AMD se etalează cu ultraportabile la Computex 2008

05.06.2008
AMD se etalează cu ultraportabile la Computex 2008

Poate suntem puţin răutăcioşi, dar credem că AMD avea altceva mai bun de făcut decât să se lanseze pe piaţa din ce în ce mai aglomerată a ultraportabilelor ieftine. Spre exemplu ar fi putut să dezvolte un competitor real pentru procesoarele de top de la Intel. Însă după cum se vede în imaginile următoare, ei s-au gândit că ar fi bine să pună la dispoziţia utilizatorului nişte ultraportabile ieftine similare cu Asus Eee PC, dar cu sigla AMD şi ATI pe ele. La o primă privire, se pare că au făcut o treabă destul de bună. La standul AMD de la Computex 2008 pot fi admirate două dispozitive, unul cu ecran de 7” şi celălalt cu ecran de 8.9”.

Ultraportabilul de la AMD cu ecran de 7

Cel mai interesant pare să fie mezinul, pe care producătorul l-a făcut mai mic, dar mai gros decât un Eee PC, renunţând la restpad. Odată cu acesta însă a dispărut şi touchpad-ul, fiind înlocuit cu un senzor optic, similar cu cel folosit pentru mouse şi care ar trebuie să fie destul de eficient. Ca şi specificaţii, avem de-a face cu un procesor AMD Turion X2, 1 GB de memorie RAM şi HDD de 60 sau 80 GB. Ecranul, în ciuda diagonalei de 7”, are o rezoluţie de 1024×600.

Pentru conectarea diverselor periferice, ultraportabilul este echipat cu trei porturi USB, dintre care unul este de tip miniUSB. Alături de acestea se mai pot găsi mufele audio şi o ieşire video VGA. Bateria pare să fie de capacitate mare dacă producătorul se hazardează să specifice o autonomie de două ore şi jumătate la rularea filmelor. Nu se cunoaşte greutatea, dar dimensiunile sunt de 20x12x2,5 cm. Singurul element vizibil care a avut de suferit de pe urma miniaturizării a fost tastura. Se poate observa cum producătorul s-a chinuit să pună toate tastele cunoscute de pe rândul de sus, precum şi felul în care a dispus tastele pentru direcţii.

Mai mic decât Asus Eee PC

Despre versiunea mai mare se ştie doar că are tot 1 GB RAM, chipset ATI RS690 şi sistem de operare Linux, în constrast cu cea de 7” care rulează Windows XP. Ca şi dimensiuni, ultraportabilul alb pare să fie destul de măricel, fapt sugerat de marginile late ale ecranului. Probabil că va mai dura ceva timp până vor fi făcute publice alte detalii.

Ultraportabilul de 8.9

Nu se cunosc prea multe detalii despre noile dispozitive

Urmărește Go4IT.ro pe Google News