Acer Nitro 5 (AN515-52-50YX) review: performanţa de top devine mai accesibilă

06.04.2018
Acer Nitro 5 (AN515-52-50YX) review: performanţa de top devine mai accesibilă
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii

O dată sau uneori chiar de două ori pe an, producătorii de computere portabile lansează noi variante ale laptop-urilor, oferind cele mai noi procesoare, cipuri grafice şi unităţi de stocare. Noul Nitro 5 de la Acer este lansat pentru a marca lansarea procesoarelor Intel din generaţie a opta pe arhitectură Coffee Lake, care promit performanţă mai bună, cu un consum de energie similar cu cel de anul trecut. Totodată, toată gama de procesoare a primit nuclee şi fire de execuţie în plus, ceea ce ar putea însemna performanţă bună la preţuri mai mici.

Construcţie, design, ergonomie

Acer nu a fost niciodată o companie pentru care design-ul să fie foarte important, iar Nitro 5 continuă această „tradiţie”. Design-ul exterior al acestui laptop este mai degrabă unul utilitar, păstrând liniile generale pe care le-am mai întâlnit în trecut şi pe modelul VX15 sau Predator Helios, decorând însă capacul cu o textură de tip carbon, care are avantajul de a nu strânge amprente. Textura este plăcută atingerii, iar plasticul din care este realizat capacul pare să fie rezistent, fiind diferit faţă de cel din pe partea de jos.

Partea din jurul tastaturii este însă realizată din aluminiu, ceva ce am întâlnit în ultimii câţiva ani la majoritatea laptop-urilor acer, în timp ce tastatura şi trackpad-ul sunt neschimbate faţă de modelele precedente. Avem o tastatură completă, cu un numpad uşor înghesuit, cu butoane bine spaţiate şi cu o cursă medie. Iluminarea de culoare roşie este în ton cu tenta cromatică a accentelor carcasei din jurul trackpad-ului şi de sub display şi nu poate fi personalizată.

În partea de jos avem un capac dintr-un plastic mai ieftin, acelaşi care se găseşte şi în jurul display-ului, care oferă însă un avantaj faţă de alte laptop-uri Acer din trecut: acces rapid la două componente. Capacul din partea dreaptă asigură accesul la memoria RAM, în timp ce cel din stânga oferă acces la un locaş pentru conectarea unităţilor de stocare SATA. Întrucât sistemul testat a venit echipat doar cu un SSD M.2, aici am putut găsi doar suportul şi port-ul SATA. Desfacerea capacelor este simplă, necesitând fiecare scoaterea unui singur şurub.

Specificaţii

 • Nume: Acer Nitro 5 (AN515-52-50YX)
 • Ecran: 15.6”, IPS, Full HD, glossy
 • CPU: Intel Core i5-8300H (4-core/8-threads, 2,30-4.00 GHz, 8 MB cache)
 • GPU: Intel UHD 630 + NVIDIA GTX 1050 Ti 4 GB
 • RAM: 12 GB DDR4
 • SSD: Micron 256 GB M.2
 • Sunet: stereo + Dolby Audio
 • Conectivitate: Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0, 2x USB 2.0, 1x USB 3.0, 1x USB 3.1 Type-C, HDMI, card reader, 3.5 mm jack (combo)
 • Alte dotări: tastatura cu iluminare (roşu)
 • Acumulator:  4 celule
 • Greutate: 2,7 kg
 • Sistem de operare: Windows 10 Pro (64 bit)

 

Experienţa de utilizare, performanţă şi concluzii

Experienţa de utilizare

Nitro 5 nu este un laptop tocmai portabil, întrucât cântăreşte 2,7 kg fără încărcător şi este destul de gros în profil. Acest lucru asigură însă destul spaţiu la interior pentru o răcire eficientă, controlată prin software-ul Nitro Sense. Pe setarea automată, în idle şi aplicaţii nu foarte solicitante, laptop-ul este foarte silenţios, coolerele fiind oprite până în momentul în care sunt necesare.

În jocuri şi în timpul unor operaţiuni complexe, coolerele vor putea fi auzite cu uşurinţă, însă nici măcar la nivel maxim sunetul produs nu devine deranjant, iar performanţa nu pare să fie afectată de temperaturi ridicate. Este ciudat însă că în spate, doar jumătate din fante sunt folosite, restul fiind acoperite cu plastic. Proababil că modelele precedente s-au dovedit a avea un traseu de circulaţie a aerului ineficient.

Nici nu sunt foarte multe de zis despre Nitro 5 în rest, întrucât atât modul de utilizare, cât şi finisajele, sistemul audio şi port-urile de conectivitate sunt identice cu cele de pe alte modele similare din trecut. Este deranjant faptul că există un singur port USB 3.0 şi două USB 2.0, mai ales când luăm în calcul faptul că piaţa de accesorii încă nu a adoptat standardul Type-C, această mufă fiind în mare parte nefolosită.

De asemenea, este ciudată decizia de a livra acest laptop cu 12 GB de memorie RAM, ocupând astfel două slot-uri SO-DIMM. Alegerea unei configuraţii cu 8 GB şi un slot liber pentru upgrade sau uneia cu 16 GB din fabrică ar fi fost optimă, memoriile putând funcţiona atunci şi în regim dual-channel. Cu toate acestea, nu am simţit diferenţe în utilizare faţă de un laptop cu 8 GB, de exemplu.

Sistemul audio îşi face treaba, însă această caracteristică este în mare parte neimportantă într-un laptop de gaming, întrucât majoritatea gamerilor vor folosi laptop-ul alături de o pereche de căşti sau un sistem de sunet.

Performanţă

Fiind vorba despre un laptop de gaming, acesta s-a descurcat onorabil în rularea jocurilor şi a fost în limitele aşteptărilor noastre. Uitându-ne pe specificaţiile procesorului Intel Core i5-8300H, bazat pe noua arhitectură Coffee Lake, realizăm că acesta este în teorie echivalent cu un i7-7700HQ de anul trecut, oferind aceeaşi configuraţie de 4 nuclee şi 8 fire de execuţie, cu un nivel de boost al frecvenţei similar, de la 2,3 la 4 GHz.

Testele au demonstrat exact acest lucru. Practic, toate jocurile au performant la fel în configuraţia i5 din generaţia 8 + GTX 1050 Ti precum o configuraţie Core i7 generaţia 7 + GTX 1050 Ti. Sperăm ca acest lucru să se traducă pe piaţă în laptop-uri performante mai ieftine, întrucât un procesor mid-range precum Core i5 ar trebui să coste semnificativ mai puţin decât un model high-end.

Laptop-ul testat a fost un model pre-lansare, care nu oferea suport software final. Astfel, BIOS-ul şi driverii video au fost în variante nefinalizate, însă cel puţin testele care au rulat corespunzător nu par să fi fost afectate de acest lucru. Singurul joc care a refuzat să ruleze pentru a realiza testul de performanţă a fost Grand Theft Auto V, care necesita un driver oficial NVIDIA mai nou. Întrucât driverii publici de la NVIDIA nu erau compatibili cu configuraţia „beta” a acestui laptop, nu am putut testa şi acest joc. Restul au rulat fără probleme.

Gaming

Joc 1080p
Ashes of the Singularity (Extreme) 19,80 FPS
BioShock Infinite 75,53 FPS
Deus Ex: Mankind Divided 24,30 FPS
Dirt Rally 76,89 FPS
Dragon Age: Inqusition 42,40 FPS
FarCry Primal 41,00 FPS
Gears of War 4 (High) 47,90 FPS
Grand Theft Auto V
Hitman 44,54 FPS
Middle-Earth: Shadow of Mordor 59,75 FPS
Rainbow Six: Siege 50,20 FPS
Rise of the Tomb Raider 42,77 FPS
The Division 29,50 FPS
Thief 52,40 FPS
Total War: Warhammer 40,20 FPS

Procesorul a reuşit să atingă performanţă chiar mai mare decât a unui i7-7700HQ de anul trecut în testul Cinebench R15, însă nu cu foarte multe puncte în plus. SSD-ul folosit de Acer pe această configuraţie de bază este unul de medie, atingând viteze decente, însă deloc spectaculoase, însă vor exista inclusiv configuraţii cu Intel Optane disponibile, care în teorie (şi în practică), sunt cele mai rapide soluţii de stocare flash disponibile.

 

Benchmarks

Test Scor
3DMark Fire Strike 6.687 puncte
3DMark Fire Strike Ultra 1.803 puncte
3DMark Time Spy 2.474 puncte
3DMark Sky Diver 20.537 puncte
PCMark Creative 4.849 puncte
Cinebench R15 OpenGL: 59.63 FPS, CPU: 822 cb
WinRar 9.496 KB/s
HDTune SSD (Read) 293.7 MB/s
HDTune HDD (Read)
CrystalDiskMark SSD Seq Q32TI Read: 521,2 MB/s Write: 487,9 MB/s
CrystalDiskMark SSD 4K Q32TI Read: 247,1 MB/s Write: 278,1 MB/s

Concluzii

Acer Nitro 5 în varianta cu procesoare Intel din generaţia a opta pare să fie o soluţie de buget interesantă pentru cei care vor un computer de gaming fără pretenţii prea mari. Desigur, compromisurile sunt făcute la capitolul construcţie, computerul fiind realizat în mare parte din plastic. Un mare avantaj îl constituie accesul rapid la unitatea de stocare SATA şi la memoria RAM, însă faptul că SSD-ul M.2 nu este accesibil aşa uşor este puţin dezamăgitor. Este uimitor însă nivelul de performanţă pe care îl oferă acest model din punct de vedere al puterii de procesare. Practic un mid-range poatge atinge acum sau chiar depăşi performanţa pe care anul trecut o vedeam pe modele high-end, lucru care ne bucură şi ne stârneşte interesul pentru a testa modele echipate cu noile Core i7 şi Core i9 pe arhitectură Coffee Lake.