Acer Nitro 7 (2020) review: laptop de gaming balansat, la un preț mai mic

29.07.2020
Acer Nitro 7 (2020) review: laptop de gaming balansat, la un preț mai mic

Seria de laptop-uri de gaming de buget Nitro de la Acer a primit anul trecut un design nou. Compania a introdus anul trecut un șasiu metalic și a redus semnificativ dimensiunile acestei game. În 2020, compania taiwaneză a ales să păstreze aspectul exterior neschimbat, însă a schimbat totul la interior, pentru a putea oferi performanță și mai bună în segmentul său de preț. Astfel, noul Acer Nitro 7 pare să ofere performanță chiar apropiată de cea a modelelor mai scumpe, cu minimum de compromisuri.

Acer Nitro 7 în varianta 2020 nu inovează la capitolul design

Cei care au văzut un laptop Nitro de anul trecut știu deja la ce să se aștepte din punct de vedere al design-ului. Avem de a face cu o construcție predominant metalică, de la capacul ecranului, la zona din jurul tastaturii și la partea de jos. Acestea par să ajute și la degajarea căldurii din carcasă, un avantaj care se va vedea atunci când vom vorbi despre performanță.

Rama din jurul ecranului nu este tocmai mică, dar nici exagerat de mare, tastatura este similară cu cea de anul trecut și integrează patru zone de iluminare RGB, în timp ce touchpad-ul este unul fără butoane, de dimensiuni obișnuite. Acesta din urmă nu este atât de important pentru un laptop de gaming, însă oferă o experiență de utilizare plăcută atunci când folosești laptop-ul pentru altceva în afară de rulat jocuri.

Acer Nitro 7 side

La capitolul conectică, Acer oferă trei port-uri USB 3, un port USB Type-C, un HDMI 2.0, un port jack de 3,5mm combo și un port de rețea Ethernet RJ-45. Ar fi fost apreciat un card reader, însă ar trebui să lăudăm compania în special pentru decizia de a integra port-ul de alimentare în spatele computerului, între fantele de aerisire. Astfel, nu vei mai avea un cablu pe una dintre laterale pe care nu știi niciodată pe unde să îl tragi pentru a nu fi incomod în utilizare. De altfel, adaptorul de priză este unul relativ compact pentru un laptop de gaming, cu putere de 180W.

Specificații

  • Model: Acer Nitro 7 AN-715-52-78D5
  • Ecran: 15,6”, Full HD (1.920 x 1.080 pixeli), 144 Hz, IPS
  • CPU: Intel Core i7-10750H @ 2,6 GHz (boost până la 5 GHz, 6C/12T)
  • GPU: Intel UHD Graphics 630 + NVIDIA GeForce RTX 2060 6 GB GDDR6
  • RAM: 32 GB DDR4-2666
  • SSD: 1 TB RAID0 (2 x 512 GB)
  • Sunet: stereo
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5, 3 x USB 3.2 Gen2 Type-A, , 1 x USB 3.2 Gen2 Type-C, 1 x HDMI 2.0, 1 x jack 3,5 mm combo, 1 x Ethernet 1 Gbps (RJ-45)
  • Alte dotări: tastatură iluminată (RGB, 4 zone)
  • Alimentare: 180 W
  • Greutate: 2,5 kg
  • Sistem de operare: Windows 10 Pro

Toate funcțiile speciale sunt controlate prin NitroSense

O simplă privire rapidă asupra listei de specificații hardware este de ajuns pentru a vedea că modelul Acer Nitro 7 (2020) testat este la limita dintre un laptop de gaming high-end și unul de medie. Asta pentru că vine cu un procesor puternic, dar nu cel mai puternic, multă memorie RAM, două SSD-uri în Raid0 și un cip grafic NVIDIA de medie, dar destul de puternic pentru majoritatea jocurilor în rezoluția 1080p.

De altfel, ecranul Full HD al computerului vine cu rată de împrospătare la 144 Hz, iar cipul grafic RTX 2060 demonstrează că există destule jocuri care pot rula la un framerate apropiat, în special în rândul celor care sunt axate pe multiplayer. Ecranul în sine nu este rău deloc, oferind din fabrică o calibrare destul de bună a culorilor, conform măsurătorii mele „ochiometrice”. De altfel, folosind aplicația NitroSense poți activa chiar și funcția de Overdrive, care funcționează atunci când monitorul este configurat la 144 Hz, pentru a îmbunătăți timpul de răspuns în timpul sesiunilor de gaming.

Tot din aplicația NitroSense vei configura cam tot ceea ce ține de acest laptop. De la iluminarea RGB, care poate fi configurată fie pentru o culoare statică pe întreaga tastatură, în diverse moduri animate predefinite sau cu diferite culori pe cele patru zone, la configurarea vitezei ventilatoarelor, totul este controlat din această aplicație. De altfel, aceasta are și un buton dedicat pe tastatură, pentru acces rapid, în locul unde tradițional găsim butonul NumLock.

Pentru cei care preferă tastaturi complete, cu numpad, tastatura lui Nitro 7 s-ar putea dovedi a fi o surpriză plăcută. Butoanele nu doar că sunt de dimensiuni obișnuite și bine spațiate, dar au și o cursă destul de lungă care oferă un răspuns tactil bun, ceva ce este important atât în sesiuni de gaming unde precizia este importantă, dar și atunci când scrii texte. Iar dacă ai ceva de calculat sau date de introdus într-un excel, ai și numpad-ul la dispoziție.

Acer Nitro 7 keyboard

Singurul dezavantaj al tastaturii ar putea fi observat doar de către cei care preferă iluminare stridentă. LED-urile RGB nu sunt foarte luminoase, probabil pentru că tastatura nu este iluminată per tastă, ci pe zone, fiind astfel folosite mai puține LED-uri. Totuși, noaptea, pe întuneric, acestea se văd destul de bine, pe oricare dintre cele trei niveluri de luminozitate.

Zgomot vs. difuzoare

Și așa ajungem la două aspecte strâns legate: componenta audio și zgomotul. În primul rând, trebuie să specific că testele de performanță au fost realizate în totalitate cu ventilatoarele pe setarea maximă, ceva ce nu ar trebui să folosiți în mod normal. Setarea auto a ventilatoarelor și opțiunea CoolBoost sunt mai mult decât suficiente. Totuși, pe orice setare veți folosi laptopul, ventilatoarele se vor auzi destul de tare în operare, în special în timpul rulării jocurilor.

Motivul este din nou faptul că avem de a face cu un procesor Intel din generația 10, dar pe arhitectură pe 14nm. Astfel, Intel a crescut semnificativ frecvențele față de acum doi ani de exemplu. Un i7 din generația 8 venea cu frecvență de bază de 2,2 GHz și boost de până la 4,1 GHz. Ei bine, modelul cu i7 testat are frecvență de bază de 2,6 GHz și atinge în boost 5 GHz. Din acest motiv, orice faci, de la pornirea unei aplicații uzuale la rularea unui joc, temperatura procesorul va crește rapid peste 70-80 de grade.

Din fericire, în idle și în majoritatea cazurilor de utilizare mai simple, procesorul stă pe la 40-50 de grade, cu ventilatoarele la un nivel imperceptibil. Este important de menționat și faptul că pentru că laptop-ul este atât de subțire, sistemul de răcire nu poate face minuni. Vorbim despre o arhitectură destul de veche, care va intra rapid în throttling. Frecvența de 5GHz a procesorului este imposibil de atins în orice condiții, însă procesorul stă pe la 4,5-4,6 GHz în modul „performanță”. În full load însă, după ce începe să se încălzească, frecvența lui se stabilizează pe la 3,25 GHz și cam pe acolo rămâne, indiferent dacă ventilatoarele sunt pe mod Auto sau pe turație maximă.

Astfel, difuzoarele stereo sunt destul de puternice pentru a face față „zgomotului” pe modul Auto, însă sunt acoperite complet la turație maximă. Din fericire, nu ai nevoie să folosești vreodată modul de turație maximă. Calitatea difuzoarelor este de medie, decente pentru un laptop, dar sub alte laptop-uri de gaming. Se simte rapid lipsa frecvențelor joase și concentrarea pe cele medii și înalte. Sunetul nu este tocmai „bogat”, deci nu va oferi o experiență foarte bună în gaming și probabil nici pentru ascultat de muzică sau vizionat de filme. O pereche de căști este neapărat necesară pentru acest model.

Autonomia lui Nitro 7 nu este unul dintre avantaje

Nici la autonomie acest model nu stă foarte bine. Având un procesor puternic și „flămând”, chiar și cu scăderea frecvenței monitorului la 60 Hz, nu vei primi mai mult de 3-4 ore de autonomie în cazuri de utilizare de tip office. Gaming pe baterie nu este o opțiune. În primul rând, pentru că bateria internă nu poate oferi destulă putere pentru monitor, procesorul i7 și cipul grafic RTX 2060 pentru a rula la frecvențe standard, apoi pentru că și cu performanța limitată, tot maxim o oră de autonomie primești.

Acer Nitro 7 back

Performanța este în limitele așteptate

Am rulat testele de performanță uzuale pentru laptop-uri de gaming, rulând o selecție de jocuri mai noi și mai vechi, unele concentrate pe componente online și altele pe single player. Acestea sunt configurate pe cele mai înalte profiluri de setări disponibile în joc (very high/ultra, etc.), în rezoluție 1080p și fără antialiasing activat.

Singura problemă pe care am întâlnit-o în cazul de față a fost în Rainbow Six Siege, care pe setările ultra, texturile necesită mai mult decât cei 6 GB de memorie video. Scăderea pe very high a texturilor rezolvă problema, iar impactul asupra detaliilor este imperceptibil. Testele sunt realizate folosind tool-urile de benchmark din fiecare joc în parte.

Gaming

Nitro 7 gaming benchmark

3DMark

Nitro 7 3dmark

Benchmarks

  • Cinebench R20 – 3.061
  • PCMark 8 Creative – 5.477
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q8T1 – Read: 3.338 MB/s / Write: 2.957 MB/s
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q1T1 – Read: 2.115 MB/s / Write: 2.524 MB/s

În testele sintetice putem observa faptul că procesorul nu este deloc leneș, în timp ce SSD-urile în RAID0 oferă o performanță foarte bună, chiar dacă aceeași performanță ar putea fi oferită și de un singur SSD high-end. Pentru un laptop cu GPU RTX 2060, nivelul de performanță oferit de acest laptop este în limitele așteptărilor.

De altfel, majoritatea utilizatorilor nu au de ce să ruleze toate aceste jocuri pe cele mai înalte setări, mai ales când nu ai de a face cu un computer high-end. Cu mici ajustări în anumite puncte cheie, poți atinge nu doar peste 60 FPS în toate jocurile, ci poți juca multe dintre ele chiar și la 144 FPS, care este frecvența monitorului. În special jocurile de multiplayer precum CS:GO, LoL, Valorant, DOTA2 sau Rocket League vor rula cu siguranță la framerate-uri de top pe un astfel de computer.

Nitro 7 împinge puțin mai sus definiția unui laptop de gaming de buget

Chiar dacă la exterior Nitro 7 nu s-a schimbat foarte mult față de modelul de anul trecut, la interior am primit un hardware destul de diferit, care mută acest model puțin mai sus în ierarhia laptop-urilor de gaming, Nu mai este vorba strict despre un laptop de gaming „de buget”, iar compromisurile pe partea audio, de autonomie sau răcire sunt evidente.

De asemenea, configurația testată este una scumpă, cu dotările de top. Variantele cu procesor Core i5, mai puțină memorie RAM și un singur SSD vor fi cu siguranță mai ieftine, iar performanța nu ar trebui să fie semnificativ mai slabă. Momentan laptop-ul nu este disponibil în varianta 2020 pe piață, însă prețurile vor varia probabil între 1000 și 1500-1700 euro, în funcție de configurație, la fel ca în cazul modelelor precedente.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult