Acer Swift 3 (SF315-51) review: Ryzen pentru birou

19.04.2018
Acer Swift 3 (SF315-51) review: Ryzen pentru birou
Construcţie, design şi specificaţii

Anul 2017 a marcat momentul în care AMD s-a întors pe piaţa de procesoare, lansând arhitectura Zen, cea pe care este construită întreaga sa gamă de cipuri, de la cele orientate către publicul larg din gama Ryzen, la cele pentru entuziaşti din gama Threadripper şi până la gama Epyc, dedicată serverelor. În timp ce Ryzen a atras câteva priviri pe computere de tip desktop, ne întrebam cum va performa într-un format mobil, iar primul model de laptop echipat cu procesor Ryzen pe care punem mâna este Acer Swift 3, un laptop de birou, care ascunde sub carcasă mai multe surprize decât credeam iniţial.

Construcţie şi design

Gama de produse Swift face parte din oferta superioară din portofoliul companiei Acer, deci la capitolul construcţie putem puncta câteva îmbunătăţiri importante faţă de alte modele precum cele din familiile Aspire, Nitro sau Predator. Întreaga carcasă a lui Swift 3 este realizată din aluminiu, plăcut atingerii şi frumos finisat, cu un model de aluminiu şlefuit pe capacul de sus şi în jurul tastaturii, fiind de jur împrejur în culoare gri. Marginile exterioare ale laptop-ului sunt teşite şi strălucitoare, adăugând un efect de contur plăcut privirii, însă în utilizare lungă, acestea pot să provoace disconfort în utilizare.

Materialele de calitate sunt păstrate şi în construcţia display-ului, acesta fiind protejat de un panou de sticlă Gorilla Glass. În general, când vedem sticlă pe un laptop ne aşteptăm ca acesta să vină echipat şi cu un ecran tactil, însă şi în cazul lui Swift 3 de la Acer. Fiind un laptop pentru productivitate însă, am fi preferat ca ecranul să fie protejat de un material mat, care să nu reflecte lumina din jur, chiar dacă acest lucru ar fi dus la un ecran mai puţin luminos.

Tastatura de pe Swift 3 este cea standard pentru majoritatea modelelor Acer, oferind un format puţin înghesuit în partea din dreapta, cu un numpad-ul compactat, care însă păstrează majoritatea tastelor normale, lucru care asigură o experienţă de utilizare plăcută în special pentru cei care folosesc multe scurtături din taste sau care folosesc mult numpad-ul. Trackpad-ul este de asemenea standard pentru laptop-urile Acer din ultimii ani, oferind o suprafată de lucru de dimensiuni medii, cu buton activ pe întreaga suprafaţă. Ciudat este însă faptul că senzorul de amprentă a fost mutat de pe colţul trackpad-ului în partea stângă, într-o manieră care aminteşte de vechile cititoare pentru amprentă, de dinaintea celor capacitive.

Swift 3 este un laptop construit bine şi cu bun simţ se pare, cu un mare dezavantaj, însă. Acest computer nu este upgradabil odată cea a fost cumpărat. Memoria RAM este integrată pe placa de bază şi nu există o uşiţă prin care să poţi accesa uşor nici unităţile de stocare, fiind necesară dezmembrarea sa completă pentru a pune un nou SSD sau HDD.

Specificaţii

 • Nume: Acer Swift 3 (SF315-51-N17P4)
 • Ecran: 15.6”, IPS, Full HD, glossy
 • CPU: Ryzen 7-2700U (4-core/8-threads, 2,20-3.80 GHz, 4 MB cache)
 • GPU: AMD RX Vega 10 (integrat) + RX 540 2GB (dedicat)
 • RAM: 8 GB DDR4
 • SSD: Intel 256 GB
 • HDD: Toshiba 1 TB
 • Sunet: stereo
 • Conectivitate: Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0, 1x USB 2.0, 2x USB 3.0, 1x USB 3.1 Type-C, HDMI, card reader, 3.5 mm jack (combo)
 • Alte dotări: tastatura cu iluminare (alb)
 • Acumulator:  4 celule
 • Greutate: 2,2 kg
 • Sistem de operare: Windows 10 Pro (64 bit)

 

Experienţa de utilizare, performanţă şi concluzii

Experienţa de utilizare

Dacă nu am fi ştiut dinainte că urmează să testăm un laptop bazat pe un nou tip de procesor mobil, nu ne-am fi dat seama, întrucât diferenţa între modelul Ryzen 7-2700U şi un model de la Intel de top, precum un Core i7 pentru laptop-uri este infimă în utilizarea normală, la birou, atunci când laptop-ul este în priză. Problema apare atunci când luăm în considerare faptul că AMD încearcă să concureze mai degrabă cu gama de procesoare Core U, care sunt recunoscute pentru consumul mic de energie şi performanţă de top în generaţia Kaby Lake-R.

Imediat ce laptop-ul este scos din priză, limitările arhitecturii Zen pentru laptop-uri sunt evidente însă: consum ridicat de curent, care duce la o autonomie doar de medie. În timp ce majoritatea laptop-urilor din gama superioară echipate cu procesoare Intel Core i din gama U pot oferi în medie o zi de lucru fără a fi necesară conectarea la priză, Swift 3 cu Ryzen are nevoie de o alimentare cam la patru ore în regim normal. Cu display cu luminozitate la 50%, WiFi pornit şi activităţi normale de birou precum browsing, editare foto nu foarte complexă, redactare de texte şi muzică în fundal.

De altfel, luminozitatea la 50% nu este tocmai de ajuns pentru a lucra confortabil într-un mediu bine iluminat. Redarea sunetului pe boxele integrate este doar „de medie”, cu un volum nici foarte scăzut, dar nici foarte ridicat, în timp ce frecvenţele joase sunt aproape complet absente. Este însă normal pentru un laptop relativ compact să nu ofere sunet bogat şi volum înalt, aşa că nu vom considera acest lucru un minus atât de mare.

Ciudată este însă integrarea a două cipuri grafice în acest model, lucru care cu siguranţă ridică preţul de la raft al produsului, cât şi consumul de energie, fără să ofere ceva tangibil în plus. Procesorul Ryzen 7-2700U este un model de tip APU, care integrează şi un cip grafic RX Vega 10 din gama mobilă, care foloseşte memoria RAM integrată pentru a funcţiona. Acesta este de ajuns pentru un computer de birou obişnuit, fiind mai puternic decât analogul său de la Intel. Astfel, integrarea unui cip AMD RX 540 din gama mai veche este cel puţin ciudată. Aceasta beneficiază de încă 2 GB de memorie dedicată şi duce la un consum de energie crescut în aplicaţii 3D.

De altfel, cipul RX 540 nu prea este recomandat pentru rularea jocurilor moderne, fiind util mai degrabă în scenarii în care şi RX Vega 10 probabil că s-ar fi descurcat destul de bine (aplicaţii de productivitate care pot folosi cipul grafic pentru accelerarea operaţiunilor).

Performanţă

Întrucât Swift 3 nu este un laptop pentru gaming, în ciuda faptului că ar putea rula jocuri video, am decis să nu rulăm testele pentru acest scenariu. Faptul că nivelul de performanţă al ambelor cipuri grafice nu ar fi de ajuns pentru jocurile moderne pe setări „normale” ne-a făcut să ne rezumăm la testele obişnuite de productivitate.

În Cinebench, Ryzen 7-7200U a demonstrat că poate să depăşească alte modele Intel similare în termeni de nuclee şi fire de execuţie la preţuri similare, însă consumul în plus de energie nu prea justifică performanţa puţin mai ridicată a modelului de la AMD. Fiind doar prima generaţie de cipuri Ryzen pentru mobile, probabil că aceasta va fi folosită pentru a testa piaţa, cât şi pentru a colecta informaţii care să ducă la îmbunătăţirea cipurilor în viitor.

Unităţile de stocare sunt de asemenea de medie, nu foarte rapide în comparaţie cu ce există pe piaţă, însă departe de a fi cele mai lente. Avem de a face cu un SSD pe M.2 destul de rapid pentru a oferi o experienţă de utilizare plăcută, însă nerecomandat pentru editarea de materiale video 4K. De fapt, acest lucru nici nu este posibil, întrucât cei 256 GB nu sunt de ajuns pentru a stoca prea mult material video la rezoluţie înaltă. HDD-ul este o unitate obişnuită Toshiba de 1 TB la 5.400 rpm, care oferă viteze absolut normale având în vedere aceste caracteristici.

 

Benchmarks

Test Scor
PCMark Creative 2.793 puncte
Cinebench R15 OpenGL: 66,70 FPS, CPU 598 cb
WinRar 5.083 KB/s
HDTune SSD (Read) 379,5 MB/s
HDTune HDD (Read) 112,4 MB/s
CrystalDiskMark SSD Seq Q32TI Read: 1.568,2 MB/s Write: 585,4 MB/s
CrystalDiskMark SSD 4K Q32TI Read: 293,7 MB/s Write: 472,9 MB/s


Concluzii

Prima întâlnire cu Ryzen pe o platformă mobilă a fost interesantă, Swift 3 oferind hardware de calitate într-un pachet bine închegat. Desigur, neajunsurile acestui laptop sunt nefericite, în special din cauza unei configuraţii nepotrivite pentru a oferi un raport mai bun între preţ şi performanţă şi consum de energie eficient.

Părţi pozitive

Construcţie din materiale de calitate
Performant pentru un computer de birou
Multe port-uri de conectivitate
Interesant pentru cei care vor să încerce şi oferta AMD pe un laptop

Părţi negative

Autonomie scăzută
Am fi preferat un display mat
Memoria RAM nu se poate upgrada