ASUS anunță Zenbook S 13 OLED, un ultrabook competitiv în zona premium de productivitate

20.04.2023
ASUS anunță Zenbook S 13 OLED, un ultrabook competitiv în zona premium de productivitate

Asus a anunțat noul Zenbook S 13 OLED, cel mai nou ultrabobok de productivitate din portofoliul său. Acest model este construit din materiale rezistente și ușoare, este extrem de compact și promite autonomie de lungă durată, cât și alte avantaje, precum un ecran OLED performant. Acesta pare să fie poziționat pentru a concura în piață cu noul MacBook Air cu procesor M2, oferind câteva avantaje peste acesta, în special la capitolul conectivitate.

Zenbook S 13 OLED beneficiază de un ecran de top și configurație înaltă pentru un ultra portabil

Știm deja că declarațiile de autonomie ale companiilor sunt destul de exagerate, iar cele 14 ore promise de ASUS ar putea să se transforme în vreo  7-8 reale, mai ales având în vedere ce hardware integrează noul laptop. Ecranul OLED de 13” ar putea oferi un consum redus, mai ales dacă folosești în principal fundaluri de culori închise și interfața Dark din Windows 11, dar procesorul Intel Core i7-1375U cu 10 nuclee și consum de 20W cu siguranță ar putea afecta autonomia atunci când este solicitat la maximum.

Zenbook S 13 OLED side

Ecranul cu un raport de aspect 16:10 cu rezoluție 2.880 x 1.800 pixeli, asigură luminozitate de până la 500 nits, o performanță înaltă pentru un model OLED și vine calibrat din fabrică cu mai multe profiluri de culoare, precum sRGB, DCI-P3, Display P3 sau o calibrare nativă non-standard. Ecranul OLED este garantat însă pentru burn-in, deci atât timp cât laptop-ul este în garanție, acesta va putea fi înlocuit pe gratis la un service Asus.

Configurația computerului chiar îl recomandă pentru activități de productivitate intense, având în vedere că poate fi configurat cu până la 32 GB memorie RAM DDR5 la 5200 MHz și SSD de până la 1 TB pe suport NVMe PCI-Express 4.0.

Zenbook S 13 OLED thin

Conectivitatea îl poziționează mai bine în piață decât alternativele

Conectivitatea este însă foarte bună, comparabilă mai degrabă cu ceea ce oferă Apple pe modelele Pro, în ciuda faptului că vorbim despre un computer ușor și subțire. Avem de a face cu două port-uri Thunderbolt 4, ambele putând alimenta bateria de 65Wh, un HDMI 2.1 și un USB 3.2 Gen 2 cu mufă Type-A, alături de un jack de căști de 3,5mm. În lipsa unui port Ethernet, conexiunea la internet se face prin Wi-Fi 6E.

Asus folosește de multă vreme sisteme audio harman/kardon și le integrează și în modelul Zenbook S 13 OLED. Acestea oferă sunet stereo amplificat cu codecul Dolby Atmos. Deasupra ecranului, o cameră web cu rezoluție 1080p este prezentă, aceasta fiind compatibilă și cu Windows Hello pentru autentificare fără parolă.

Toate acestea sunt răcite cu un sistem cu două ventilatoare, ceva rar întâlnit în zona de ultrabook-uri. Este chiar impresionant că toate aceste componente au avut loc într-un computer cu grosime de doar 1cm și greutate de doar 1 kilogram. Construcția este realizată din aliaj de magneziu și aluminiu, iar multe componente sunt realizate din materiale reciclate, inclusiv cutia fiind complet reciclabilă. Capacul exterior este realizat din ceea ce Asus numește „Plasma Ceramic Aluminum”, un aluminiu cu textură mată care nu atrage amprente. Sticla este folosită pentru protecția ecranului, dar și pentru trackpad. Acesta din urmă are dimensiune cu 9,5% mai mare decât pe generația anterioară și de asemenea este tratat pentru a respinge amprentele.

Zenbook S 13 OLED specs

Singurul lucru pe care nu îl cunoaștem despre acest laptop este însă prețul, ASUS omițând acest detaliu din prezentare de presă pe care a ținut-o recent. Având în vedere hardware-ul integrat și segmentul de piață vizat, probabil că va fi mai scump de 1.000 de euro. Ne așteptăm să vedem acest model și pe piața din România în viitorul apropiat.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult