Acer Aspire V 15 Review

12.04.2016
Acer Aspire V 15 Review
Prezentare

Brand asociat până nu demult doar cu laptopuri de buget, Acer si-a creat o reputaţie solidă şi la gama high-end, unde impresionează cu portabile pentru gaming ca Predator 17, dar şi laptopuri pentru divertisment cum este modelul de faţă.

Descriere

Potrivit pentru acasă şi la birou, Aspire V 15 (V5-591-74VR) integrează componente puternice într-un pachet subţire şi uşor de transportat, cu design simplu dar finisaje de bună calitate. Dintre acestea, cel mai distinctiv este capacul „Patterned Aluminum Cover” realizat cu un model texturat care reflectă lumina în funcţie de cum este privit. Restul carcasei a primit un tratament mai puţin luxos, restpad-ul şi zona tastaturii oferind doar finisaje care imită metalul şlefuit, trecând la plastic negru uşor de curăţat pentru partea de jos.

Aspire V 15 oferă trei conectori USB şi unul LAN, ieşiri HDMI şi VGA, respectiv jack-uri de 3.5 mm pentru căşti şi microfon poziţionate la lateralul carcasei. Tot în lateral, pe partea stângă, găsim fanta de evacuare a sistemului de răcire. Cu toate că nu include foarte multe porturi de expansiune, ce se găseşte aici este suficient pentru activităţile zilnice. Ridicând ecranul putem vedea o tastatură de dimensiuni normale, cu tot cu numpad, oferind iluminare LED sub fiecare tastă şi un trackpad cu dimensiuni apreciabile, care integrează butoanele pentru click stânga/dreapta sub suprafaţa touch.

Ecranul de 15.6” este încadrat cu o ramă destul de lată, realizată din plastic negru şi fără mari pretenţii la partea de design. Potrivit pentru orice scenariu de utilizare, ecranul Full HD a primit un filtru anti-glare, excelent pentru eliminarea reflexiilor ambiante.  Devenită inutilă pentru cei mai mulţi dintre noi, unitatea CD/DVD a fost eliminată, reducând astfel din greutatea finală şi eliberând spaţiu pentru alte componente, cum ar fi dispozitivul SSD care suplimentează HDD-ul clasic.

Experienţa în utilizare

În ciuda faptului că vorbim despre un computer realizat în totalitate din plastic, acesta este construit foarte bine şi este ferit de problemele de asamblare sau îmbinare a componentelor.

Tastatura este confortabilă, cu spaţiere bine aleasă şi butoane aderente având cursă medie la apăsare. Durează puţin pentru a-ţi adapta stilul de tastat, gruparea tastelor fiind ceva mai înghesuită decât la un PC desktop, însă după acomodare redactarea documentelor este foarte conortabilă. Tastele sunt iluminate permanent de LED-uri albe, atât timp cât laptopul este conectat la adaptorul AC. Iluminarea poate fi pornită manual folosind combinaţia de taste FN+F9, însă nu avem şi setări de intensitate.

În schimb, touchpad-ul este dezamăgitor. Realizat dintr-un plastic mat, acest alunecă suficient de uşor şi are precizie bună, însă butoanele fizice integrate sub acesta sunt greu de apăsat şi cam zgomotoase.

Aspire V 15 (V5-591-74VR) vine cu un ecran Full HD, însă avem de-a face cu un panoul TN mai degrabă modest, bine iluminat dar restrictiv în ce privinţa unghiurilor de vizibilitate. Cu backlight-ul setat la 60% poţi lucra liniştit într-un mediu office cu lumină artificială, iar faptul că ecranul este protejat de un strat anti-glare îl ajută în lumină naturală. Culorile redate sunt destul de plăcute, însă calibrarea din fabrică nu este cea mai bună, gri-ul listelor de meniuri apărând cu o tentă albăstruie uşor sesizabilă. Din fericire acest aspect este uşor corectabil din setările driverului video.

Cele două difuzoare stereo poziţionate sub rest-pad fac treabă destul de bună, redând sunet clar şi nedistorsionat, dar cam sărac la gama frecvenţelor joase. Pentru o experienţă optimă la vizionarea de filme, recomand însă un set de căşti.

 

Hardware şi performanţe

Hardware şi performanţe

Aspire V 15 (V5-591-74VR) este motorizat de platforma Intel Skylake, cu procesor Core i7-6700HQ pe 14nm. Încadrat la un consum TDP de 45W, acesta oferă patru nuclee de procesare la 2.6GHz (până la 3.5GHz în mod Turbo) şi GPU din seria HD Graphics 530. Partea de accelerare 3D este lăsată în seama unei plăci video NVIDIA GeForce 950M, cu 4GB memorie video dedicată.

În configuraţia prezentată, portabilul dispune de 32GB memorie RAM DDR4, SSD de 120GB cu interfaţă M.2 (LiteOn CV1-8B128) şi hard disk de 1TB cu viteză 7200RPM (Toshiba MQ01ABD100)

Specificaţii

 • Nume model: Aspire V 15 (V5-591-74VR)
 • CPU: Intel Core i7-6700HQ @ 2.6GHz (până la 3.5GHz în mod Turbo), HyperThreading, 14nm, 6MB cache
 • GPU: NVIDIA GTX 950M (4GB GDDR5)
 • RAM: 32 GB DDR4 2133
 • HDD: SSD 128 GB LiteOn CV1-8B128 + HDD 1TB (Toshiba MQ01ABD100)
 • Unitate optică: fără
 • Display: 15,6” TN FHD (1920×1080) anti-glare
 • Reţea: Gigabit
 • Conectori: 2 x USB 3.0, 1x USB 2.0, audio-out 3.5mm, 1 x RJ45 LAN, HDMI, VGA
 • Altele: WiFi b/g/n/ac şi Bluetooth 4.0 integrat, tastatură cu iluminare LED
 • Sunet: Stereo
 • Sistem de operare: Windows 0 Home
 • Dimensiuni: 382 mm x 260 mm x 30 mm
 • Greutate: 2,4 kg

În loc să sacrifice din capacitate în favoarea unei performanţe mai bune sau invers, Acer a ales pentru Aspire V 15 soluţia mai costisitoare a unui SSD separat, care să găzduiască sistemul de operare, aplicaţiile şi jocurile preferate, respectiv hard disk încăpător pe care păstrezi filme în format Blu-Ray, respectiv arhive de fişiere sau alte aplicaţii care nu necesită viteze foarte mari de transfer.

Deşi este încadrat în segmentul laptopurilor multimedia, Acer V15 V5-591G rulează fără probleme aplicaţii intensive, chiar şi jocuri mai puţin pretenţioase. Fără îndoială, SSD-ul rapid, procesorul Intel de ultimă generaţie şi placa video dedicată contribuie la obţinerea unei experienţe în utilizare confortabilă, timpii de aşteptare la pornirea aplicaţiilor sau aplicarea filtrelor în Photoshop fiind la nivelul unui PC desktop de nivel mediu. Mulţumită configuraţiei generoasă în privinţa memoriei RAM, poţi edita simultan colecţii de poze în Photoshop sau conţinut video în programe specializate, fără ca zecile de tab-uri deschise în web browser sau aplicaţiile care rulează în fundal să încetinească prea mult performanţele. Aspire V 15 este un laptop ideal pentru cei care doresc să folosească un număr mare de aplicaţii simultan, fără grija consumului de resurse.

Laptop puternic, dar cu design compact, Aspire V 15 are însă şi un dezavantaj. Ajutat cu un singur ventilator de turaţie mare, sistemul de răcire îşi face din plin simţită prezenţa mai ales atunci când procesorul şi placa grafică lucrează în mod concomitent, spre exemplu la redarea unui joc 3D. Cât despre temperaturile în timpul funcţionării, procesorul oscilează în intervalul 40-60°C în sesiunile de navigare pe internet, însă poate urca la peste 95°C în activităţile de codare video, sau jocuri 3D.

 
Rezultate teste, Autonomie, Concluzie

Ajutat cu un procesor puternic şi dispozitiv SSD foarte rapid, Aspire V 15 se face remarcat prin timpi foarte buni la pornirea aplicaţiilor şi viteză excelentă în aproape orice situaţie.

Pentru măsurarea performanţelor oferite am supus laptopul la mai multe teste. Primele sunt testele sintetice, care au constat în PCMark 8, 3D Mark, Cinebench, WinRar şi HD Tune:

 • PCMark 8 Home: 3310
 • PCmark 8 Creative: 3329
 • PCMark 8 Work: 3344
 • 3D Mark Fire Strike 2993
 • 3DMark Cloud Gate: 14731
 • Cinebench 11.5 OpenGL: 39,84 fps
 • Cinebench 11.5 CPU: 7,22 pts (1,45 pts single-thread)
 • WinRAR: 7325 KB/s
 • HDTune SSD (min/max/avg): 136.2/394.1/336.4 MB/s
 • HDTune HDD (min/max/avg): 51.5/114.2/88,4 MB/s

Fiind un laptop care include şi o placă video dedicată, am inclus in suita de testare şi câteva jocuri, care au rulat la rezoluţia nativă 1920×1080 pixeli:

 • GRID Autosport: 40.1 FPS
 • Tomb Raider: 33 FPS
 • Hitman Absolution : 31.2 FPS

Autonomie

În configuraţia prezentată, acumulatorul cu 6 celule şi capacitate de 56 Wh a reuşit să asigure o autonomie de 4 ore şi 20 minute, ocupând timpul cu navigare pe internet şi editarea de documente şi poze. Laptopul a fost setat în modul de alimentare balanced, cu luminozitate setată la 60 % şi Wi-Fi pornit

Concluzii

Chiar dacă nu oferă finisaje la nivelul unui laptop pentru gaming, Acer Aspire V15 atrage prin performanţe competitive şi portabilitatea excelentă.

Conectivitatea este decentă şi nu am nimic de reproşat la acest capitol. Eliminarea unităţii optice care nu făcea altceva decât să ocupe spaţiul fără rost este binevenită, iar menţinerea conectorului VGA poate fi explicată prin prisma compatibilităţii cu video-proiectoarele de prin diverse săli de conferinţă, chiar dacă nu acesta este mediul de lucru vizat de Aspire V15.

În ce priveşte punctele slabe trebuie menţionată lipsa capacului pentru acces  facil la componentele interne şi acumulatorul nedetaşabil, Aspire V15 fiind un laptop mai greu de upgradat fără vize la centrul de service. Ecranul TN nu cea mai inspirată alegere pentru un portabil gândit pentru divertisment, iar zgomotul sistemului de răcire poate fi o sursă de disconfort.

Apreciez includerea unui modul WiFi 802.11AC, care scurtează timpul de aşteptare la transferul fişierelor de dimensiuni mari. Autonomia bateriei este satisfăcătoare, iar tastatura iluminată este binevenită.

 

Părţi pozitive

Configuraţie puternică
Autonomie mulţumitoare
Suficientă memorie RAM şi spaţiu de stocare

Părţi negative

Ecranul putea fi mai bun
Sistem de răcire cam zgomotos

Tags:
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult