu unghiuri de vizibilitate mediocre
Tastatură cu aranjare ciudată şi iluminare slabă
Webcam de slabă calitate

Urmărește Go4IT.ro pe Google News