Asus 1225C Flare: portabilitate şi autonomie în prim plan

Asus 1225C Flare: portabilitate şi autonomie în prim plan

Asus Eee PC 1225C, unul dintre netbook-urile din noua serie Flare, promite să puncteze bine pe partea de portabilitate şi autonomie, oferind în acelaşi timp performanţe satisfăcătoare. Dar să începem prin a spune câteva vorbe despre design, pentru că aspectul are o pondere importantă ce contribuie la decizia noastră finală de a cumpăra sau nu un produs.

Asus 1225C

Design

Asus 1225C are o carcasă neagră şi lucioasă, în vreme ce interiorul este mat. Excepţie face display-ul cu tratament „glossy”, excelent pe întuneric dar greu de citit în lumină. Deasupra display-ului se află camera pentru poze şi video chat.

Marginea care încadrează ecranul este dintr-un plastic mat, deosebit, cu o textură ce imită finisajul metalic. Acest material ar fi fost potrivit şi în locul plasticului lucios de la exterior pe care îl asociem cu un aspirator… de amprente. Din păcate nu putem avea totul. Mergem mai departe şi ne alinăm suferinţa plimbându-ne degetele pe o tastatură chiclet bine spaţiată şi pe un touchpad generos.

Studiind un pic părţile laterale, ne delectăm privirea cu trei interfeţe moderne (două port-uri USB 3.0 şi unul HDMI) care ne dau apă la moară pentru investiţii precum un HDD extern de ultimă generaţie sau un LCD TV. Sigur, nu lipsesc „clasicii” conectivităţii: bătrânul dar încă valabilul USB 2.0 (unul singur), ieşirea video VGA, port-ul LAN, cititorul de carduri şi jack-urile audio de 3,5 mm, pentru căşti şi microfon.

Privit per ansamblu, netbook-ul arată destul de robust. Nu intră în categoria portabilelor cu care ieşi la agăţat, dar fără îndoială îţi dă siguranţa de care ai nevoie pentru o ofensivă de succes.

Asus 1225C

Hardware

Dar destul am vorbit de fizic, ştim prea bine că important e să ai o minte sclipitoare. Iar Asus 1225C, chiar dacă nu poate fi comparat cu vreun geniu, ne promite decenţă la capitolul performanţe, datorită unei configuraţii dual core. Mai exact, vorbim de Intel Atom N2800, cel mai bun procesor din ultima generaţie Atom.

Acest microcip promite să ducă în spate filme Full HD 1080p şi să se achite de sarcinil în multitasking care nu necesită o memorie cache prea mare. Cu un L2 cache de 2 x 512 KB, nici nu putem emite pretenţii pe partea de prelucrare foto şi video. Ne bucurăm însă de un browsing pe tab-uri fără timpi de încărcare prea mari, în paralel cu nelipsita muzică şi, ocazional, cu documente Office de toate felurile.

Pentru a ne face o idee şi mai bună despre netbook-ul Asus, iată configuraţia lui completă şi rezultatele din teste.

Asus 1225C

Asus Eee PC 1225C – specificaţii

  • Ecran de 11.6 inch, 1366 x 768 pixeli rezoluţie, suprafaţă lucioasă;
  • CPU Intel Atom N2800, dual core, 1.86 GHz, fabricat în tehnologia de 32 nm;
  • 2 GB DDR3 RAM;
  • Grafică Intel Media Accelerator 3600 Series;
  • HDD Seagate, 500 GB, 5400 rpm, 8 MB cache;
  • Sistem de operare preinstalat: Windows 7 Home Premium.
  • LAN, Wi-Fi şi Bluetooth;
  • Cameră Web şi cititor de carduri;
  • 2 x USB 3.0, 1 X USB 2.0, HDMI, LAN, VGA, cititor de carduri, jack-uri pentru căşti şi microfon;
  • Baterie Li-Ion 5200 mAh, 56 Wh;
  • Dimensiuni: 296 x 200 x 35 mm; 1.4 Kg.

Asus 1225C

Asus Eee PC 1225C – rezultate teste

  • PC Mark 07: 795 puncte
  • PC Mark Vantage Suite 64 bit: 1960 puncte
  • Cinebench 11.5 (Open GL): 0.58 fps
  • Cinebench 11.5 (CPU): 0.55 puncte
  • Windows Rating: CPU – 3.6, RAM – 5.1, Graphics – 5.9,Gaming graphics – 3.4, Hard disk – 5.9

În comparaţie cu versiunea pe AMD (Asus 1225B), rezultatele din testele sintetice sunt apropiate, cu un plus minim la procesor pentru AMD. În schimb, modelul de faţă a obţinut rezultate mai bune pe partea de grafică (desktop performance).

Practic, în filme, Asus 1225C se descurcă bine cu HD-urile 720p, dar ceva probleme apar când rulăm filme Full HD. Aici redarea fluentă depinde de bitrate – anumite filme au rulat bine, altele au rulat sacadat.

Asus 1225C

Autonomie

Bateria de capacitate mare şi consumul mic de resurse datorat platformei Intel Cedar Trail face din Asus 1225C un alergător de cursă lungă. Nu e chiar un maratonist căci am întâlnit şi mai bine, dar în orice caz rezultatele sunt satisfăcătoare.

Redare continuă film HD (mod High Performance): 4h 30 min;

Mod de lucru Office (profil balansat, Wi-Fi pornit, luminozitate ecran 85%): aproximativ 5h 30 min.

Tot la capitolul autonomie, merită menţionată şi tehnologia Instant-On, o combinaţie între modul Sleep şi cel Hibernate. Cu Instant On, netbook-ul poate sta până la două săptămâni în stand-by, iar la fiecare ieşire din modul Instant-On sistemul de operare devine accesibil în câteva secunde.

Asus 1225C

Plusuri şi minusuri

[+] Hardware excelent pentru un netbook;

[+] Autonomie bună;

[+] Tastatură chiclet;

[+] 2 port-uri USB 3.0, HDMI, LAN;

[-] Plasticul lucios se murdăreşte foarte uşor (de praf, amprente);

[-] Am fi preferat un ecran cu suprafaţă mată în locul celei lucioase, pentru a fi mai uşor de citit în lumină putenică;

[-] Preţ destul de piperat.

Concluzie

Asus 1225C este un netbook excelent, dar nu vă imaginaţi ceva special ca experienţă finală. Prin definiţie, netbook-ul serveşte celor care doresc un portabil ieftin, cu o autonomie bună, dar fără performanţe notabile. Este bun pentru filme (recomandăm cel mult HD, cu Full HD-urile se descurcă greoi), Internet şi Office la nivel de bază. Excludeţi prelucrările de fotografii la rezoluţie mare sau editări video.

Privind asupra costului (aproximativ 1900 de lei), este dificil să ne pronunţăm dacă merită sau nu achiziţia. Dacă puneţi preţ pe portabilitate, cu siguranţă da. Altfel, o soluţie de laptop clasic ceva mai mare, dar şi net superior ca performanţe (cu procesare Intel Core i3), veţi găsi la acelaşi preţ sau chiar mai mic.

Asus 1225C este aşteptat în magazinele din România undeva în luna aprilie a acestui an.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News