Acer Predator Helios 700 review: între un laptop gigant și un desktop în miniatură

23.09.2020
Acer Predator Helios 700 review: între un laptop gigant și un desktop în miniatură

Fiecare companie care produce laptop-uri de gaming are câte un produs care nu se integrează atât de bine în restul gamei. Este vorba despre acel model mare, zgomotos, puternic și scump, care poate rivaliza un computer de gaming fără probleme. În cazul companiei Acer, acesta se numește Predator Helios 700, un adevărat colos, care integrează tot ceea ce are producătorul mai bun de oferit. Vorbim despre cele mai înalte specificații posibile pe un laptop la ora actuală, integrate într-o construcție unică în industrie. Țineți-vă bine, urmează prezentarea unui computer de-a dreptul impresionant.

Predator Helios 700 este construit „ca un tanc”

Anul trecut, cam tot pe vremea asta, testam prima iterație a seriei Helios 700 din familia Predator de la Acer și spuneam la momentul respectiv că avem de a face cu un computer… relativ portabil, care oferă performanță de desktop. În ultimele 11 luni nu s-au schimbat foarte multe la capitolul design și construcție, însă au fost lansate niște componente ceva mai performante pe care Acer le-a ales special pentru acest model.

În continuare este greu de numit acest computer un „laptop”. Vorbim mai degrabă despre un „desktop replacement”, care devine o stație complet echipată imediat ce îl bagi în priză. Și de aici începe „distracția”. Acest laptop nu este livrat cu una, ci cu două surse externe de alimentare de 330W, pentru un total de 600W, care vor alimenta computerul în timpul sesiunilor de gaming. Desigur, el are și o baterie internă de 74Wh, dar aceasta nu va ține computerul alimentat pentru foarte multă vreme. De altfel, pentru a atinge performanța de top, vor fi necesare ambele alimentatoare conectate. Altfel, profilurile de overclocking nu sunt accesibile.

Acer Predator Helios 700 back side

Construcția este realizată dintr-o combinație de elemente metalice și o carcasă din plastic. Nici nu vreau să îmi imaginez cât de greu ar fi acest model dacă acum cântărește cam 5 kg. Vorbim despre un laptop cu grosime de 3 cm, ecran de 17” și un sistem de tastatură și trackpad care glisează, dezvăluind de sub el două ventilatoare foarte mari, care trag aer pentru a răci componentele interne. De altfel, modurile de overclocking nici nu funcționează dacă tastatura nu este trasă în acest mod „transformer” (ba chiar este redat și un sunet atunci când tragi tastatura în jos, care amintește de roboții din filmele lui Michael Bay).

Din fericire, faptul că laptop-ul permite această mișcare pune partea de jos la un unghi, oferind o experiență de utilizare mai confortabilă pentru încheieturi. În caz contrar, ar trebui să ții mânile în aer, întrucât distanța până la birou ar fi foarte mare. Desigur, tasatura este iluminată cu LED-uri RGB, la fel și trackpad-ul și chiar și zona dintre cele două ventilatoare, care dezvăluie printr-un geam transparent iluminat radiatorul din cupru care transportă căldura de la procesor și cipul grafic spre evacuările din laterale și din partea din spate.

Acer Predator Helios 700 keyboard open

La capitolul conectică, Predator Helios 700 stă bine, dar cred că putea să stea și mai bine de atât. Avem pe partea din stânga jack-uri de 3,5 mm pentru căști și microfon, două mufe USB 3.2 gen2 pe format Type-A și un port Ethernet. Pe partea din stânga, avem încă un port USB, un HDMI 2.0 și două port-uri Thunderbolt 3 cu mufă USB Type-C, iar pe spate nu se regăsesc decât cele două mufe de alimentare și un DisplayPort 1.2. Spuneam că se putea mai bine pentru că nu găsim niciun card reader, în timp ce aș fi preferat ca și port-ul de rețea să fie mutat pe spate. De asemenea, niciunul dintre USB-uri nu este construit pentru a găzdui dongle-uri USB pentru un mouse, întrucât acest computer va fi folosit aproape exclusiv cu unul.

Ecranul de 17” este masiv, însă nu este obligatoriu ceva impresionant în 2020. Avem laptop-uri mari de gaming deja pe piață, ba chiar unele au și un design mai modern. Helios 700 de la Acer pare să fi rămas puțin în urmă la capitolul design, oferind o ramă foarte groasă în jurul ecranului.

Specificaţii

  • Ecran: 17,3”, Full HD (1.920 x 1.080 pixeli), 144 Hz, G-SYNC
  • CPU: Intel Core i9-10980HK @ 2,4 GHz (boost până la 5,3 GHz, 8C/16T)
  • GPU: Intel UHD Graphics 630 + NVIDIA GeForce RTX 2080 Super 8 GB GDDR6
  • RAM: 32 GB DDR4
  • SSD: 1 TB NVMe
  • Sunet: 5.1
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11ax, Bluetooth 5, 3 x USB 3.0 Gen2 Type-A, , 2 x Thunderbolt Type-C, 1 x HDMI 2.0, 1 x DisplayPort 1.2, 2 x jack 3,5 mm, 1 x Ethernet (RJ-45)
  • Alte dotări: tastatură iluminată RGB cu slider, sistem de răcire avansat, subwoofer
  • Alimentare: 2 x 330 W
  • Greutate: 5 kg
  • Sistem de operare: Windows 10 Pro

Tastatura este elementul cel mai surprinzător la acest laptop

Vreau însă să revin puțin la tastatură, pentru că faptul că glisează este doar o parte a poveștii. Cei de la Acer au integrat pe butoanele WASD un sistem de taste hibrid, pe care nu l-am mai văzut pe alte modele. Și varianta de anul trecut avea așa ceva, dar la momentul respectiv nu am primit în pachet și accesoriile care permiteau modificarea tastelor.

Acer Predator Helios 700 keys off

Implicit, butoanele WASD sunt acoperite cu capace de taste obișnuite de laptop, cu membrană din cauciuc, acestea oferă o cursă mai mare decât unele pentru laptop-uri obișnuite, însă este clar că pentru gaming ar putea fi mai „adânci. Aici intră în discuție tehnologia MagForce, care poate transforma aceste butoane în unele activate mecanic.

Acer livrează Predator Helios 700 cu două seturi de capace pentru aceste patru butoane, cu inscripții WASD și cu săgeți. Ambele seturi pot fi folosite doar pe aceste patru butoanele WASD, întrucât acestea sunt singurele care dispun de tehnologia MagForce. Folosind unealta din pachet, care la rândul său este magnetică, poți printr-o mișcare simplă de jos în sus să scoți butoanele standard cu membrană și să le înlocuiești cu unele cu arc, activate mecanic.

Acer Predator Helios 700 wasd magforce raised

La baza switch-urilor din laptop pe aceste patru butoane se află o suprafață magnetică, care se ridică atunci când pui unul dintre capacele mecanice. Astfel, cursa tastei este semnificativ mai lungă. În aplicația PredatorSense, poți configura activarea tastelor de la 1 la 2,8 mm, ceva impresionant pentru un laptop.

De altfel, poți modifica comportamentul acestor patru taste și mai mult. Poți folosi una dintre curbele deja existente de actuare, preucm Linear, care este cea implicită, FPS sau Racing, sau poți crea una personalizată. Desigur, poți seta aceste taste să se comporte complet obișnuit. Ba chiar există și setări de lumini pentru apăsarea pe aceste butoane în special.

Acer Predator Helios 700 wasd switches

În timp ce apreciez efortul depus în această tehnologie, iar tastele se simt într-adevăr mult mai bine în gaming, în utilizarea de zi cu zi, acele taste nu pot fi folosite. Având patru taste mai înalte decât restul este deranjant. Mi-aș dori ca pe viitor să vedem o tastatură de laptop completă cu butoane MagForce.

Cât despre trackpad, acesta este doar OK. Este de dimensiuni normale, în ciuda faptului că există spațiu destul pe acel palm rest pentru a acomoda orice dimensiune de trackpad. Mai mult, 10-15% din suprafața lui este irosită cu butoanele de click stânga și click dreapta, deși industria de computere portabile a renunțat la astfel de soluții de mai mulți ani.

Acer Predator Helios 700 palm rest

Iluminarea pentru taste și trackpad mi s-a părut însă foarte bună pentru un laptop, intensitatea fiind foarte puternică. Culorile sunt foarte vizibile chiar și ziua, în condiții de iluminare puternică. Având în vedere că avem de a face cu un laptop care nu va părăsi biroul, nu e o problemă faptul că luminile ar putea consuma multă energie.

Acer integrează mult „bloatware”, însă aplicația PredatorSense oferă acces la majoritatea funcțiilor necesare

PredatorSense nu controlează însă doar tastatura. Această aplicație este responsabilă pentru toate tehnologiile Acer integrate în Predator Helios 700. Avem monitorizare a temperaturii componentelor, setarea profilurilor de răcire și a profilurilor de overclocking, setarea profilurilor de redare a difuzoarelor, cât și setarea luminilor RGB.

Aplicația nu s-a schimbat foarte mult de-a lungul timpului, însă ar putea fi îmbunătățită din anumite puncte de vedere. Anumite setări sunt accesibile doar din partea de sus a meniului, pe când altele sunt dispuse pe verticală într-o listă cu tab-uri. Unii utilizatori ar putea fi derutați de aceste diferențe de acces ale opțiunilor.

predator sense

Fiind un laptop Acer, acesta este plin de tot felul de aplicații preinstalate, de la cele produse de Acer, care te pot ține la curent cu ultimele versiuni de drivere și BIOS, la cele care aduc mai multe bătăi de cap decât avantaje precum Norton Internet Security. Va trebui să faceți puțină curățenie printre ele la primul contact. Atenție însă, anumite aplicații Acer sunt strict necesare pentru a putea controla toate elementele computerului.

Predator Helios 700 este un computer care înlocuiește un desktop, deci nu va pleca de pe birou

Sunt puține lucruri de spus despre experiența în utilizare e lui Predator Helios 700, întrucât este un computer foarte performant pe care nu îl cari după tine. Astfel, dimensiunile sale și greutatea nu sunt tocmai relevante în discuție. Poate fi considerată o stație de lucru mobilă, atât timp cânt locul în care cari acest computer este un alt birou. Nu vei putea lucra pe el în „deplasare”, întrucât bateria ține maximum o oră, iar greutatea și căldura degajată nu îl recomandă pentru utilizarea în poală.

Atunci când nu este folosit pentru gaming sau activități care necesită putere mare de procesare, recomand utilizarea modului de răcire silențios. Ventilatoarele acestui model pot deveni zgomotoase foarte repede. Cât de zgomotoase? Cam ca un uscător de păr pe o treaptă inferioară de putere. Dar atunci când cumperi un astfel de model, îți cam asumi zgomotul, mai ales dacă vrei să îl folosești pe profilul cel mai inalt de overclocking: Extreme.

Acer Predator Helios 700 side open

Dar pentru Extreme trebuie să ai măcar 40% din acumulator încărcat, ambele adaptoare de priză conectate și tastatura glisată în jos pentru a lăsa loc pentru ventilatoarele din partea de sus. Ba chiar computerul face și un sunet de „transformer” atunci când tragi tastatura în jos. Mai există însă și un buton turbo, care setează și ventilatoarele pe nivelul maxim de turație, pentru cei care vor răcire și mai performantă.

În realitate însă, aceste ventilatoare își fac treaba bine, însă nu excepțional și nu este vina producătorului. Intel pur și simplu nu are în acest moment un procesor performant de laptop care să fie și posibil de răcit eficient. Folosind în continuare arhitectura pe 14nm, modelul Core i9-10980HK pur și simplu nu poate să păstreze o temperatură de sub 98 de grade în full load, lucru care duce și la limitarea performanței de la cei 5 GHz sau mai mult posibili în boost pe perioade scurte la aproximativ 4,3 GHz în gaming. Pe partea cealaltă, chiar și cu overclocking, cipul grafic rămâne la 70 de grade cu overclocking activat. Desigur, aceste măsurători sunt realizate cu ventilatoarele pe modul auto.

Sistemul audio este puternic și oferă o redare bună a tuturor frecvențelor, însă în gaming este acoperit de coolere, astfel, o pereche de căști este strict necesară pentru gaming.

Acer Predator Helios 700 keyboard side

Performanța este la limita superioară a posibilităților din prezent pe computere „mobile”

Totuși, când vine vorba despre performanță, puține modele de pe piață se pot lăuda cu rezultate atât de bune precum modelul de față. Recent, în redacția Go4it am întâlnit un singur model comparabil, dar care era echipat cu CPU și GPU din generația precedentă: MSI G76 Titan. Acela avea însă un procesor desktop la interior și un cip grafic RTX 2080 de laptop.

În cazul de față avem un Core i9-10980HK de laptop, cu 8 nuclee și 16 fire de execuție, 32 GB memorie RAM și un GeForce RTX 2080 Super, varianta mai nouă a cipului de top de la NVIDIA, disponibil pe laptop-uri. Împreună, aceste componente asigură o performanță în jocuri de zile mari, atât timp cât renunți la puțin confort pe partea auditivă.

Toate jocurile testate au fost rulate în rezoluție 1080p cu toate detaliile pe profilurile cele mai înalte oferite de jocuri și cu funcția anti-aliasing oprită. Efectele de ray-tracing, acolo unde au existat, au fost oprite. Motivul pentru care nu am optat pentru rezoluții mai mari este simplu: ecranul 1080p livrat cu Helios 700 este un model la 144 Hz cu G-SYNC. Astfel, chiar dacă framerate-ul este mai mic decât refresh rate-ul monitorului, jocul se simte în continuare fluid și nu vei avea input lag inconsistent în timpul jocului.

Acer Predator Helios 700 back

După cum demonstrează însă câteva dintre titlurile testate, acest laptop ar putea lejer rula multe dintre aceste titluri pe setări de top chiar și în 1440p sau 4K cu framerate-uri înalte, sau în alte cazuri cu setări scăzute pe high. De altfel, profilurile Ultra au de multe ori opțiuni care scad performanța dar nu oferă obligatoriu ceva tangibil în schimb, așa că puțină optimizare pe partea de setări ar putea rezolva multe dintre problemele pe care le întâmpini.

Având în vedere că acest laptop are și ieșire HDMI și DisplayPort, este clar că cei de la Acer vor să ofere posibilitatea de a folosi laptop-ul în regim multi-monitor. Totuși, șansele sunt mari ca monitorul de pe Predator Helios 700 să fie mai performant decât cel pe care îl ai deja pe birou.

Gaming

3DMark

Benchmarks

  • Cinebench R20 – 4.179
  • PCMark 8 Creative – 9.351
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q8T1 – Read: 3.390 MB/s / Write: 3.082 MB/s
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q1T1 – Read: 2.550 MB/s / Write: 1.940 MB/s

Concluzii

Predator Helios 700 este un computer de gaming impresionant, însă este un produs de show-off pentru compania taiwaneză. Acesta nu este produs în multe exemplare la nivel mondial, iar prețul său îi va ține pe mulți departe. Modelul de față, în această configurație nu este încă prezent în ofertele magazinelor, însă „fratele” său de anul trecut cu o configurație similară, dar cu componente din generațiile anterioare costă aproximativ 15.000 lei, redus de la 20.000 lei la lansare.

Acer Predator Helios 700 side right

Cam 4.000 de euro ne așteptăm să coste la început și acest model. Este mult? Cu siguranță, dar este mult pentru ceea ce oferă? Asta nu putem decide decât comparând cu concurența directă din piață, care oferă computere configurate similar la prețuri similare. Acesta pare să fie astfel costul acestui nivel de performanță într-un format desktop replacement. Poate că este mult doar pentru un computer care să ruleze jocuri video, dar atașând un monitor calibrat profesional, acesta poate deveni instant un computer de producție video, mai ales că dispune și de port-uri Thunderbolt, folosite în special în astfel de cazuri de utilizare.

Părţi pozitive

+ Unul dintre cele mai performante laptop-uri de pe piață
+ Vine cu un sistem unic de tastatură glisantă
+ Are multe port-uri de conectivitate
+ Tastele MagForce sunt interesante

Părţi negative

- Procesorul pe 14nm de la Intel nu poate fi răcit eficient nici cu cele mai mari coolere din industrie
- Lipsește un cititor de carduri
- Trackpad-ul este cam mic pentru dimensiunile laptop-ului
- Nu este un laptop „portabil”

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult