ARM lansează Cortex-A78C, un procesor pentru viitoarea generație de laptopuri

08.11.2020
ARM lansează Cortex-A78C, un procesor pentru viitoarea generație de laptopuri
foto: publicdomainpictures.net

Nu neapărat mai rapid decât soluțiile furnizate de AMD sau Intel, nucleul ARM Cortex-A78C are de partea sa atuul eficienței în gestionarea consumului bateriei, dar mai ales promisiunea unor laptopuri care pot funcționa zile sau săptămâni cu o singură încărcare, fără compromisul intrării în modul stand-by imediat ce ai terminat de lucrat. Altfel spus, laptopurile din noua generație motorizată de chipseturi ARM vor putea funcționa la fel ca dispozitivele smartphone, permanent conectate la internet și desfășurând diverse activități în fundal, gata de folosit în orice moment, fără riscul de a descărca bateria peste noapte.

În timp ce soluțiile producătorului ARM sunt deja la inima majorității dispozitivelor mobile, puține dintre acestea sunt sisteme PC și laptopuri de tip convențional, rulând Windows sau MacOS. Aranjamentul foarte convenabil, prin care Intel și AMD și-au împărțit platformele PC/Laptop ca și cum ecosistemul ARM evoluează într-un univers paralel, complet separat de cel al PC-urilor tradiționale, este pe cale să fie stricat de gigantul ARM. Compania, arhicunoscută din rolul de arhitect și furnizor al unora dintre cele mai competitive soluții de procesare ARM din industrie, este pe cale să livreze și un nucleu de procesare cu avantaje incontestabile în fața alternativelor consacrate, bazate pe arhitectura x86.

Cortex-A78C

Lansat deja pentru dispozitive smartphone și tablete sub numele Cortex-A78, cel mai performant nucleu de procesare din catalogul ARM mai este disponibil și cu sufixul AE, într-o formă adaptată pentru computerul autoturismelor de ultimă generație. Spre deosebire de versiunea standard, nucleul Cortex-A78C pentru PC/Laptop nu va fi folosit în configurație big.LITTLE, cu alte nuclee de procesare low-power. În schimb, chipseturile hexa-core și octa-core pentru laptop vor folosi exclusiv acest nucleu de înaltă performanță, în combinație cu 8MP memorie cache L3, adăugată pentru „deliciul” aplicațiilor Windows portate la arhitectura ARM. Soluția rezultată promite astfel performanțe solide în aplicații care implică multi-procesare și chiar jocuri, ARM propunând pentru acest scop nucleul Mali-G78, dezvoltat special pentru dispozitive mai puțin constrânse din punct de vedere al energiei consumate și disiparea căldurii generate.

Printre atuurile soluției Cortex-A78C se numără și nivelul de securitate oferit dispozitivelor „evadate” din tabăra x86, argumentul adus de ARM picând foarte bine după scandalurile ce au lovit aproape în egală măsură Intel și AMD.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult