Acer Spin 5: computerele 2-in-1 încep să devină performante [REVIEW]

30.08.2017
Acer Spin 5: computerele 2-in-1 încep să devină performante [REVIEW]
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii tehnice

Computerele 2-în-1 s-au vândut bine în ultimii câţiva ani, în mare parte pentru că acestea au scăzut foarte mult în preţ, iar mulţi dintre utilizatori preferă să aibă flexibilitate în utilizare. Acestea sunt în general adresate utilizatorilor din mediul business, însă hardware-ul integrat le-ar putea recomanda şi pentru alte cazuri de utilizare. Spin 5 se află la limita superioară a modelelor 2-în-1, fiind echipat cu un display mare, fiind mai degrabă recomandat pentru utilizarea în modul „clasic”.

Construcţie, design, ergonomie

Acer obişnuieşte să combine metalul cu plasticul pentru computerele sale mainstream, însă în cazul lui Spin 5, avem de a face cu o construcţie completă din aluminiu. Acesta acoperă capacul ecranului, partea din jurul tastaturii, cât şi partea de jos. Rezultatul este un laptop compact, apropiat de dimensiunile unui ultrabook, care însă renunţă la un aspect important: posibilitatea de upgrade. Nu există compartimente separate pentru unităţile de stocare sau pentru memoria RAM, deci pentru schimbarea acestora este necesară dezmembrarea completă a părţii de jos.

Capacul beneficiază de o textură interesantă, care nu atrage foarte mult atenţia, fiind evidentă orientarea acestui computer către cei care au nevoie de o unealtă pe care să îşi ducă la bun sfârşit munca, fără briz-briz-uri. Tastatura iluminată este obişnuită pentru laptop-urile Acer, fiind în mare parte neschimbată faţă de generaţiile precedente, iar trackpad-ul de dimensiuni normale găzduieşte şi un senzor de amprentă.

Laptop-ul este livrat cu un ecran de 15” protjat de sticlă, întrucât acesta beneficiază de funcţii touch. Evident, acesta este lucios şi va deveni un magnet pentru amprente, deci nu este tocmai recomandată utilizarea lui în lumină naturală, sau în situaţii în care o fereastră sau un bec ar putea să creeze reflexii deranjante. Pentru cei care doresc să folosească funcţiile touch la un nivel mai avansat, Acer a inclus si un stylus activ în pachet (alimentat cu o baterie), similar cu cel pe care îl oferă şi pe tabletele Swift.

Deşi ecranul laptop-ului poate fi rabatat complet pentru a asigura utilizarea în mod tabletă, nu par a fi multe momente în care să ai nevoie de un ecran de 15” tactil. Balamalele par a fi foarte rezistente şi ţin bine display-ul fix în utilizare normală.

În timp ce marginile laptop-ului sunt şlefuite pentru a oferi o reflexie interesantă, acestea nu sunt la fel de ascuţite precum cele de pe modelul Aspire 7, testat în urmă cu doar câteva luni. O caracteristică interesantă, datorată statutului de dispozitiv 2-în-1, dar pe care ar trebui să o vedem mai des pe laptop-uri, este poziţionarea butonului power, pe laterală, acesta fiind separat de tastatură. Astfel, poate fi evitată apăsarea butonului din greşeală, atunci când cauţi unul dintre butoanele de navigaţie (Page Up, Page Down, End, etc.). De asemenea, tot pe latarala din dreapta este amplasat şi un buton de volum, util în momentele în care ecranul este rabatat pe spate.

Specificaţii tehnice

 • Nume: Acer Spin 5 (SP515-51N0-50XC)
 • Ecran: 15.6”, IPS, Full HD, glossy
 • CPU: Intel Core i5-8250U (4-core, 1,80-3.40 GHz, 6MB cache)
 • GPU: Intel UHD Graphics 620
 • RAM: 8 GB (2x 4GB DDR4)
 • SSD: Micron 256 GB SATA-III
 • Sunet: stereo (Dolby Audio)
 • Conectivitate: Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0, 1x USB 2.0, 2x USB 3.0, 1x USB 3.1 Type-C, HDMI, card reader, 3.5 mm jack (combo)
 • Alte dotări: tastatura cu iluminare (alb)
 • Acumulator:  4 celule
 • Greutate: 2,2 kg
 • Sistem de operare: Windows 10 Home (64 bit)

Galerie foto

 

Experienţa de utilizare, performanţă şi concluzii

Experienţa de utilizare, performanţă

În utilizare Spin 5 se comportă ca un laptop obişnuit, fiind destul de puternic pentru a asigura o experienţă plăcută în majoritatea condiţiilor. Acer a optat pentru procesoare Core i din generaţia a opta (Kaby Lake Refresh), iar tranziţia asigură putere de procesare sporită, graţie unei configuraţii mult mai interesante a procesorului.

În timp ce vechile modele Core i5 Kaby Lake beneficiau de numai două nuclee fizice, noul i5-8250U vine cu patru nuclee şi opt fire de execuţie (6MB cache L3), similar cu ceea ce regăseam generaţia trecută pe modelele i7 „HQ”. Desigur, fiind vorba despre un procesor din gama „U”, cu un consum declarat de 15W, acesta nu va putea atinge performanţele unui i7 quad-core, însă se apropie destul de mult.

Unul dintre motivele pentru care acest model „U” nu poate să concureze cu un HQ este faptul că frecvenţele de operare sunt foarte scăzute, având în vedere voltajul mic. În mod normal, acest i5 rulează la 1,6-1,8 GHz, în funcţie de configuraţia aleasă de producător şi poate urca până la 3,4 GHz în boost. Folosirea mai multor nuclee fizice ajută însă foarte mult în cazul aplicaţiilor de productivitate, în special cele care beneficiază de pe urma mai multor nuclee. Astfel, un computer portabil echipat cu i5 Kaby Lake Refresh ar putea deveni la nevoie şi un mini studio pentru producţie video, sau editare foto.

În trecut, procesoarele din gama U erau destul de slabe în comparaţie cu cele HQ, folosite pe computere portabile mai performante, iar asta ducea la un consum de energie scăzut. Platforma Kaby Lake-R pare să fie ceva mai „flămândă”, însă asigură integrarea de componente puternice în formate mai mici. Astfel, ventilatorul lui Spin 5 porneşte ceva mai des decât ne-am aştepta în mod normal de la un computer de acest gen, temperatura fiind ridicată chiar şi în utilizare obişnuită. Din fericire, sistemul de răcire este destul de performant, Acer incluzând şi destule fante de aerisire pentru absorbţia şi evacuarea aerului pe capacul de jos şi în spatele dispozitivului.

Despre tastaturile Acer şi trackpad-uri am mai vorbit în trecut, deci nu are sens să reiterăm. Tastele au o cursă satisfăcătoare, trackpad-ul se comportă foarte bine în utilizare normală, iar senzorul de amprentă pare să fie puţin îmbunătăţit faţă de generaţiile precedente, autentificarea fiind aproape instantă.

La capitolul audio-video, nu sunt multe lucruri de spus. Display-ul Full HD cu panou IPS funcţionează în parametri normali, fără bleeding de la iluminare, în timp ce luminozitatea este normală. În lumină naturală puternică, alături de sticla glossy de deasupra ecranului, utilizarea va fi însă problematică. Sistemul audio stereo beneficiază de software Dolby Audio, util pentru a seta profile în funcţie de tipul de conţinut redat.

Fiind vorba despre un computer pentru productivitate, care nu este echipat cu un GPU dedicat, performanţa în jocuri este limitată, deci nu am rulat testele de gaming obişnuite pe acesta. În cazul în care doriţi să rulaţi jocuri, puteţi face asta, cu condiţia ca jocurile să fie din generaţii mai vechi, sau să fie 2D, întrucât performanţa în aplicaţii 3D este limitată.

Test Scor
PCMark Creative 4.745 puncte
Cinebench R15 OpenGL: 41,28 FPS, CPU 511 cb
WinRar 8.218 KB/s
HDTune SSD (Read) 383,2 MB/s
CrystalDiskMark SSD Seq Q32TI Read: 531,3 MB/s Write: 453 MB/s
CrystalDiskMark SSD 4K Q32TI Read: 247,1 MB/s Write: 271,1 MB/s

Rezultatele testelor de mai sus dezvăluie câteva lucruri interesante, în special despre platforma Kaby Lake-R. Acest model de procesor i5 se plasează undeva între modelul i7 Kaby Lake-U şi i7 Kaby Lake HQ din generaţia precedentă, conform rezultatelor din Cinebench şi WinRar. Cipul grafic Intel „UHD” Graphics 620 pare să fie identic cu cel folosit pe generaţia precedentă, când se numea „HD” Graphics, cu performanţă aproape identică în Cinebench, în timp ce SSD-ul este performant, însă limitat la viteze SATA-III.

Testul de performanţă PC Mark 8 în modul „Creative” sugerează că pentru productivitate în mediul creativ, un astfel de laptop oferă performanţă similară cu cea a unui computer cu procesor HQ Kaby Lake, scorul fiind foarte apropat de cel al unui computer cu i7-7700HQ şi chiar peste în cazul anumitor implementări cu răcire mai slabă.

Concluzii

Spin 5 este un laptop performant, chiar dacă nu este un 2-în-1 foarte util. Având în vedere dimensiunile, capacitatea sa de a se „transforma” în tabletă nu este tocmai recomandată. Din fericire, acesta poate fi folosit pe post de tabletă grafică alături de stylus-ul activ inclus în pachet, fiind util celor care au nevoie de aşa ceva. Cei care nu au nevoie de un laptop cu touchscreen ar putea însă să aştepte implementările mai puternice ale platformei Kaby Lake Refresh de la Acer, cu GPU dedicat şi cu procesoare mai puternice.

Părţi pozitive

Performanţă ridicată pentru un procesor i5 din gama „U”
Touchscreen integrat în display
Senzor de amprentă performant
Include stylus în pachet

Părţi negative

Ecran glossy care reflectă lumina ambientală
Dimensiuni prea mari pentru a fi folosit pe post de tabletă
Un GPU dedicat ar fi completat cu succes procesorul performant din Spin 5