Acer Spin 5 (13): un ultraportabil pentru cei care nu doresc să renunţe la performanţă [REVIEW]

06.03.2018
Acer Spin 5 (13): un ultraportabil pentru cei care nu doresc să renunţe la performanţă [REVIEW]
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii

Cu toţii ne dorim să avem întotdeauna computere performante cât mai mici, de preferat portabile şi în special… ieftine. Desigur, aceste lucruri nu sunt posibile laolaltă, aşa că atunci când ne alegem un computer portabil o facem în funcţie de nevoi. Modelul de faţă, Spin 5 de la Acer, nu încearcă să fie nici cel mai puternic, nici cel mai arătos, însă pare să fie mai degrabă interesat de a rezolva problema celor care au nevoie de un computer portabil uşor, cu destulă performanţă şi cu o serie de avantaje în plus faţă de alte modele concurente.

Construcţie, design, ergonomie

Acer Spin 5 este un computer 2-in-1 convertibil, ceea ce înseamnă că poate fi folosit atât în modul clasic, asemeni unul laptop, cât şi în mod tabletă. La 13” în diagonală şi 1,6 kg, utilizarea în mod tabletă nu are prea mult sens, însă cei care preferă interacţiunea prin intermediul unui touchscreen şi/sau a stylus-ului inclus în cutie (acelaşi pe care l-am mai întâlnit şi la alte dispozitive Acer), au această opţiune.

Fiind un computer de dimensiuni reduse, tastatura lui Spin 5 nu este una completă. Din partea dreaptă lipseşte numpad-ul, însă tastele sunt de mărime normală, spaţiate corespunzător, pentru a asigura o experienţă de utilizare cât mai confortabilă. Cei care au folosit laptop-uri Acer în trecut ştiu la ce să se aştepte. Avem de a face cu o tastatură cu retroiluminare de culoare albă, cu taste care au o cursă medie şi care scoate un sunet normal în utilizare: nici foarte silenţios, nici deranjant. Trackpad-ul este de asemenea de dimensiuni normale, cu design fără butoane, în colţul din stânga-sus fiind implementat un senzor de amprentă capacitiv.

Pentru un laptop atât de mic, Spin 5 reuşeşte să impresioneze la capitolul conectivitate, mai ales dacă luăm în calcul alte dispozitive similare de pe piaţă. Avem de a face cu două port-uri USB 3.0 Type-A, un USB 2.0, un USB 3 Type-C, un HDMI şi un cititor pentru carduri SD, plus un jack audio combo. Butoanele power şi volum sunt amplasate pe partea din dreapta a laptop-ului, în timp ce port-ul de încărcare proprietar este poziţionat pe stânga.

Ciudat însă că Acer nu oferă încă un încărcător USB Type-C pe computerele sale de dimensiuni reduse. Complet absent este însă un port Ethernet, dimensiunile reduse fiind probabil motivul pentru care acesta nu a fost integrat. În pachet nu există un adaptor Ethernet pe USB, deci va trebui să cumpăraţi unul separat sau să folosiţi conexiuni Wi-Fi.

Din punct de vedere al design-ului, Acer Spin 5 este mai bine construit decât alte modele ale producătorului taiwanez, chiar şi faţă de cele din gama de gaming. Avem o carcasă realizată complet din aluminiu, de la capacul ecranului, până la partea din jurul tastaturii şi capacul de jos. Plasticul nu poate fi zărit nicăieri, în jurul display-ului fiind prezent un panou din sticlă. Din păcate însă, în ciuda faptului că vorbim despre un laptop cu ecran de 13”, acesta putea fi mult mai mic dacă marginile din jurul ecranului erau reduse. Pentru anul 2018, Spin 5 poate părea demodat la exterior.

Specificaţii

  • Nume: Acer Spin 5 (SP513-52N-566U)
  • Ecran: 13.3”, IPS, Full HD, glossy, multitouch
  • CPU: Intel Core i5-8250U (4-core, 1,80-3.40 GHz, 6MB cache)
  • GPU: Intel UHD Graphics 620
  • RAM: 8 GB (2x 4GB DDR4)
  • SSD: Micron 256 GB SATA-III
  • Sunet: stereo (Dolby Audio)
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0, 1x USB 2.0, 2x USB 3.0, 1x USB 3.1 Type-C, HDMI, card reader, 3.5 mm jack (combo)
  • Alte dotări: tastatura cu iluminare (alb)
  • Acumulator:  3 celule
  • Greutate: 1,6 kg
  • Sistem de operare: Windows 10 Pro (64 bit) + abonament pe o lună la Office 365

 

Părţi pozitive

Dimensiuni reduse
Construcţie de calitate
Performanţă ridicată pentru un ultraportabil
Port-uri de conectivitate

Părţi negative

Senzorul de amprentă este dezamăgitor
Butoanele F1-F12 necesită apăsarea FN pentru scurtături

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult