Acer Predator Triton 500 review: tehnologie de gaming de ultimă oră

09.06.2020
Acer Predator Triton 500 review: tehnologie de gaming de ultimă oră

Seria de laptop-uri Predator de la Acer este foarte diversă. De la modele tradiționale mai groase, la variante premium, aceasta încorporează câte un produs pentru fiecare tip de gamer. Modelul Predator Triton 500 a debutat anul trecut și a impresionat în special prin dimensiuni. Anul acesta, Acer oferă acest model într-o configurație actualizată, cu cele mai noi componente disponibile, alături de un monitor absolut impresionant. Acesta este primul laptop cu ecran la 300 Hz pe care l-am testat.

Laptop-urile de gaming nu mai sunt groase sau grele

La capitolul design, noul Predator Triton 500 în varianta 2020 nu s-a schimbat aproape deloc. Acesta vine cu un corp aproape identic față de modelul original din 2019. Vorbim despre același șasiu realizat din magneziu. Acest material asigură atât rezistență sporită, cât și greutate scăzută. Din păcate, magneziul are o problemă atunci când vine vorba despre curățare. Cu greu vei putea șterge urmele de grăsime lăsate de atingerea degetelor și palmelor. Pregătiți-vă cu multe lavete cu microfibre pentru a ține acest model curat.

Pentru că este un laptop de gaming extrem de subțire, nu mă așteptam să găsesc prea multe port-uri de conectivitate. Totuși, Predator Triton 500 reușește să includă trei port-uri USB Type-A standard, un port HDMI, un port Ethernet, un Thunderbolt 3 și un mini DisplayPort. Asta pe lângă cele DOUĂ jack-uri de 3,5 mm (unul pentru căști și unul pentru microfon).

Acer Predator Triton 500 ports left

De altfel, singurul lucru care îi lipsește este un cititor de carduri SD, care ar putea recomanda acest model și pentru productivitate, nu doar pentru jocuri. Poate că monitorul nu este tocmai potrivit pentru colorizare pe video sau editare foto, dar având la dispoziție două ieșiri video, poți conecta orice tip de monitor pentru astfel de activități.

Un alt avantaj al faptului că este foarte subțire este greutatea redusă. La numai 2,2 kg primești un computer portabil echipat cu cele mai înalte specificații disponibile în acest format. Desigur, trebuie să punem la socoteală și adaptorul de priză de 180W, care este foarte greu.

Specificații

  • Ecran: 15,6”, IPS, Full HD (1.920 x 1.080 pixeli), anti-glare, 300 Hz
  • CPU: Intel Core i7-10750H @ 2,6 GHz (5 GHz boost) / 8 core, 16 threads
  • GPU: Intel UHD Graphics + NVIDIA GeForce RTX 2080 Super Max-Q (8 GB GDDR6)
  • RAM: 16 GB DDR4
  • SSD: Samsung 512 GB NVMe M.2
  • Sunet: Stereo, DTS:X
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11ax, Bluetooth 5.0, 3 x USB 3.0, 1 x USB Type-C (Thunderbolt), HDMI 2.0, mini-DisplayPort, jack căşti, jack microfon, Ethernet RJ-45
  • Alte dotări: tastatură cu iluminare (RGB)
  • Acumulator: 4 celule (Li-Po), încărcător 180W
  • Greutate: 2,2 kg
  • Sistem de operare: Windows 10 Home

Predator Triton 500 este primul, model cu ecran la 300 Hz pe care l-am testat

Primul lucru pe care îl vezi la un laptop atunci când îl pornești este ecranul. De asemenea, acesta va fi lucrul la care te vei uita cel mai mult atunci când îl folosești. Astfel, un ecran de calitate este foarte important pentru un laptop, iar Acer pare că a înțeles asta. Avem de a face cu un monitor de 15,6” cu panel IPS la 300 Hz, unul dintre cele mai rapide din industrie și nu doar la categoria laptop. Monitoarele de 300+ Hz abia încep să apară și pentru desktop-uri la niște prețuri extrem de mari.

Predator Triton 500 vine însă cu un ecran de acest gen integrat într-un spațiu foarte mic. Acesta are o ramă foarte subțire și reușește să integreze chiar și o cameră web în partea de sus. Alți producători din ultima vreme aleg să elimine această componentă complet de pe laptop-urile de gaming. Consider însă că un webcam este necesar, chiar dacă calitatea lui poate că este slabă. Având în vedere că ne vedem din ce în ce mai des prin apeluri video pe diverse servicii cu colegii de serviciu sau prietenii, o cameră este absolut necesară.

Pentru un ecran la 300 Hz, care teoretic pune accentul pe viteză și nu pe acuratețea culorilor, ecranul de pe Triton 500 este peste așteptări. Acesta afișează culori naturale și unghiuri foarte bune de vizibilitate. În lipsa unui calibrator nu aș putea spune cu certitudine cât de precise sunt culorile. Ochii mei nu au văzut diferențe foarte mari între un ecran calibrat din fabrică și acesta. Singurul dezavantaj pentru cei care ar lucra cu materiale video sau foto pe acest ecran ar fi faptul că este un panel cu culori pe 8 biți sRGB. Dacă ar fi folosit un panel compatibil cu standardul DCI-P3 și ar primi o calibrare adecvată, acesta ar fi putut înlocui cu ușurință un MacBook Pro sau un computer din gama „Studio” cu Windows.

Acer Predator Triton 500 300hz

Poți simți diferența între monitorul de 300 Hz și altele?

Când vine vorba despre viteză, aceasta este greu de apreciat. Da, totul se simte extrem de fluid, inclusiv experiența de mișcare a cursorului mouse-ului pe ecran este complet diferită față de un ecran la 60 Hz. Totuși atunci când treci la 120 sau 144 Hz se simte imediat diferența. Atunci când depășești însă acest prag, diferența perceptibilă este din ce în ce mai mică.

Aș putea spune că în câteva situații aș putea simți o diferență între 144 și 240 Hz, dar între 240 Hz și 300… nu chiar. Probabil că este necesar un timp mai lung de acomodare și apoi mutarea pe un monitor mai lent. Cu siguranță însă, jucătorii profesioniști, cărora probabil le este adresat acest laptop, ar putea simți micul avantaj pe care un astfel de monitor îl oferă.

Pentru a îmbunătăți timpul de răspuns la acea milisecundă promisă, Acer oferă în aplicația PredatorSense și opțiunea Overdrive, pe care o vedem de obicei doar pe monitoarele de gaming desktop.

Design-ul subțire al lui Predator Triton 500 are și un dezavantaj: zgomotul

Știam deja la ce să mă aștept de la Triton 500, întrucât acesta este practic același laptop cu cel de anul trecut. Avem aceeași tastatură, același trackpad fără butoane (excelentă alegere) și un sistem audio de calitate. De data aceasta, Acer a ales certificarea DTS:X, care oferă un sunet puternic, în ciuda difuzoarelor de dimensiuni mici. Din păcate, asemănarea între modele înseamnă și faptul că în utilizare, laptop-ul este zgomotos. Poate că de data asta este chiar și mai zgomotos decât înainte.

Asta nu este obligatoriu o veste proastă pentru laptop-urile de gaming. Atunci când cumperi un computer portabil puternic ești conștient că ai nevoie de o răcire pe măsură. Atunci când laptop-ul este și foarte subțire, este clar că undeva trebuie să existe un compromis. În cazul lui Predator Triton 500, compromisul este zgomotul produs în „full load”.

Aplicația PredatorSense permite însă configurarea componentelor. Poți alege să ții ventilatoarele pe modul Auto, acestea pornind la puterea necesară răcirii, poți alege să pui ventilatoarele pe nivelul maxim de viteză sau poți configura vitezele manual. Există și un buton „Turbo” dedicat pornirii ventilatoarelor pe nivelul maxim. De altfel, există și diverse niveluri de overclocking pentru componente. Noi am rulat testele pe setarea „Extreme”, dar cu siguranță și celelalte moduri vor oferi performanță apropiată.

Intel încă folosește arhitectura Skylake, cinci ani mai târziu

Din câte îmi pot da seama, Intel a insistat asupra partenerilor să folosească cipurile Intel din generația 10 construite pe arhitectura de 14nm. Acestea pot, în teorie, să atingă 5 GHz în boost, însă în realitate, sistemul de răcire nu permite aceste viteze. Și nu este o problemă de la Acer. Compania chiar s-a chinuit să creeze noi ventilatoare metalice cu diverse design-uri mai eficiente, care să scoată aerul cald cât mai repede din carcasă. Ba chiar a integrat trei ventilatoare într-un spațiu atât de mic. Totuși, procesorul nu stă niciodată la temperaturi scăzute și niciodată la frecvențele promise.

Vorbim despre temperaturi de peste 70 de grade încă de la început și aproximativ 90 de grade în full load. Asta cu ventilatoarele la maximum și pe profilul Extreme. Totuși, trebuie să recunosc că frecvența de operare chiar și în cele mai complicate situații, nu scade sub 4,2 GHz. Asta nu este o performanță deloc de ignorat, întrucât încă avem procesoare desktop care ating frecvențe de 4,2 GHz abia cu overclocking. Personal, folosesc un Ryzen 3700X pe PC-ul desktop personal care atinge abia 4,25 GHz.

Iar asta va oferi un avantaj laptop-urilor cu hardware Intel de acest gen în jocuri care sunt strâns legate de performanța procesorului. Acestea sunt în special din domeniul eSports precum CS:GO sau recentul Valorant, care preferă procesoare rapide peste cipuri grafice avansate. Și dacă luăm în calcul faptul că ecranul la 300 Hz este special realizat pentru asta, putem vedea de ce Acer a preferat această combinație de componente.

Acer Predator Triton 500 back cover

Cert este că laptop-ul nu va fi niciodată „silențios” în jocuri sau atunci când rulează aplicații foarte complexe. Totuși, în activități simple, uneori pare că ventilatoarele se opresc complet. Dezavantajul este însă că nu vei putea beneficia de sunetul difuzoarelor la adevărata lor „claritate”, întrucât în jocuri va fi tot timpul „bruiat” de sunetul ventilatoarelor. Pentru gaming, vor fi necesare neapărat căști care să izoleze cât mai bine sunetul din exterior.

Opțiunea de monitor la 300 Hz este recomandată pentru fanii jocurilor eSports

Câteva lucruri despre performanță înainte de a trece la rezultatele testelor. În primul rând, cipul grafic nu pare să intre în throttling, fiind tot timpul la o temperatură optimă pentru boost la frecvențe normale. Apoi, trebuie să luăm în considerare faptul că avem de a face cu un cip din gama Max-Q Design. Asta înseamnă că avem de a face cu o versiune a cipului RTX 2080 Super într-o variantă cu consum redus de energie și implicit frecvențe scăzute.

Din acest motiv, nu vom vedea performanțe apropiate cu cele ale unui RTX 2080 de desktop. GeForce RTX 2080 Super Max-Q Design promite însă performanță cu aproximativ 20% mai bună față de un laptop cu RTX 2080 Max-Q. Și în mare parte livrează acest lucru. Este important însă de observat faptul că jocurile AAA testat rareori depășesc 144 cadre pe secundă. Din acest motiv, mi se pare că ecranul la 300 Hz este puțin cam mult pentru cei care doresc să joace mai degrabă jocuri single player sau multiplayer non-eSports. Dacă aveți opțiunea de a alege un ecran la 144 Hz pe acest model, probabil că aceasta va fi opțiunea cea mai bună.

Performanța de 300 FPS în jocuri ar putea fi atinsă doar în jocuri foarte simple precum Counter-Strike: Global Offensive, DOTA 2, League of Legends sau noul Valorant. Poate și Overwatch. Întrucât nu creat încă o metodologie de test pentru aceste titluri, nu am realizat teste pe ele.

Performanța lui Predator Triton 500 este în limitele așteptărilor

Testele au fost realizate folosind cele mai înalte setări, în rezoluția nativă a monitorului: 1080p. Am dezactivat efectele RTX și anti-aliasing pentru fiecare joc în parte. Avem o selecție de titluri AAA single player, cât și câteva titluri bazate în special pe componenta online (For Honor, Rainbow Six: Siege și The Division 2). De altfel, am folosit titluri cât mai solicitante, precum Red Dead Redemption 2 și Metro: Exodus. Acestea pot împinge orice hardware către limită.

O surpriză plăcută, dar deja de așteptat în 2020, a fost viteza de scriere și citire a SSD-ului. Aceasta care depășește 3 GB/s la citire și se apropie mult de această valoare la scriere. Modelul testat vine echipat cu un SSD Samsung de 512 GB, nu din gama EVO, dar similar ca performanță. Este posibil să fie vorba despre un model OEM pentru parteneri, cu aceleași componente.

Gaming

3DMark

Benchmarks

  • Cinebench R20 – 2.776
  • PCMark 8 Creative – 9.304
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q8T1 – Read: 3.348 MB/s | Write: 2.980 MB/s
  • CrystalDiskMark SEQ1M Q1T1 – Read: 2.526 MB/s  | Write: 2.816 MB/s

Livrează Predator Triton 500 o experiență de gaming de calitate?

Este greu de crezut că cei care vor cumpăra Predator Triton 500 vor fi dezamăgiți de ceea ce primesc. Avem de a face cu un laptop bine construit, echipat cu cel mai puternic hardware disponibil. Pe lângă asta, laptop-ul reușește să fie surprinzător de portabil.

Limitările sale din acest moment țin mai degrabă de hardware-ul partenerilor. În timp ce GPU-ul NVIDIA performează foarte bine în parametrii săi, procesorul Intel are nevoie de puțin ajutor. Problema ține exclusiv de temperatura ridicată, cauzată în special de arhitectura învechită. Performanța oferită este foarte bună, însă este clar că acest cip poate mai mult. Este păcat că nu putem beneficia de tot ceea ce are să ne ofere.

Luat ca un produs finit însă, Predator Triton 500 este un laptop de gaming foarte interesant. Acesta este atrăgător din punct de vedere al design-ului și foarte capabil în toate scenariile de utilizare.

 

Părţi pozitive

+ Construcție solidă și design subțire
+ Multe port-uri de conectivitate
+ Performanță bună
+ Ecran la 300 Hz foarte performant

Părţi negative

- Zgomotos în utilizare
- Nu are card reader
- Greu de curățat de amprente

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult